Hopp til innhold

Orkanen «Matthew» har nådd Haiti – og den har styrket seg

Voldsomme vinder, serier med lyn og kraftig regnvær har nådd Haiti. Meteorologene frykter at orkanen «Matthew» kan bli det mest ødeleggende uværet noen gang.

Slumområde i Port-au-Prince på Haiti

ORKANVARSEL: Regntunge skyer ligger over Haitis hovedstad Port-au-Prince og byens 2,5 millioner innbyggere. Mange slumområder er bygget i bratte skråninger og de er ventet å få store skader når de sterkeste vindkastene og store nedbørsmengder fra orkanen Matthew kommer.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Stormens øye ligger fortsatt ute i havet sør for øya Hispaniola, men nærmer seg sakte, men sikkert sørøstkysten av Haiti og hovedstaden Port-au-Prince.

En video som den amerikanske værvarslingstjenesten har laget basert å målinger fra bøyer i sjøen, infrarøde kameraer og satellitter, viser hvordan stormen raser med voldsomme vinder og lyn.

Det amerikanske orkansenteret som følger uværet minutt for minutt, melder tirsdag morgen at «Matthew» har styrket seg noe de siste timene. De advarer om livstruende regn, vinder og stormflo.

Folk i Haiti venter på orkanen Matthew

MØRKE SKYER: Et par i et slumområde i Port-au-Prince ser mot uværet som nærmer seg.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Tusenvis av innbyggere i Haiti søkte har søkt tilflukt i skoler og kirker mens de venter på at orkanen «Matthew» skal treffe for fullt. Mange andre nekter å forlate hjemmene sine i frykt for å bli plyndret.

Allerede i går ettermiddag ble lavtliggende områder i hovedstaden Port-au-Prince rammet av de første oversvømmelsene.

Venter én meter regn

Folk er advart om at det vil komme enorme vannmengder – opp mot én meter (1000mm) i de verst rammede områdene.

Til sammenligning regnet det 263,7 millimeter i Bergen i hele juli måned, i det som var den våteste julimåneden i byen på 46 år.

Myndighetene frykter at vannmassene vil utløse store jordskred i slumområder som ligger i bratte skråninger.

Mange av innbyggerne i landet bor i hus som heller ikke vil tåle de kraftige vindene, men mange vil likevel ikke vil forlate hjemmene sine i frykt for å bli plyndret. Myndighetene har i flere dager kjørt rundt i gatene og advart folk over høyttaler, og bedt dem komme seg til evakueringssentre i tilfluktsrom, skoler og kirker.

Myndighetene på Haiti opplyser til nyhetsbyrået AP at landet har 1300 tilfluktsrom som skal være orkansikre. De har plass til 340 000 av landets 10 millioner innbyggere.

Laster Twitter-innhold

Beveger seg rekordsakte

Selv om «Matthew» har vindkast på opptil 220 kilometer i timen, beveger selve orkanen seg sakte fremover, og saktere enn meteorologene hadde ventet. Hele orkanen flytter seg med en fart på bare ni kilometer i timen, noe som er sakte for tropiske stormer i området.

«Matthew» er ifølge orkanspesialisten, meteorolog Philip Klotzbach, den kategori fire eller fem-orkanen som har beveget seg saktest i historien.

Kombinasjonen av at den beveger seg sakte, og at den er en av de sterkeste som noen gang er målt, gjør at den kan være ekstremt ødeleggende.

Den langsomme farten gjør at «Matthew» truer med å herje over Haiti i mange timer, langt lenger enn en mer normal orkan ville gjort.

– Vi er bekymret over den lave farten til orkanen «Matthew», sier lederen for Haitis meteorologiske institutt, Ronald Semelfort, til Reuters.

Orkanen Matthew på Jamaica

UNNSLAPP: Jamaica gikk klar av selve orkanen Matthew, men uværet rammet likevel. Her er folk ute og ser på bølgene ved Kingston på Jamaica mandag kveld.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap

Rammet av naturkatastrofer

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule og har vært utsatt for to naturkatastrofer de siste årene.

12. januar 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv som tok livet av 316.000 mennesker.

Høsten 2012 ble minst 54 mennesker drept og rundt 200.000 hjemløse etter at orkanen «Sandy» slo inn over landet.

Frykter jordras og flom

Fattigdommen har ført til at store mengder av trærne i Haiti er hugget ned for å skaffe ved og bygningsmateriale.

Det har gjort at landet er ekstremt sårbart for ekstremt regnvær som det som kan ventes når «Matthew» kommer inn over landet.

Mangelen på trær gjør at det veldig lett blir jord- eller leirras. Myndighetene frykter at skred skal skylle med seg hus eller hele bydeler.

Lederen for Haitis meteorologiske institutt, Ronald Semelfort, sammenligner situasjonen med orkanen «Flora», som i 1963 drepte flere tusen mennesker etter oversvømmelser og jordras.

Slumkvarter i Haiti

Store deler av befolkningen i Haiti bor fortsatt i bygninger av planker, tepper og bølgeblikk som ble satt opp etter jordskjelvet i 2010. Denne kvinnen i Port-au-Prince holdt seg hjemme i frykt for at noen skal plyndre de få eiendelene hun har dersom hun drar til et evakueringssenter.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

To fiskere druknet

Allerede mandag formiddag ble det meldt om to fiskere som hadde mistet livet etter at de la ut for å fiske fra Haiti.

Den ene mannen druknet etter at den lille, åpne fiskebåten hans kullseilte utenfor den lille fiskelandsbyen Saint Jean du Sud. Den andre fiskeren ble funnet drivende i sjøen utenfor byen Aquin.

Orkanen Matthew

FEMDAGERSVARSEL: Dette er slik Det amerikanske orkansenteret tror at Matthew vil utvikle seg de neste fem dagene. Jo mørkere farge, desto kraftigere vinder.

Foto: Det amerikanske orkansenteret NHC