Varsler at orkanen «Matthew» vil knuse hus, utløse jordskred og stormflo

Innbyggerne på øyene i Karibia advares om at den tropiske orkanen «Matthew» kan føre til katastrofale ødeleggelser. Opptil én meter regn er ventet.

Laster kart, vennligst vent...

NESTE 5 DAGER: Tidlig mandag morgen er dette status for hvordan meteorologene på Det amerikanske orkansenteret mener Matthew vil utvikle seg de neste fem dagene.

En mann har lastet sine eiENdeler opp på en kjerre og er på vei til et tilfluktsrom på Cuba

SØKER TILFLUKT: En mann har lastet sine eiendeler opp på en kjerre og er på vei til et tilfluktsrom på Cuba.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

På vei nordover det karibiske hav har «Matthew» økt i styrke. Søndag ble den oppgradert til kategori 5, det vil si det høyeste nivået.

Folk på Jamaica, Haiti, Cuba og Bahamas er bedt om å komme seg vekk fra kystområdene. På radio blir folk rådet til å søke tilflukt på sikre steder før den tropiske orkanen treffer.

Treffer mandag + tirsdag

Det er beregnet at uværet vil komme inn over de store karibiske øyene i dag.

I løpet av dagen i dag vil uværet passere øst for Jamaica, og derfra gå mot den sørøstlige delen av Haiti sent mandag eller tidlig tirsdag morgen lokal tid. Tirsdag ettermiddag er det ventet at orkanens sentrum vil nå Cuba, opplyser Det amerikanske orkansenteret.

Mennesker i matkø i Santiago på Cuba 2. okt. 2016

MATKØ: I et forsøk på å forberede seg på dager i ly av orkanen Matthew, sto kubanere i kø foran matbutikkene i Santiago søndag. Myndighetene har bedt folk søke ly før uværet treffer tirsdag.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Selv om «Matthew» passerer øst for Jamaica tidlig på dagen i dag lokal tid, er uværet kraftig nok til å påvirke hele øya. Etter Haiti og Cuba, går stormen nordover mot Bahamas og en rekke småøyer.

Om to dager er det ventet at den vil passere øst for det sørlige Florida. Innen den tid vil værsystemet trolig være betydelig svekket, men innbyggerne i Florida blir likevel bedt om å være forberedt på kraftig vind.

Venter én meter regn

Kraftig regn, stormflo og jordskred er ventet i tillegg til vinder med fart på opptil 250 kilometer i timen.

Ifølge værvarselet kan det komme så mye som 40 til 60 centimeter nedbør over de sørlige delene av Haiti. Noen steder kan få så mye som 100 centimeter nedbør.

Haiti er særlig utsatt for skader av voldsomme regnbyger og flom siden terrenget mange steder er svært kupert. Mange steder er trær hugget av folk som trenger brensel, og dermed er fjellsidene mer utsatt for jordskred.

Også på Jamaica er det ventet mye regn. Østlige deler av øya og høyereliggende områder kan få opp til 38 centimeter regn, og enkelte steder så mye som 63 centimeter, ifølge værvarslet.

Trafikklys demonteres i Santiago på Cuba i påvente av orkanen Matthew

TAR NED TRAFIKKLYS: Trafikklys demonteres i Santiago på Cuba i påvente av orkanen Matthew

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Kan bli matmangel

Som vanlig ved naturkatastrofer er det fattigfolk som må ta støyten og som vil oppleve de største ødeleggelsene på eiendom og infrastruktur. På Haiti kan ødeleggelsene bli enorme.

I hovedstaden Port-au-Prince er svært mange hus av elendig bygningsmessig kvalitet.

Det er bare 6 år siden store deler av Haiti ble totalt ødelagt av et kraftig jordskjelv. Mange mennesker bor fortsatt i midlertidige skur med bølgeblikktak som er dårlig festet. Det er også ventet strømbrudd, mange veltede trær, ødelagte veier og avlinger.

Flere humanitære organisasjoner, blant andre Kirkens Nødhjelp, har allerede vært ute med advarsler om at det kan bli matmangel.

Port-au-Prince på Haiti før orkanen Matthrew treffer

FATTIG NABOLAG: Mange av husene i Port-au-Prince på Haiti er ikke ventet å kunne motstå kreftene i orkanen Matthew. Dette bildet er tatt søndag kveld fra et marked i hovedstaden.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Mange vil ikke evakuere

Myndighetene på Haiti opplyser til nyhetsbyrået AP at landet har 1300 tilfluktsrom som skal være orkansikre. De har plass til 340 000 av landets 10 millioner innbyggere.

Advarsler har gått ut på radio om at folk må bruke tilfluktsrommene, men tendensen er at folk heller velge å være hjemme for å prøve å redde verdiene sine under naturkatastrofer. Mange har heller ikke hørt om uværet som truer.

I en radiotale på søndag sa settepresident Jocelerme Privert at folk måtte høre på advarslene denne gangen og forlate hus som kan rase sammen.

– Søk tilflukt i skoler og kirker, oppfordret han.

Katastrofevarsel

En kategori 5-orkan kan gi katastrofale ødeleggelser, ifølge Det amerikanske orkansenteret:

  • En stor andel av hus med solid reisverk vil bli ødelagt. Tak og vegger vil kollapse.
  • Fallende trær og kraftmaster vil isolere boligområder
  • Strømbrudd vil vare i ukevis, muligens månedsvis.
  • Mesteparten av områdene vil bli ubeboelige i flere uker eller måneder.
Folk i bil med madrasser på taket rømmer fra orkanen Matthew på Cuba

EVAKUERER: I Santiago på Cuba ba myndighetene folk komme seg unna uværet.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt