NRK Meny
Normal

Orkanen «Matthew» på vei til havs: Nå starter opprydningsarbeidet

Selv om «Matthew» er svekket og på vei ut i åpent hav kommer det stadig meldinger om nye dødsfall i USA. Samtidig er det klart at landet har vært langt heldigere enn fattige Haiti.

Stormen «Matthew» har tatt liv i usa.

VIDEO: Se ødeleggelsene etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina og Florida.

USAs nasjonale stormsenter konstaterte søndag at Matthew har mistet så mye styrke at den nå regnes som en tropisk storm og ikke en orkan. Etter å ha herjet den sørøstlige kysten av USA, snur den nå ut mot den nordlige delen av Atlanterhavet.

Særlig Florida og Nord-Carolina ble rammet av store ødeleggelser. Nord-Carolina-guvernør Pat McCrory ba sømdag føderale myndigheter om hjelp. Det kraftige regnfallet som har pågått gjennom helgen, førte til at flere tusen mennesker ble fanget i sine egne boliger og biler.

– Orkanen Matthew er borte fra kartet. Men den er fortsatt med oss, og den er fortsatt dødelig, sa McCrory søndag.

Brannmanskaper og den amerikanske Kystvakten har brukt helikoptre til å redde folk fra hustak. Militærkjøretøy ble også brukt for å redde en kvinne som holdt seg fast i en trestamme i vannet i tre timer, skriver nyhetsbyrået AP.

Åtte personer er bekreftet omkommet i North Carolina, noe som bringer dødstallet for hele USA opp i 17. I tillegg er ytterligere fem personer savnet, disse fryktes omkommet.

Gå til forsiden

Se ødeleggelsene etter stormen Matthew

Hurricane Matthew North Carolina

Se ødeleggelsene etter stormen Matthew

10 bilder

  Funnet død under rullestolen

  Også i Sør-Carolina meldes det nå om to dødsfall som følge av orkanen.

  66 år gamle David L. Outlaw ble søndag funnet død på utsiden av pleiehjemmet der han bodde i Richland County. Outlaw ble funnet liggende under sin elektriske rullestol, i en stor vanndam forårsaket av orkanen, skriver nyhetsbyrået AP.

  Mer enn to millioner mennesker ble beordret til å evakuere i USA i forkant av at Matthew hamret inn over kysten, blant dem dem den norske familien Andersen på ferie i Florida.

  I tillegg dødsfallene har orkanen forårsaket materielle øedeleggelser.

  Trær er blåst over ende, veier og boligområder er oversvømt og det har vært omfattende strømbrudd. Om lag to millioner mennesker mistet strømmen i Florida, Georgia og South Carolina i løpet av helgen.

  Ødeleggelsene i landet har imidlertid ikke vært så ille som myndighetene fryktet. Orkanen holdt seg lenge utenfor kysten og har minket de siste dagene.

  Ødeleggelser etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina

  Ødeleggelser etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina.

  Foto: Chuck Burton / Ap

  900 døde på Haiti

  Selv om de verste vindene nå avtar, kommer det fortsatt meldinger om byer som må evakueres på grunn av stigende vannmasser. Den økte vannstrømmingen i elva Tar førte blant annet til at byen Princeville i Sør-Carolina måtte evakuere sine innbyggere søndag.

  Om lag to tusen mennesker måtte søndag fraktes ut av byen i busser.

  Samtidig som at USA har sluppet billigere unna orkanens herjinger enn mange fryktet på forhånd, kan ikke det samme sies å være tilfelle for Haiti. Over 900 er bekreftet døde, i tillegg til at at over 29.000 boliger er blitt ødelagt.

  350.000 personer trenger umiddelbar hjelp, ifølge FN-kontoret for koordinering av nødhjelp, som kaller orkanen den største humanitære katastrofen i det fattige landet siden det massive jordskjelvet i 2010.

  Gå til forsiden

  Matthews ødeleggelser i Haiti

  Orkanen Matthew har knust byen Jeremie på Haiti

  Matthews ødeleggelser i Haiti

  7 bilder

   Laster innhold, vennligst vent..
   Laster innhold, vennligst vent..

   SISTE NYTT

   Siste nytt