Orkanen «Matthew» på vei til havs: Nå starter opprydningsarbeidet

Selv om «Matthew» er svekket og på vei ut i åpent hav kommer det stadig meldinger om nye dødsfall i USA. Samtidig er det klart at landet har vært langt heldigere enn fattige Haiti.

Stormen «Matthew» har tatt liv i usa.

VIDEO: Se ødeleggelsene etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina og Florida.

USAs nasjonale stormsenter konstaterte søndag at Matthew har mistet så mye styrke at den nå regnes som en tropisk storm og ikke en orkan. Etter å ha herjet den sørøstlige kysten av USA, snur den nå ut mot den nordlige delen av Atlanterhavet.

Særlig Florida og Nord-Carolina ble rammet av store ødeleggelser. Nord-Carolina-guvernør Pat McCrory ba sømdag føderale myndigheter om hjelp. Det kraftige regnfallet som har pågått gjennom helgen, førte til at flere tusen mennesker ble fanget i sine egne boliger og biler.

– Orkanen Matthew er borte fra kartet. Men den er fortsatt med oss, og den er fortsatt dødelig, sa McCrory søndag.

Brannmanskaper og den amerikanske Kystvakten har brukt helikoptre til å redde folk fra hustak. Militærkjøretøy ble også brukt for å redde en kvinne som holdt seg fast i en trestamme i vannet i tre timer, skriver nyhetsbyrået AP.

Åtte personer er bekreftet omkommet i North Carolina, noe som bringer dødstallet for hele USA opp i 17. I tillegg er ytterligere fem personer savnet, disse fryktes omkommet.

Hurricane Matthew North Carolina
Foto: Chris Seward / Ap

Funnet død under rullestolen

Også i Sør-Carolina meldes det nå om to dødsfall som følge av orkanen.

66 år gamle David L. Outlaw ble søndag funnet død på utsiden av pleiehjemmet der han bodde i Richland County. Outlaw ble funnet liggende under sin elektriske rullestol, i en stor vanndam forårsaket av orkanen, skriver nyhetsbyrået AP.

Mer enn to millioner mennesker ble beordret til å evakuere i USA i forkant av at Matthew hamret inn over kysten, blant dem dem den norske familien Andersen på ferie i Florida.

I tillegg dødsfallene har orkanen forårsaket materielle øedeleggelser.

Trær er blåst over ende, veier og boligområder er oversvømt og det har vært omfattende strømbrudd. Om lag to millioner mennesker mistet strømmen i Florida, Georgia og South Carolina i løpet av helgen.

Ødeleggelsene i landet har imidlertid ikke vært så ille som myndighetene fryktet. Orkanen holdt seg lenge utenfor kysten og har minket de siste dagene.

Ødeleggelser etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina

Ødeleggelser etter orkanen «Matthew» i Nord-Carolina.

Foto: Chuck Burton / Ap

900 døde på Haiti

Selv om de verste vindene nå avtar, kommer det fortsatt meldinger om byer som må evakueres på grunn av stigende vannmasser. Den økte vannstrømmingen i elva Tar førte blant annet til at byen Princeville i Sør-Carolina måtte evakuere sine innbyggere søndag.

Om lag to tusen mennesker måtte søndag fraktes ut av byen i busser.

Samtidig som at USA har sluppet billigere unna orkanens herjinger enn mange fryktet på forhånd, kan ikke det samme sies å være tilfelle for Haiti. Over 900 er bekreftet døde, i tillegg til at at over 29.000 boliger er blitt ødelagt.

350.000 personer trenger umiddelbar hjelp, ifølge FN-kontoret for koordinering av nødhjelp, som kaller orkanen den største humanitære katastrofen i det fattige landet siden det massive jordskjelvet i 2010.

Orkanen Matthew har knust byen Jeremie på Haiti
Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt