Orkanen «Matthew» har knust 90 prosent av Sør-Haiti

Nesten 900 mennesker er bekreftet døde og så å si hele den sørlige delen av Haiti er knust av orkanen «Matthew», og fortsatt tror myndighetene at dødstallene vil stige.

Orkanen Matthew har knust byen Jeremie på Haiti
Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Orkanen har ført til enorme ødeleggelser i det fattige landet, og mange av dem som har blitt rammet bodde i små skur som ikke ga dem noe særlig beskyttelse for de enorme kreftene som feide over landet denne uka.

«Fullstendig knust»

Over 29.000 boliger er blitt ødelagt, mens 350.000 personer trenger umiddelbar hjelp, ifølge FN-kontoret for koordinering av nødhjelp.

Mye av nødhjelpen har ennå ikke kommet frem til de hardest rammede områdene og lokale myndigheter frykter derfor at dødstallene vil stige ytterligere de nærmeste dagene.

– Deler av Sør-Haiti er fullstendig knust, sier hjelpearbeidere BBC har snakket med. Og den britiske allmennkringkasteren anslår at 90 prosent av områdene som ble truffet av uværet nå er totalødelagt.

Hjelpearbeidere er nå på vei til området og USA varslet i går at de sender et marinefartøy til landet for å hjelpe etter katastrofen.

– USS Mesa Verde har fått orde om å støtte den humanitære innsatsen Southcom i Haiti, sier en tjenestemann. Det er 300 soldater ombord på skipet. Disse kommer i tillegg til de 250 personene og ni helikoptrene som allerede er blitt bedt om å reise til Haiti.

Plyndring

Mange haitiere har fått boligene sine omgjort til en haug med vrakgods, og det meldes også om omfattende plyndring. En 54-årig bonde, Telemaque Dieuseal, søkte tilflukt hos en slektning under orkanen. Da han kom tilbake til huset sitt, var både TV-apparatet, motorsykkelen og radioen borte.

– Tyvene var ute hele dagen etter stormen og stjal alt de kunne. Det kommer til å ta lang tid før jeg er tilbake på beina, sier han.

Blant de omkomne er en kvinne og hennes seks år gamle datter. De var på vei for å søke ly i en kirke tirsdag morgen, men ble tatt av kraftige vindkast før de kom så langt, opplyser ordføreren i byen Cavaillon, Ernst Ais.

Ifølge Verdens barnefond Unicef bor det en halv million barn i de verst rammede områdene. Selv om det har gått tre dager siden uværet rammet, er det fortsatt uklart hvor mange av dem som trenger øyeblikkelig hjelp.

Skader på veier og annen infrastruktur gjør det vanskelig for hjelpearbeidere å komme fram, skriver Unicef i en pressemelding.

Uværet er nedgradert til en kategori 1 orkan , og befinner seg nå over Sør-Carolina i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt