Norsk familie orkanevakuert: – Det er ventet «full impact» i natt

Obama har erklært unntakstilstand i Florida, som stålsetter seg før møtet med orkanen «Matthew». Om lag tre millioner mennesker er evakuert, blant dem den norske familien Andersen.

Hurricane Matthew US

BEVEGER SEG MOT USA: Dette satellittbildet, distribuert av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), viser hvordan orkanen Matthew torsdag beveger seg nordvest for Cuba og mot det sørlige Florida.

Foto: Ap

Orkanen Matthew har allerede forårsaket enorme ødeleggelser på Bahama og Haiti, der også om lag 140 mennesker har mistet livet.

På vei mot den sørøstlige delen av USA har orkanen samlet enda mer krefter, og er nå oppjustert til en orkan i kaetegori fire.

USAs president Barack Obama erklærte torsdag kveld unntakstilstand i Florida, bare timer før orkanen er ventet å treffe kysten med en vindstyrke opp mot 250 kilometer i timen.

– Det har vært relativt stille fram til nå, men nå har regnet som kommer i forkant av orkanen begynt å komme. Det har vært litt vind, men det blir det de kaller «full impact» fra klokka åtte i kveld, lokal tid (klokken to natt til fredag, norsk tid), sier Leif Andersen til NRK.

Familien Flemming Andersen

Familien Flemming Andersen har evakuert fra Fort Lauderdale, der det er ventet at orkanen Matthew treffer i natt.

Foto: Privat / Privat

– Så trygt det kan bli

Sammen med tre barn, Leifs mor, søster og søsterens familie har ekteparet Andersen den siste uken feriert i Fort Lauderdale, omtrent midt det som etter planen blir orkanens midtpunkt.

Leif Flemming Andersen

Leif Flemming Andersen er på ferie i USA med familien.

Foto: Privat / Privat

Leifs søster og hennes flamilie kom seg på et fly ut av USA i går, «før det braka løs», forteller Andersen på telefon. Nå har også Leif og resten av familien fulgt Florida-guvernør Rick Scotts innstendige råd om å evakuere i tide.

– Denne stormen vil drepe dere. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Scott på en pressekonferanse tidligere torsdag.

– Vi har sjekket inn på et hotell som ligger vest for Interstate 95 i Florida, altså for å komme oss vekk fra kystområdet, sier Andersen.

Laster kart, vennligst vent...

Vest for Interstate 95. Her skal det være tryggere, ifølge Andersen.

Totalt har om lag tre millioner mennesker blitt bedt om å evakuere i Florida, Georgia og South Carolina. Det fryktes at Matthew blir den kraftigste orkanen som har truffet Florida på elleve år.

– Dere regner med at det er trygt der dere er nå?

– Ja. Så trygt det kan bli når man er inne. Vi ligger et stykke sørvest for der orkanen treffer land, så det skulle være relativt trygt. Men det kommer til å bli vindhastigheter på mellom 50 og 70 meter per sekund, så det er om å gjøre å komme seg så langt unna det som mulig.

Tomme butikkhyller

Det siste brødet i en butikkhylle i et supermarked i Kissimmee, Florida. Folk på USAs sørvestlige kyst har nå gått i overlevelsesmodus.

Foto: GREGG NEWTON / Afp
Laster Twitter-innhold

– En liten strek i regningen

Andersen forteller at mange bensinstasjoner er tomme fordi drivstoff, fordi mange har tanket opp bilen som en del av katastrofeforberedelsene. I tillegg står mange butikkhyller tomme, som følge av mange hamstring de siste dagene.

– Hvordan er det å møte dette været på ferie?

– Nei, det var jo en liten strek i regningen. Vi visste for så vidt at de tropiske stormene kan komme på denne tiden, men dette er det verste uværet som har truffet Florida på elleve år. Det var ikke en del av planen.

Monika Andersen har lagt ut flere videoer av opptrappingen til orkanen på sosiale medier:

Videoer fra Haiti viser hva Florida har i vente:

Det er voldsomme krefter i orkanen «Matthew», som nå herjer på Haiti.

VIDEO: Orkanen Matthew herjer Haiti, der 136 mennesker har mistet livet.

Jeremie i Haiti er rasert

VIDEO: Byen Jeremie på Haiti er rasert av orkanen, og store områder har blitt lagt øde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt