Hopp til innhold

Opptøyer i «Jungelen» før nedlegging

I natt var det igjen bråk og opptøyer i den omstridte flyktningleiren «Jungelen» i Calais i Frankrike. I morgen skal leiren tømmes for folk og jevnes med jorda.

APTOPIX France Migrants

OPPTØYER: Innbyggerne i 'Jungelen' sloss mot politiet i protest mot at flyktningeleiren skal stenges.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

«Jungelen» har i årevis vært en verkebyll i fransk politikk og har forsuret forholdet til nabolandet Storbritannia.

Tusenvis av flyktninger og migranter bor i telt og enkle skur under elendige sanitære forhold i håp om å komme seg over til Storbritannia. Leiren ses også på som et symbol på Europas manglende evne til å løse flyktningekrisa.

NRK-s korrespondent Philip Lote er i Calais og forteller at stemninga er spent også i kveld:

Philip Lotte om situasjonen i Calais der flyktningleir skal rives

Uakseptabel

Frankrikes president Francois Hollande beskrev situasjonen sist måned som uakseptabel og sa at leiren nå skal stenges etter press blant annet fra lokalt næringsliv og myndigheter. Men det er ikke første gang Frankrike prøver å stenge den omstridte leiren.

France Migrants

SLUMLEIR: Nærmere 6000 migranter og flyktninger bor i telt og skur i den midlertidige flyktningeleiren 'Jungelen' i Frankrike.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Les mer: Rydder flyktningleirer i Frankrike

I natt var det igjen bråk og opptøyer i leiren i protest mot stenginga. Flere kastet flasker mot politiet som svarte med røykbomber.

Omplasseres til andre leire

I dag går hjelpeorganisasjoner og franske myndigheter rundt i leiren for å fortelle folk at de seinest i morgen må forlate stedet. Ifølge myndighetene er det rundt 6000 mennesker i leiren, mens hjelpeorganisasjonene mener det er 8-9000 flyktninger og migranter der. I morgen starter arbeidet med å stenge leriren når busser kommer for frakte dem til midlertidige bosteder rundt om i Frankrike. Innenriksminister Bernard Cazeneuve lover at alle skal få verdige boforhold når de flyttes til andre steder.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS

REISER: Flere flyktninger og migranter er klare til å forlate 'Jungelen'

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / Afp

De fleste i «Jungelen» er fra Afghanistan, Sudan, Syria og Eritrea. Mange er klare til å reise:

– Mandag tar jeg bussen! Alle har vært ferdigpakket allerede en uke, sier Kali fra Sudan smilende til nyhetsbyrået AFP. Han bor i et telt med påskriften «London Hotel».

Les mer: Britene bygger migrantmur i Calais

Omstridt nedlegging

Men ikke alle mener det er riktig å stenge leiren. Britiske menneskerettighetsorganisasjoner som Redd Barna, Flyktninghjelpen og en rekke parlamentarikere har sendt brev til franske myndigheter hvor de skriver at de «er veldig bekymret for sikkerheten og velferden til enslige mindreårige og sårbare voksne».

De har også gått rettens vei for å stanse den planlagte stenginga - uten å nå fram.

De mener at spenningen nå har økt i leiren, fordi mange har fått for lite informasjon og er usikre på framtida.

Les mer: Hollande mener britene må hjelpe til å rydde opp i «Jungelen»

Det skal være rundt 1300 mindreårige uten foreldre i leiren. Storbritannia har lovet at enslige mindreårige med familie i landet og sårbare barn som jenter som flykter aleine, skal få innreisetillatelse. Men det begynner å haste å få sendt barna ut:

– 194 mindreårige har nå reist til Storbritannia, sier Pierre Henry som leder en fransk hjelpeorganisasjon for flyktninger og migranter, FTDA til den franske avisa Le Parisien.

BRITAIN-EU/

ØNSKES VELKOMMEN: Mindreårige barn fra den franske flyktningeleiren 'Jungelen', ønskes velkommen til Storbritannia av frivillige.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Neste jungel

Mange mener at flyktningeproblemet ikke løses ved at «Jungelen» jevnes med jorda. Flere frykter også mer bråk når arbeidet med å tømme leiren starter i morgen.

Mellom de falleferdige skurene og den midlertidige teltleiren, er det flere butikker og spisesteder. En butikkeier i leiren får spørsmål fra nyhetsbyrået AFP hva han vil gjøre når Calais stenges:

– Jeg vil dra til den neste «Jungelen», sier mannen.

Les mer: Paris skal bygge flyktningleirer for 1000

SISTE NYTT

Siste nytt