NRK Meny
Normal

Opphever grunnloven i Egypt

Egypts nye militære makthavere kunngjorde søndag at de vil oppheve grunnloven og oppløse parlamentet. Unntakstilstanden skal vare i seks måneder.

Soldater rydder telt fra Tahrir-plassen

Egyptiske soldater tar ned telt og fjerner demonstranter fra Tahrir-plassen i Kairo etter 18 dager med demonstrasjoner mot Mubarak-regimet.

Foto: Ahmed Ali / AP

Mohsen el-Fangari

Det egyptiske militærrådets leder Mohsen el-Fangari under en pressekonferanse på egyptisk TV.

Foto: AP
Ahmed Shafiq

Statsminister Ahmed Shafiq under pressekonferansen i dag.

Foto: Amr Nabil / AP

Militærrådet som har tatt kontroll over Egypt etter at president Hosni Mubarak gikk av fredag kveld, erklærte i dag en seks måneder lang unntakstilstand, ifølge en statlig tv-kanal.

Les også: Millioner feiret Mubaraks fall

Nedsetter grunnlovspanel

Parlamentet, som har vært dominert av Mubaraks Nasjonaldemokratiske parti, oppløses, og landets grunnlov blir satt til side.

Samtidig nedsettes et eget grunnlovspanel som i løpet av overgangsperioden skal komme med forslag til grunnlovsendringer.

Forslagene fra panelet skal ifølge militærrådet opp til en folkeavstemning. Tidspunktet for folkeavstemningen er så langt ikke kjent.

Grunnlovsreform har vært blant hovedkravene fra demonstrantene som siden 25. januar i år har markert sin motstand mot Mubarak-regimet.

Opposisjonlederen Ayman Nour, som utfordret Mubarak ved presidentvalget i 2005, sier demonstrantene bør være fornøyd med militærrådets tiltak.

– Dette er en seier for revolusjonen, sier han til Reuters.

Lover «stø kurs»

Statsminister Ahmed Shafiq, som har fått oppgaven med å styre innenrikspolitikken på vegne av militærrådet, forsikrer i dag befolkningen om at Egypts økonomi er sterk, og at landet blir styrt på samme måte som under president Hosni Mubarak.

– Det er ingen endring i formen, metoden eller arbeidsprossessen. Forholdene er fullstendig stabile, sa Shafiq på en pressekonferanse søndag.

På den samme pressekonferansen avfeide Shafiq ryktene om at Mubarak skal ha flyktet fra landet, og sa at den avgåtte presidenten befinner seg i feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet.

President Mubarak utnevnte Shafiq som ny statsminister i slutten av januar, i et av flere forsøk på å demme opp for kravene fra protestbevegelsen.

Les også: Mubarak stiller ikke til gjenvalg | Regjeringspartiets toppledelse går av

Utnevnelsen av Shafiq og hans regjering gjorde lite for å blidgjøre demonstrantene, og Mubarak så seg til slutt nødt til å gå fra makten. Da visepresident Omar Suleiman kom med kunngjøringen fredag, brøt det ut vill jubel på Tahrir-plassen.

Likevel holder en del av demonstrantene fortsatt stand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt