Hopp til innhold

Mussolinis siste bunker funnet etter 70 år

Benito Mussolinis siste gjemmested ble funnet ved en tilfeldighet for to år siden. Nå skal det åpnes for publikum. Se de unike bildene fra diktatorens siste skjulested.

For to år siden oppdaget italienske ingeniører en stållem mens de arbeidet med å sikre grunnmuren til fascistenes hovedkvarter i Roma.

Bak lemmen hadde tiden stått stille siden 1943, og det ble fort klart at dette var diktatoren Benito Mussolinis siste bunker. Den skulle beskytte ham mot bomber fra britiske fly, og var laget for å kunne gi Mussolini en lynrask retrettmulighet.

Komplekset består av ni rom, og det er svært forseggjort. Det er konstruert inni et eksisterende bygg fra 1400-tallet, og deretter forsterket med svært tykke betongvegger.

LES OGSÅ: Berlusconi forsvarer Mussolinis allianse med Hitler

Bunkeren ble likevel aldri ferdigstilt. Den ble bestilt av diktatoren i 1942, men året etter ble han arrestert av britiske styrker. Arbeidet opphørte, noe de uferdige betongrommene også bærer tydelig preg av.

Det er uklart hvordan et så sentralt bygg kunne forbli hemmelig i 70 år. Bunkeren ligger 15 meter under kjelleren til fascistenes hovedkvarter, et bygg som ville ha vært gjennomsøkt av italienske motstandskjempere og britiske styrker.

LES OGSÅ: Nyfascistisk studentbevegelse i Roma kjemper for revolusjon
LES OGSÅ: Et ideologisk sykdomstegn

– Dette kunne bare skjedd i Italia

Giordano Locchi er fotografen som fikk tilgang til bunkeren, og som tok bildene for den italienske avisa La Stampa.

– Da jeg gikk inn, var det som om tiden stoppet, for det var som å være i 2. verdenskrig. Byggingen hadde stoppet, trolig på sommeren 1943, for den var svært uferdig.

– Hvordan er det mulig at noe sånt kan forbli uoppdaget?

– Bunkeren var i sentrum av Roma, og ingen visste det. Det er bare mulig i et land som Italia. Vi har ikke tatt et ordentlig oppgjør med fortiden vår. Det at bunkeren er oppdaget etter 70 år er et symbol på det faktum at vi har forsøkt å holde tett om 2. verdenskrig, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Verdens mest beryktede diktatorer, og hvordan de møtte sin ende
LES OGSÅ: Fann sjeldne foto i gløymt arkiv

Gjøres til fascistmuseum

Bunkeren ble oppdaget for to år siden, og vil de nærmeste årene gjøres om til et museum om Roma under fascismen.

– Det er vokst fram en bevissthet i Italia om at fascismen var en kritisk tid for landet vår, og nå er kanskje tiden inne for å studere fascismen og dens konsekvenser dypere, sier han.

2

Bildet er tatt i Mussolinis siste bunker, som ble funnet under fascistenes hovedkvarter i Roma.

Foto: Giordano Locchi
10

Bunkeren ble bestilt i 1942, men ble aldri ferdigstilt. Det bærer uferdige betongvegger også tydelig preg av.

Foto: Giordano Locchi

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».