Hopp til innhold
Kronikk

Et ideologisk sykdomstegn

Unnfallenheten for aktører som Haitham al-Haddad er et ideologisk sykdomstegn for vår tid, skriver Per Sandberg (Frp). I dag taler al-Haddad på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Haitham al-Haddad

Haitham al-Haddad er invitert av Islam Net for å tale. Det 'vitner om en ideologisk kapitulasjon eller en naivitet på grensen til det kriminelle', skriver leder av Justiskomiteen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) åpner i dag dørene for shariaforkjemperen og, den etter min mening, ideologisk kriminelle Haitham al-Haddad. Det handler om toleranse for synspunkt man er uenig i, ifølge rektor Kari Toverud Jensen.

Nei, dette handler om noe helt annet.

Avgjørelsen om å la al-Haddad få fritt spillerom til å hjernevaske studenter i ren formørkelse vitner om en ideologisk kapitulasjon eller en naivitet på grensen til det kriminelle.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Handler ikke om frie ytringer

La dette være klinkende klart: Jeg har i mine mange år som politiker vært en av de fremste til å forsvare ytringsfriheten, noe jeg utvetydig også gjorde da ambassader brant og folk ble slått i hjel under Muhammed-krisen i 2006, den gang regjeringen anført av Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i frykt for anslag mot norske interesser kapitulerte og hev ytringsfriheten på båten.

Saken om al-Haddads opptreden hos Islam Net ved HiOA handler overhodet ikke om rett til frie ytringer.

Per Sandberg (Frp), leder av Justiskomiteen

Saken om al-Haddads opptreden hos Islam Net ved HiOA handler overhodet ikke om rett til frie ytringer. I flere videoer postet på Youtube kan man se og høre Al-Haddad snakke om at homoseksualitet skal være verre enn drap, og stille seg positiv til omskjæring av jenter. Han ble i 2001 anklaget for å ha sagt at jøder var «avkom av aper og griser» (Red.anm.: han mente selv at utsagnet var feil oversatt).

Kan rektor Toverud Jensen forklare hva dette har å gjøre med ytringsfrihet og såkalt toleranse?

  • Les tilsvaret fra Islam Net og Høgskolen i Oslo og Akershus her.

Burde rystes i grunnvollene

Al-Haddad oppfordrer etter min mening til grov kriminalitet, og jeg mener at uttalelsene hans kan straffes etter rasismeparagrafen vår, § 135 a.

Islam Net har år ut og år inn spredd ideologiske ekstremisme gjennom sine internasjonale førere som Zakir Naik, Bilal Philips, Yusuf Etes, Hussain Yee, Shady Alsuleiman – for å nevne noen – alle av samme støpning som al-Haddad, og noen er endog nektet innreise til land i vesten.

Islam Net, som ønsker å underlegge vårt frie demokrati barbarisk sharia, burde ikke bare bekymre HiOA.

Ledelsen burde rystes i grunnvollene og for lengst gjort hva den kan for å tvinge dette umenneskelige og voldelige samfunnssynet bort fra scenen. HiOA velger derimot å tilby både mikrofon og scene.

LES OGSÅ: Ekstreme er seg selv like

Svært farlig ideologi

Ideologien som al-Haddad og hans like forfekter står ikke tilbake for nazismen, slik jeg ser det. Det er nemlig grunn til å lytte til en mann som er professor i islam, Mehdi Mozaffari, iransk flyktning ved Aarhus universitet, som advarer på det sterkeste mot islamismen som vår tids totalitære ideologi, på linje med nazismen, fascismen og kommunismen.

Ideologien som al-Haddad og hans like forfekter står ikke tilbake for nazismen, slik jeg ser det.

Per Sandberg (Frp), leder av Justiskomiteen

Fellestrekk er troen på overmennesker, det totalitære preget og jødehatet: "Nazismen, fascismen og bolsjevismen er nå borte som maktfulle ideologier, islamismen er vår tids totalitære ideologi og bevegelse. Og den har en dimensjon de tre andre ikke hadde: den religiøse.

Det gjør den enda farligere. Stalin, Hitler og Mussolini skulle motivere deres beslutninger ut fra alminnelige menneskelige resonnementer: folk skulle mobiliseres til krig for jordiske ting. Men islamismen behøver ikke å resonnere, den bygger på en religiøs plikt. Lojaliteten gjelder ikke en stat eller en fører, men Allah.” (Weekendavisen nr. 6 2006).

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Å bryte ned kan gå raskt

Spørsmålet som tvinger seg frem er dette; Ville HiOA stilt lokalene til disposisjon for en uttalt nazist? Jeg velger, og håper, å tro at svaret er nei. Da må Toverud Jensen forklare hvorfor dørene åpnes for al-Haddad. Hva er forskjellen?

HiOA skal klekke ut vår fremtids samfunnsstøtter. Min påstand er at høyskolen ved indirekte å støtte Islam Net bidrar til det motsatte.

Per Sandberg (Frp), leder av Justiskomiteen

HiOA skal klekke ut vår fremtids samfunnsstøtter. Min påstand er at høyskolen ved indirekte å støtte Islam Net bidrar til det motsatte.

Historien har lært oss at det er en lang og møysommelig prosess å bygge et demokrati basert på frihetsverdier. Det er også en kjensgjerning at å bryte ned et demokratis grunnpilarer kan være en langt raskere prosess.

Et ideologisk sykdomstegn

Jeg uroes daglig over utviklingen både i Norge og Europa: islamisme, som representert ved Islam Net (og mange flere grupper også her til lands), brer om seg og får særlig grep på unge sjeler.

Som leder av Stortingets justiskomité og nestleder i Frp vil jeg undersøke hva som eventuelt kan gjøres politisk for å stoppe slike arrangement som HiOA åpner for i kveld.

Per Sandberg (Frp), leder av Justiskomiteen

Som leder av Stortingets justiskomité og nestleder i Frp vil jeg derfor undersøke hva som eventuelt kan gjøres politisk for å stoppe slike arrangement som HiOA åpner for i kveld.

Foredrag ved al-Haddad har blitt stoppet ved læreinstitusjoner i Nederland og Storbritannia, noe som vitner om at HiOA kunne gjort det samme – hvis den ideologiske ryggraden hadde vært intakt.

HiOAs unnfallenhet er et ideologisk sykdomstegn i vår tid. Mine tanker og sympati går særlig til Norges jøder, moderate muslimer, de homofile og jentebarn.