Berlusconi forsvarer Mussolinis allianse med Hitler

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi har igjen vakt oppsikt i hjemlandet ved å forsvare fascisten Benito Mussolinis allianse med Adolf Hitler.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi under dagens minnsmarkering for Holocaust i Milano.

Foto: Antonio Calanni / Ap

Uttalelsen kommer på minnedagen for Holocaust som markeres i flere europeiske land, også i Italia, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Jødelover

Benito Mussolini

Den italiensk facistlederen Benito Mussolini som Silvio Berlusconi forsvarer.

Foto: BNPS.co.uk

Berlusconi kom med uttalelsen til journalister i forbindelse med en slik minnemarkering i Milano, men kritiserte Mussolini for diskriminerende lover mot jøder som han fikk vedtatt i 1938, altså før andre verdenskrig brøt ut.

Lovene stengte jøder ute fra italienske universitet og fra mange yrker. Da Tyskland okkuperte Italia under krigen, havnet mange jøder i tyske konsentrasjonsleirer. Berlusconi mener disse lovene var Mussolinis største politiske feiltrinn.

Berlusconi mener at Mussolini, på det tidspunktet han allierte seg med Hitler, regnet med at den tyske diktatoren ville øke sin makt, og at det var en fordel å være på den seirende side.

– Det er vanskelig nå å sette seg i den situasjonen beslutningstakerne var i den gangen, sa Berlusconi om Mussolinis støtte til Hitler.

Generelt sa Berlusconi om Mussolini at han hadde gjort «mye bra».

Det er ikke første gang Berlusconi roser Mussolini .

I Italia har uttalelsene skapt stor oppstandelse.

– Berlusconis ros av Mussolini er en fornærmelse mot Italias demokratiske samvittighet, sier Rosy Binder, en sentrum-venstreleder.

Les også: Ble Mussolini misforstått?

På bakgrunn av erfaringene fra Mussolini-tiden forbyr Italienske lover støtte til fascisme.

Aggressiv nasjonalisme

Benito Mussolini og elskerinnen Clara Petacci, hengt etter føttene

Benito Mussolini og hans elskerinne Clara Petaci ble skutt og deretter hengt i Milano.

Foto: AP

Mussolini sto for en aggressiv nasjonalisme som bygde på brutale lover og populistisk appell som vekket til live Romerikets storhet for å holde på makten fra begynnelsen av 1920-tallet til langt inn i andre verdenskrig.

Han fascistiske støttegruppe «svartskjortene» slo ned på annerledes tenkende som de banket opp eller fengslet.

Med drømmer om et verdensimperium, sendte Italia soldater som okkuperte land som Etiopia og Albania.

I 1943 var Mussolinis lykke snudd og han ble plassert i husarrest. Det skjedde etter militære nederlag i Afrika og Hellas.

I 1945 ble han drept av politiske motstandere som skjøt ham og hans elskerinne og hengte likene opp i lyktestolper i Milano.

Silvio Berlusconi stiller som kandidat ved valget til nasjonalforsamling 24. og 25. februar. Han har skiftet mening flere ganger når det gjelder om han vil forsøke å bli statsminister for fjerde gang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt