Hopp til innhold

Verdens mest beryktede diktatorer, og hvordan de møtte sin ende

Ledere for brutale diktaturer kan sjelden gå rolig inn i alderdommen.

Nicolae Ceausescu, Josef Stalin, Saddam Hussein og Benito Mussolini

Fra øverst til venstre: Nicolae Ceausescu, Josef Stalin, Saddam Hussein og Benito Mussolini

Foto: AFP/AP/CORBIS

Gaddafi er langt fra den første diktatoren som har gått døden i møte, strippet for ære og omringet av fiender. Slik gitt det med noen av diktatorene som har regjert med litt for fast hånd:

Muammar al-Gaddafi, skutt 20. oktober 2011

Muammar al-Gaddafi i Roma 2009

Oberst Muammar al-Gaddafi i 2009

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Muammar al-Gaddafis brutale regime fikk en brutal slutt, da han ble skutt og drept på kloss hold etter at han ble pågrepet i sin fødeby Sirte.

NATO-fly skal først ha stanset en kolonne som skal ha vært på vei ut av Sirte med Gaddafi om bord. Men meldingene om hva som skjedde etter at Gaddafi ble funnet i et rør, er mange og motstridende, melder NTB.

En rekke amatøropptak gjort med mobiltelefoner og vitneutsagn kaster likevel lys over den forhatte diktatorens skjebne.

Et lengre opptak gjort i minuttene etter at han ble funnet, viser en kraftig forslått Gaddafi omringet av fiendtlige og væpnede menn. Han blir sparket og mishandlet, og både hodet, ansiktet og den gule skjorten han har på seg, er dekket av blod.

Videoopptak viser også at liket ble avkledd og slept gjennom gatene. Liket ble tråkket på av en jublende folkemengde.

Muammar al-Gaddafi, dekket av blod etter han er tatt til fange

Muammar al-Gaddafi, dekket av blod etter han er tatt til fange.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Saddam Hussein, hengt 30. desember 2006

Saddam Hussein i april 1999.

Saddam Hussein i 1999

Foto: - / AFP

Ni måneder etter at USA gikk til krig mot Irak i 2003, blir den tidligere presidenten tatt til fange. Han ble plukket opp fra en jordhule ved hjembyen Tikrit, skjeggete og åpenbart i sjokk over å bli pågrepet.

- Han ble fanget som en rotte. Når du ligger på bunn av et hull kan du ikke slå tilbake, sa generalmajor Raymond Odierno, som ledet operasjonen.

5. november 2006 ble han dømt til døden for massakren på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail. Dødsdommen ble opprettholdt av en ankedomstol 26. desember.

30. desember samme år ble dødsdommen fullbyrdet. Saddam neket å bære en kappe over hodet da han skulle møte døden. Han var i sivile klær. Henrettelsen skjedde i det som mest av alt ser ut som et kjellerlokale. De som utførte oppgaven var ikledd svarte finlandshetter.

Soldater ropte fornærmelser til ham til en dommer ba om stillhet, ifølge Daily Mail. Videoen av henrettelsen spredte seg raskt i hele verden.

En privat sjiamuslimsk TV-kanal sendte senere ut bilder med den døde presidenten, liggende med nakken i en forvridd stilling, og svøpt i ett hvitt klede.

Bilder av Saddam Husseins henrettelse

Bilder av Saddam Husseins henrettelse

Foto: HO / REUTERS
Saddam Hussein etter henrettelsen

Saddam Hussein etter henrettelsen

Foto: AP

Adolf Hitler, begikk selvmord 30. april 1945

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Foto: Heinrich Hoffmann

Mens 2. verdenskrig gikk mot slutten ble også Hitlers helse verre. Han led av Parkinsons sykdom og tiltagende demens.

Han lot store deler av staben reise vekk da det 22. april 1945 ble klart at Berlin var omringet og krigen var tapt. Men selv ble han værende i Førerbunkeren under rikskanselliet i Berlin.

Den 29. april undertegnet han sitt politiske og et privat testament, og giftet seg med sin mangeårige livsledsagerske Eva Braun.

Dagen etter begikk de begge selvmord ved å ta cyanid-ampuller. Hitler skjøt seg samtidig i tinningen, skriver Wikipedia.

Hans medarbeidere bragte likene ut i hagen og brente dem i flere timer før de ble begravet.

Hitler fikk imidlertid ikke hvile i fred: russerne gravde opp likene, og flyttet dem en rekke ganger før de til slutt ble gravd opp i 1970 og destruert.

Udatert bilde av Adolf Hitler og Eva Braun

Udatert bilde av Adolf Hitler og Eva Braun

Foto: Eva Brauns fotografier / AP
Turister ser på informasjonstavlen på stedet der Hitler tok selvmord

Turister ser på informasjonstavlen på stedet der Hitler tok selvmord

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Benito Mussolini, skutt 28. april 1945

Benito Mussolini var Italias fremste fascist.

Benito Mussolini

Foto: Scanpix / AFP
Benito Mussolini og elskerinnen Clara Petacci, hengt etter føttene

Benito Mussolini og elskerinnen Clara Petacci, hengt etter føttene

Foto: AP

Fascistlederen Mussolini ble avsatt som Italias statsminister etter at landet i 1943 anså krigen som tapt for egen del. Da var Italia presset ut fra tidligere kolonier i Afrika, de hadde tapt i Hellas, og ble selv angrepet av de allierte på Sicillia, skriver Wikipedia.

Mussolini ble arrestert og holdt fanget, men senere befridd av tyske fallskjermjegere og innsatt som marionetthersker i tyskokkuperte Nord-Italia.

28. april 1945 forsøkte Mussolini å flykte inn i Sveits sammen med sin elskerinne Clara Petacci, og flere regjeringsmedlemmer. Alle ble henrettet ved arkebusering (henrettelse ved skyting).

Likene ble fraktet til Milano, og hengt opp ned fra en jernbjelke, der den opphissede folkemengden fikk utløp for sitt sinne.

I timevis ble liket av den tidligere statslederen spyttet på, sparket, steinet og slått, ifølge Daily Mail. Den mektige diktatoren som hadde levd i luksus døde æreløs og forhatt.

Adolf Hitler og Benito Mussolini

Adolf Hitler og Benito Mussolini sammen i en bil. Firenze 1938.

Foto: SCANPIX

Nicolae Ceausescu, skutt 25. desember 1989

President Ceausescu og Elena Ceausescu på offisielt besøk i Norge - 1980

President Ceausescu og Elena Ceausescu på offisielt besøk i Norge i 1980

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

Romanias diktator fra 1967 til opprøret i 1989 ble henrettet ved skyting etter at han ble dømt til døden på grunn av sin rolle som diktator.

Den rumenske befolkningen gjorde opprør mot Ceausescus styre på slutten av 1980-tallet, i likhet med mange andre østeuropeiske land. Men i Romania ble opprøret blodigere enn i de andre landene, Ceausescu ga blant annet ordre om å skyte ubevæpnede demonstranter i Timisoara, skriver Wikipedia.

22. desember flyktet han fra presidentpalasset, men ble senere arrestert. Gruppa som hadde tatt makten i landet, en koalisjon av opposisjonelle kommunister og regimekritikere i militæret, arrangerte en summarisk rettssak, som 1. juledag endte med dødsdom for Nicolae Ceausescu og kona Elena.

De ble henrettet senere samme dag.

Presidentparet var forhatt, mye på grunn av et stort personlig forbruk, stormannsgalskap og beinhard undertrykking ved hjelp av sikkerhetspolitiet Securitate.

Det var så mange soldater som ønsket å utføre henrettelsen av Ceausescu og kona, at det ble gjennomført et lotteri for å fordele oppgaven.

De skulle etter planen bli henrettet hver for seg, men ba om å få dø sammen, et ønske som ble oppfylt.

I fjor sommer ble graven til den døde diktatoren åpnet. Det var barna til Ceausescu som ønsket å få stadfestet at foreldrene lå gravlagt der, noe DNA-analyser kunne bekrefte.

Nicolae Ceausescu vart avretta første juledag 1989.

Nicolae Ceausescu ble henrettet første juledag 1989.

Foto: ROMPRES / Afp

Valerian, drept i fangenskap år 260

Keiser Valerian

Sølvmynt med bilde av keiser Valerian

Foto: Rasiel Suarez/Creative Commons BY SA

Caesar Publius Licinus Valerianus Pious, kjent som Valerian, var romersk keiser fra år 253 til 260, da han ble tatt til fange av sasanidene i Persia under et felttog.

Valerian møtte med den persiske kongen Shapur – etter å ha tapt slaget ved Edessa – for å forhandle om en fredsavtale. Men våpenhvilen ble brutt av Shapur, som tok Valerian til fange og torturerte ham.
Valerian var den eneste romerske keiseren som noensinne ble tatt som krigsfange, ifølge Daily Mail.

Valerian ble ifølge den kristne forfatteren Lactantius torturert og ydmyket i fangenskap. Han skal ha blitt brukt som kongens fotskammel.

Valerian skal ha tilbudt Shapur mange løsepenger for å bli sluppet fri, men i stedet blitt tvunget til å drikke smeltet gull, før han ble flådd og huden stoppet ut og stilt ut som et trofé i hovedtempelet til perserne.

Først etter et senere persisk tap for Roma ble Valerians levninger kremert og begravet.

Josef Stalin, død av hjerneblødning 5. mars 1953

Josef Stalin, 1946.

Josef Stalin, 1946

Foto: Scanpix/AP

Stalin sto bak over 20 millioner dødsfall, men selv kan han ha unnsluppet dommen.

Under oppseilingen av en ny periode med politiske utrenskinger i Sovietunionen, fikk Stalin slag og døde, ifølge Wikipedia.

Etter et kveldsmåltid med en rekke sentrale sovjetiske lederskikkelser, falt Stalin sammen i sitt rom den 1. mars 1953. Han ble ikke oppdaget før kvelden dagen etter, fordi vaktene holdt seg til ordren om ikke å forstyrre ham.

Han døde fire dager senere, 74 år gammel. Det ble ikke tilkalt lege før mer enn ett døgn etter at han ble funnet.

Den offisielle dødsårsaken var hjerneblødning, men det er spekulert i at han ble forgiftet av warfarin, en kraftig, men smakløs rottegift som virker blodfortynnende og kan utløse slag og blødninger.

I sju år etter sin død hvilte Stalin ved Lenins side i mausoleet på Den røde plass i Moskva, som Lenins likemann, ifølge Store norske leksikon.

Stalins ettermæle ble imidlertid raskt dårlig. I 1961 ble Stalins levninger overført til en relativt anonym grav ved Kremlmuren, og Stalingrad og en rekke andre byer som bar hans navn, ble omdøpt.

Josef Stalin på lit de parade

Josef Stalin på lit de parade.

Foto: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

SISTE NYTT

Siste nytt