Hopp til innhold

Nyfascistisk studentbevegelse i Roma kjemper for revolusjon

Et kriserammet Italia har gitt fremgang for høyreekstreme krefter. – Vi er fascister av det tredje millennium.

Rolando Macini, leder i Blocco Studentesco

Rolando Mancini er leder i Blocco Studentesco . Han står under bildet av den romerske ørn, symbolet på drømmen om et imperium.

Foto: Hege Moe Eriksen

Roma: Hege Moe Eriksen

– Jeg er stolt av å være fascist. For meg er det en hedersbetegnelse.

24 år gamle Rolando Mancini står under bildet av den romerske ørn, symbolet på drømmen om et imperium. Han er leder for den nyfascistiske studentbevegelsen Blocco Studentesco.

Midt i sentrum av Roma har nyfascister okkupert en seks etasjer høy bygning og gjort den til sitt hovedkvarter. Veggene er dekket av futuristisk graffiti, tegninger av fascistenes marsj mot Roma og Mussolinis statskupp i 1922.

– Vi er fascister av tredje millennium. Våre nøkkelpunkter er de samme som hos Mussolini, med dyrking av sport, kultur og utdanning. Men vi later ikke som vi er i 1920-årene. Vi erkjenner at fascisme har begått feil, og vi er de første til å innrømme det. Men fascister gjorde også store ting, sier Mancini.

Artikkelen fortsetter under bildet

MSE

Høyreekstreme vinner terreng i Italia, ifølge professor ved Det Amerikanske Universitetet i Roma, James Walston. Rundt 200 medlemmer i den høyrevendte gruppen Movimento sociale europeo (MSE) demonstrerte i Roma i november.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Voldelige demonstrasjoner

Blocco Studentesco ble skapt i 2003 i Roma og teller nå 3000 medlemmer over hele Italia. I høst har de fylt overskrifter med voldelige demonstrasjoner i gatene Roma. Tusenvis av unge samlet seg under vaiende italienske flagg og med røykbomber i hendene. Deres militante aktivisme har skapt bekymring i Italia.

Blocco Studentesco er en del av bevegelsen Casa Pound, som har sitt navn fra den amerikanske forfatteren Ezra Pound (1885-1972) som støttet Mussolinis fascistregime under 2. verdenskrig. Casa Pound har gjort seg bemerket med å tilby husrom til hjemløse i okkuperte bygninger. De kjemper for en revolusjon i Italia, forsvarer den tradisjonelle familien og vil stoppe innvandring til landet.

– Vi er ikke mot innvandrere av rasistiske årsaker. De kommer hit uten noen ting. Og den kapitalistiske verden gjør dem til slaver. Og vi vil ikke ha nye slaver, sier Mancini.

Vinner terreng

James Walston, professor

Professor ved Det Amerikanske Universitetet i Roma, James Walston.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Krisa i Italia har gitt grobunn for høyreekstreme krefter. Blocco Studentensco er bare en av bevegelsene i vekst. Nylig startet det greske høyreekstreme partiet, Gyllent Daggry, et partikontor i Italia.

Høyreekstreme vinner terreng i Italia, ifølge professor ved Det Amerikanske Universitetet i Roma, James Walston:

– For tiden har de vind i seilene. De har framgang så lenge Italia er rammet av resesjon, og så lenge innvandring er ansett som et problem, sier Walston. Likevel mener han den italienske høyreekstremismen er mindre farlig enn den greske eller ungarske, sier Walston.

– Italienere er på mange måter blitt vaksinert mot fascisme. Hittil har den italienske høyreekstremismen vært mindre giftig enn i andre europeiske land, sier Walston.

Vold på fotballarenaen

Gianni Bondini, sportsjournalist Gazzetta dello Sport

Gianni Bondini, sportsjournalist i Gazzetta dello Sport.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Den siste tiden er det ikke bare på den politiske scenen de høyreekstreme får oppmerksomhet. På fotballarenaen har de stått for flere episoder av rasistisk motivert vold. Den siste hendelsen var et blodig angrep på engelske Tottenham Hotspur supportere i Roma, et lag som har mange jødiske supportere. Flere briter ble fraktet til sykehus med knivstikk. Vitner hørte det ble ropt "jøder" da angrepsmennene gikk løs på dem med kniv.

Sportsjournalist Gianni Bondini mener rasisme er et stort problem i italiensk fotball:

– Høyreekstreme står bak. De går ikke på kamp for å se fotball, men for å lage bråk. De ønsker å finne et spillerom for seg selv. Og hva bedre finnes enn fotball. Fotballkamper er som en stor scene hvor de kan gjøre seg viktige, sier Bondini.

Han mener det er lite som gjøres for å bekjempe den åpenlyse rasismen.

– Det er samfunnet som har skylda. Det har ingenting med fotball å gjøre. Men fotball er arenaen hvor disse strømninger får utløp. Vi ser det hele tiden; fotballspillere som ikke vil gi hånda til lagkameraten fordi han er svart. Lag som ikke ønsker å hyre svarte spillere eller spillere fra Midtøsten.

– Og Italias stjernespiller, Mario Balotelli, kan ikke spille overalt i landet fordi han er svart og blir buet på som om han var en ape. Det er helt utrolig, utbryter Bondini.

Tilbake i hovedkvarteret til studentbevegelsen Blocco Studentesco: Her tar de avstand fra vold, ifølge leder Rolando Mancini. Men overvåkingskameraene er på plass i hovedkvarteret. Mancini sier det er grunn til å frykte angrep fra antifascister.

– Ofte anklages vi for å være voldelige Vi er ikke voldelige i det hele tatt. Men hvis vi blir utsatt for vold, svarer vi umiddelbart. Vi nøler ikke med å forsvare oss, avslutter Mancini.

SISTE NYTT

Siste nytt