Hopp til innhold

Nye luftangrep mot Tripoli

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det blir meldt om nye luftangrep mot den libyske hovedstaden Tripoli i kveld. Libyske styresmakter skuldar koalisjonen for å ha bomba sivile mål.

Video Sidsel Wold fra Benghazi

VIDEO. Se Sidsel Wolds direkterapport fra Benghazi i Dagsrevyen 23.mars.

23:22: Fly frå «dei kolonistiske korsfararane» har gått til angrep på sivile og militære mål i Jafar sørvest for Tripoli i kveld, melder det statlege libyske fjernsynet.

23:08 - Eit høgt tal sivile er drepne i fleire bombeangrep mot eit bustadområde aust i den libyske hovudstaden Tripoli, melder det statlege libyske nyheitsbyrået JANA. Det siste angrepet var retta mot redningsarbeidarar som arbeidde med å frakte bort døde og såra, heiter det i meldinga.

21:49: Myndighetene i Libya har stengt kontorene til den arabiske fjernsynsstasjonen Al Jazeera i landet, og de ansatte har blitt fratatt sine presseakkrediteringer.

21:27: Gaddafi-lojale styrker har tatt oppstilling både på den østlige og vestlige inngangen til den opprørsholdte byen Aldabiyah, melder fjernsynsstasjonen Al Arabiya.

21:22: Muammar Gaddafis hovedkvarter i Ajdabiyah blir i kveld bombet av fly fra den internasjonale styrken.

20:31: Libyske myndigheter sier de vil løslate fire reportere fra fjernsynskanalen Al Jazeera, blant dem den norske statsborgeren Ammar Al-Hamdan, i løpet av 24 timer, melder Al Jazeera.

Video Sllik rammet bombene Tripoli

VIDEO: Slik rammet bombene Tripoli.

20:21: En lege i den opprører-holdte byen Misrata sier at Gaddafi-styrker har omringet sykehuset i byen, og at de skyter mot sykehusområdet.

20:19: Nye angrep mot den libyske hovedstaden Tripoli i kveld. Minst åtte kraftige eksplosjoner er hørt i byen. Det er foreløpig uklart hvilke mål som er angrepet.

19:20: NATO-landene har ikke greid å bli enig om at alliansen skal overta den militære kommandoen i Libya-operasjonen fra USA, sier en NATO-diplomat til Reuters. NATO-ambassadørene møttes i Brussel i dag for tredje dagen på rad.

NATO-landene sliter å bli enig om forholdet mellom håndhevelsen av flyforbudssonen over Libya og mlitære operasjoner for å beskytte sivile. Det er også uenighet om hvor bredt oppdraget skal være, sier diplomaten.

Les også: Vil la Nato overta ledelsen i Libya

18:52: Utenriksministrene fra landene som deltar i Libya-operasjonene og fra andre land i regionen møtes i London tirsdag kommende uke. De vil diskutere tiltak for å stanse Muammar Gaddafis drap på sivile, opplyser Storbritannias utenriksminister William Hague.

18:02: - 16 mennesker drept av snikskyttere i Misrata i løpet av dagen, sier Hafiz Ghoga, den offisielle talsmannen for det libyske nasjonalrådet, som er et fellesråd for opposisjonen i Libya. Seks er drept av Gaddafi-soldater i byen Zintan, sier han.

17:08: - Gaddafis styrker opererer stadig i strid med Sikkerhetsrådets resolusjon, sier den amerikanske admiralen Gerard Hueber. Stadig flere av flygingene blir foretatt av ikke-amerikanske fly.

Den internasjonale koalisjonen bomber nå Muammar Gaddafis bakkestyrker. Målene som blir angrepet er artilleri, motoriserte enheter, kommunikasjonssentraler og rakettutstkytingsramper, sier han. Admiralen kjenner ikke til at sivile er rammet av koalisjonsstyrkens angrep.

16:16: – Koalisjonsstyrkene har ødelagt det libyske luftforsvaret. Dermed kan våre fly kan uhindret ta ut bakkestyrker som truer sivile, sier en britisk offiser til Reuters.

16:00: Danske F-16-fly har for første gang bombet mål i Libya. De seks flyene har siden søndag utført i alt 12 oppdrag. Deres oppgave har inntil nå vært å overvåke luftrommet og sørge for at flyforbudsonen blir opprettholdt.

15:55: Amerikanske myndigheter melder at de har bombet restene etter F-15-jagerflyet som styrtet i Libya natt til tirsdag. Flyet skal ha styrtet på grunn av teknisk svikt.

Flyet ble bombet i natt for å hindre at informasjon kommer på avveie. De to pilotene om bord i flyet overlevde styrten, og er reddet ut.

15:50: Sveriges Television er på vei til Benhgazi. – Klart man er urolig, sier SVTs korrespontent Samir Ebu Aid.

15:25: Neste tirsdag vil representanter fra alle land som deltar i den militære intervensjonen i Libya møtes i London.

Den franske utenriksministeren Alain Juppe ønsker å samle Den afrikanske union, Den arabiske liga, europeiske land og koalisjonen til en politisk kontaktgruppe i London.

14:54: Arbeidet med å klargjøre de norske F-16-flyene på Kreta er noe forsinket. Forsvaret håper alt vil være på plass i løpet av torsdag.

14:41: Ifølge en lege som BBC har vært i kontakt med i byen Misrata, så har ikke Gaddifis styrkes tanks i byen. De er enten skutt av koalisjonsstyrken, eller så har de rømt byen, sier legen. Han sier at det fortsatt er mange snikskyttere rundt sykehus der han jobber.

13.41: De arabiske statene Kuwait og Jordan skal bidra med logistiske løsninger i de internasjonale operasjonene i Libya, forteller Storbritannias statsminister David Cameron. Også Tyrkia sier nå at de ønsker å bidra, de har tidligere vært svært kritisk til operasjonen.

13.31: Tyrkia tilbyr seg å bidra med krigsskip til NATOs operasjoner langs kysten av Libya for å håndheve våpenforbudet i landet, forteller en NATO-general til nyhetsbyrået AFP.

13.30: NATO har begynt å patruljere med båter utenfor kysten av Libya for å håndheve et våpenforbud i landet, melder AP.

13.25: En av Gaddafis baser er truffet av angrep fra de internasjonale styrkene, melder Reuters. Basen ligger sør for byen Misrata.

13.09: Ifølge BBC forteller innbyggere om at Gaddafis styrker skyter mot et sykehus i byen Misrata i dag. Minst tre personer skal være drept.

12.47: Dødstallene fra kampene i Misrata tirsdag har steget til 17, forteller en lege i byen til AFP. Fem barn skal være blant de drepte.

12.44: En innbygger i den vestlige byen Zintan forteller Reuters at Gaddafi-styrker har gjenopptatt angrepene der.

12.41: De libyske opprørerne har utpekt Mahmoud Jabril til å lede en midlertidig regjering og velge ut ministere til denne, melder Al Jazeera. Jabril leder nå en krisekomité som fronter gruppen og som tar hånd om militære og internasjonale forhold.

12.32: En talsmann for den franske regjeringen forteller at NATO vil ha en «teknisk rolle» i operasjonene i Libya, melder Reuters.

12.16: FNs koordineringsavdeling for humanitært arbeide (OCHA) forteller om stor bekymring for de sivile i områdene med kamper i Libya. Rundt 350 000 mennesker skal ha flyktet fra landet de siste ukene, og nær 100 000 skal være på flukt innad i Libya. Les mer på ReliefWeb. Opprørsgrupper i Misrata forteller om at situasjonen i byen er kritisk, de mangler både drivstoff, vann og elektrisitet.

Video 3c5d8c33-0386-4365-ba51-b3d713ac1ef9.jpg

Norske fly blir satt under amerikansk kommando. Reporter: Ida Dahlback.

11.44: EU har kommet til enighet om å pålegge sanksjoner mot Libyas statseide oljeselskap, NOC, melder AFP.

11.40: Et jagerfly fra den internasjonale styrken i Libya har skutt av raketter mot Gaddafi-styrker i Misrata, melder Reuters. BBC skriver at Gaddafis styrker ikke har skutt tilbake siden angrepet.

10.21: NATO skal begynne patruljering langs kysten for å håndheve et våpenforbud i Libya. Dette blir første gang NATO utplasserer styrker som en del av den internasjonale operasjonen. Det får BBC bekreftet.

10.13: De seks norske jagerflyene som er sendt til Middelhavet for å delta i operasjonene i Libya blir satt under den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen. Det har regjeringen bestemt i ekstraordinært statsråd i dag.

Les mer: Under amerikansk kommando

09.30: USA, Storbritannia og Frankrike foreslår at NATO overtar ledelsen av flyforbudssonen. Det melder the Guardian. De tre landene har vært uenige om styringen av de militære operasjonene etter at USA ba om å få overlate ledelsen til noen andre.

Alle de 28 medlemmene i NATO må imidlertid enes på møtet senere i dag dersom forslaget fra de tre skal gå igjennom.

09.28: Sverige har frosset rundt 1,6 milliarder dollar i verdier som tilhører Gaddafis regime, melder AP.

Tomahawk over Middelhavet

Amerikanske styrker skyter ut Tomahawk-raketter i Middelhavet mot Libya.

Foto: MCS1 Nathanael MILLER / Afp

08.09: Nyhetsbyrået Ap har gitt estimater for kostnadene av operasjonene i Libya for USA. Et eksempel de gir er dette: 162 Tomahawk-raketter er til nå skutt ut, hver av dem koster mellom 1 og 1,5 millioner dollar, i overkant av 5,5 millioner norske kroner.

07.23: Statoil har i løpet av tre år betalt nærmere 700 millioner kroner i skatt til Muammar Gaddafis regime. Norske politikere etterlyser nå endringer i retningslinjene fra staten. Les hele saken: Vil ha endring i eierskapsreglene

07.20: Kommanderende offiser i de amerikanske styrkene, Samuel Locklear, sier kilder bekrefter at Gaddafis styrker angriper sivile i byen Misrata.

06.51: En amerikansk militærtalsmann sier militæroperasjonen har slått ut flere av Gaddafis militæranlegg, men det ser ut til å ha hatt liten effekt på angrepene på sivile, skriver Washington post.

Gaddafi taler på libysk fjernsyn

Gaddafi talte i natt på libysk fjernsyn fra en folkesamling i Bab El Azizia.

Foto: Libyan State TV / Ap

05.52: Gaddafi har i natt norsk tid holdt en tale på libysk fjernsyn der han lover seier til sine tilhengere i kampen mot opprørerne og de militære operasjonene ledet av USA, Frankrike og Storbritannia.

05.14: SV ønsker ikke at NATO skal lede militæroperasjonen i Libya, sier partileder Kristin Halvorsen til NRK.

04.26: Minst to kraftige eksplosjoner eksplosjoner hørt i Tripoli tidlig onsdag morgen, ifølge øyenvitner Reuters har snakket med.

01.55: Tre vestlige journalister som har vært holdt i forvaring i Libya siden helgen, er blitt løslatt i hovedstaden Tripoli, melder AFP.

00.26: USAs president Barack Obama sier målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.

00.17: Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, sier i et intervju med TV-kanalen ABC News at Gaddafi trolig undersøker muligheter for eksil. Ifølge Clinton har flere personer søkt etter muligheter på vegne av Gaddafi.

Video Obama intervjues om Libya

– Dette er en veldig smal og kortvarig militær operasjon, sier Obama til TV-stasjonen Univision i San Salvador.