Norsk bank fryser Gaddafi-penger

En norsk bank har frosset to milliarder kroner som tilhører den libyske sentralbanken.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafis penger i Norge er satt inn på en sperret konto.

Foto: REUTERS TV / Reuters

370 millioner amerikanske dollar er frosset som følge av sanksjonene mot Libya, skriver dagbladet.no.

Avisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som sier pengene er satt på en sperret konto.

Sanksjoner

Utenriksdepartementet fastsatte 11. mars i år en forskrift om sanksjoner mot Libya i samsvar med vedtak i FN.

Banker og finansinstitusjoner er pålagt å rapportere om midler tilhørende Libya, Gaddafi eller hans familie. Disse midlene skal fryses, og UD skal ha rapport om dette.

Det er selskapet Risk Information Group som hjelper bankene med å fange opp transaksjoner hvor blant annet Libya er involvert.

– Alle internasjonale banker er pålagt å varsle om og fryse penger med tilknytning til Libya, og det skjer i ganske stort omfang.

– Nordiske banker er like utsatt som andre for libyske transaksjoner, og kanskje spesielt Norge som er et oljeland. Det er veldig sannsynlig at norske banker har midler som kan spores til Libya, sier Kleiven til Dagbladet.

DnB Nor

Dagbladet skriver at DnB Nor etter alt å dømme er den norske banken det er tale om.

– Vi kan som vanlig ikke kommentere kundeforhold, heller ikke i denne saken, sier informasjonsdirektør i DnB Nor, Thomas Midteide, til avisen.

10 milliarder i Sverige

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter gjemmer Gaddafi unna store pengebeløp også i Sverige.

Svenske myndigheter har frosset av 10 milliarder svenske kroner etter at sanksjonene trådte i kraft. Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa i går at han er veldig fornøyd med at pengene er frosset.

Ifølge Dagens Nyheter er det trolig snakk om enda flere penger enn de drøye 10 milliarder svenske kronene, tilsvarende 9 milliarder norske kroner, som er skjult i Sverige.

– Hvor de finnes og hva slags type tilganger det er kan vi ikke kommentere, sier presseansvarlig ved Finansinspektionen, Jonatan Holst, til avisen.