USA og Frankrike enig om Libya

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Muammar Gaddafi holdt en kort tale i kveld der han lovet sine tilhengere å fortsette kampen, og han forsikret dem om at de ville gå seirende ut av kampen til slutt.

23:30: Medarbeidere av Muammar Gaddafi skal ha kontaktet myndighetene i flere land for å undersøke mulilghetene for "en retrett", sier USAs utenriksminister Hillary Clinton. Men det er uklart om den libyske diktatoren mener alvorlig, sier hun.

22:39: Den libyske lederen Muammar Gaddafi holdt en kort tale i kveld der han lovet sine tilhengere å fortsette kampen, og han forsikret dem om at de ville gå seirende ut av kampen til slutt.

Video Gaddafi lover å fortsette kampen

VIDEO: Se Gaddafi oppildne sine tilhengere i Tripoli i klveld.

22:38: USAs president Barack Obama venter klarhet i kommandostrukturen for de militære operasjonene i Libya «i løpet av de neste dagene».

21:16: USA regner med at det blir større arabisk deltakelse i Libya-aksjonen i løpet av de nærmeste dagene.

21:08: Enighet mellom Frankrike og USA om hvilken rolle NATO skal ha i operasjonene i Libya.

21:07: En libysk regjeringstalsmann sier at tre journalistar, to fra AFP og en fra Getty images, som har vært holdt fanget i landet, skal settes fri i løpetav kvelden.

20:40: Romania vil sende en fregatt med et mannskap på over 200 som sitt bidrag til den internasjonale militæraksjonen mot Libya.

20:03: Nyhetsbyrået AFP rapporterer om antiluftskyts og eksplosjoner i den libyske hovedstaden Tripoli.

19:37: Al Jazeera melder at Hussein El Warfali, sjef for en av Gaddafis brigader, er drept ikke langt fra Tripoli.

19:25: Al Jazeera melder at vestlige jagerfly i dag har skutt ned eit libysk militærfly. Det var flere soldater om bord i flyet, som ble skutt ned 60 km øst for Benghazi, ifølge tv-kanalen.

19:17: Den lilbyske regjeringen ønsker en våpenhvile som også inkluderer den internasjonale styrken som angriper landet. Regjeringen sier de vil be libyske stammer om hjelp til å få i gang en dialog med opprørerne.

Video Sidsel Wold fra Tobruk

VIDEO: Sidsel Wold rapporterer fra Tobruk

18:20: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at Libya kan bli delt i to eller tre deler. Han frykter at de ulike militsgruppene som er en del av de Gaddafi-tro militære styrkene, kan tenkes å gå mot hverandre.

Video Angrepene fortsetter i Libya

VIDEO: Reportasje fra Tobruk vest i Libya.

17:19: - Gaddafis styrker angriper sivile i Misrata, sier en amerikansk admiral. De retter seg fortsatt ikke etter Sikkerhetsrådets krav om stans i angrepene mot sivile, sier Samuel Loclear, som er leder for de amerikanske styrkene som overvåker flyforbudssonen.

Han sier også at fly fra Qaatar vil delta i luftoperasjonen innen kommende helg, og at Gaddafis flyvåpen neppe er i stand til å gjere motstand mot dei den internasjonale styrken.

17:18: Frankrikes statsminister Alain Juppe sier at koalisjonsstyrken kan stanse angepene mot Libya straks, dersom Muammar Gaddafi godtar resolusjonen i FNS sikkerhetsråd og aksepterer en våpenhvile.

16.43 Utenriksministrene i koalisjonen vil møtes for å diskutere strategi i løpet av få dager, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppe. Møtet vil trolig finne sted i Brussel, Paris eller London.

16.39: Gaddafis styrker drepte minst ti mennesker da de bombet byen Zintan tirsdag, melder Reuters. De skal ha trukket seg tilbake fra østsiden av byen, men det skal fortsatt være mellom 50 og 60 stridsvogner på nordsiden.

16.04: To franske fly innledet sine første oppdrag i Libya da de gjennomførte et rekognoseringsoppdrag tirsdag. Ingen skudd ble avfyrt, opplyser en talsmann for det franske luftforsvaret.

Video Gro Holm kommenterer

VIDEO: Gro Holm kommenterer uenigheten i NATO.

16.01: Vestlige kampfly har angrepet et militærfly som tilhører Gaddafis væpnede styrker, melder Al Jazeera. Flyet skal ha vært på vei mot byen Benghazi.

15:45: AFP melder at minst ni mennesker er drept i kampene ved byen Yafran mandag og tirsdag.

15:19: Det rapporteres om voldsomme kamper i byen Yafran, sørvest for Tripoli. Byen ligger i et området som kontrolleres av opprørerne i Libya.

LES OGSÅ: - Ren etnisk utrenskning

15:10: Forsvarsdepartementet opplyser at Grete Faremos anslaget over hvor mye Norges deltakelse i Libya-operasjonen vil koste er for lavt. Faremo sa tidligere i dag at det norske bidraget vil koste 70 millioner kroner.

– Det er mye som ikke er tatt med i dette beløpet, sier seniorrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarsdepartementet til NTB.

14:30: Norske myndigheter jobber med å få de norske jagerflyene under amerikansk kommando. Det sier forsvarsminister Grete Faremo. Hun sier at det trolig kommer en avklaring om kort tid, og at de norske flyene kan være på vingene før helgen.

14:10: Marinefartøyer fra NATO-land skal bidra til å holde tilbake libyske skip og last, sier en diplomat til AFP.

14:05: Myndighetene i Algerie sier Vestens bombing av Libya er uforholdsmessig kraftig. Utenriksminister Mourad Medelci sier angrepet vil forverre krisen i Libya.

13:40: Det norske bidraget til militæraksjonen i Libya vil koste minst 70 millioner kroner. Det opplyser forsvarsminister Grete Faremo.

13.25: Størsteparten av den militære aksjonen i Libya bør fases ut innen få dager, sier forsvarsminister i USA, Robert Gates, under et møte med sin russiske kollega i dag.

12.32: Verdens matvareprogram, WFP, forteller at de har økt hjelpen til flyktningene som reiser fra Libya.

11:25: Amerikanske myndigheter bekrefter at et F-15 jagerfly har styrtet i Libya. Mannskapet på to skal begge nå være reddet ut av flyet, melder Telegraph. Avisen har lagt ut bilder av flyet på sine nettsider.

Video Amerikansk jagerfly styrtet i Lybia

Restene av det amerikanske kampflyet som skal ha styrtet i Libya i natt.

11.18: Dødstallene fra mandagens kamper i Misrata har nådd 40, sier innbyggere til Reuters.

11.07: FNs flyktningeråd melder om tusenvis av flyktninger som har reist fra deres hjem øst i Libya. Det forteller vitner som krysser grensen til Egypt.

10.53: Et spansk jagerfly tar nå del i den militære operasjonen i Libya, opplyser forsvarsdepartementet i Madrid.

10.30: Norge, Danmark, Canada og Belgia har alle sendt kampfly til Middelhavet og står nå klare for å delta i operasjonene i Libya sammen med Frankrike, Storbritannia og USA.

10.22: På den Gaddafi-støttede TV-kanalen al-Libya skal en av programlederne visstnok ha stått med et automatvåpen i studio og lovt å kjempe til «sin siste dråpe med blod».

10.18: Flere medier melder om at et amerikansk F-15 jagerfly skal ha krasjlandet på et jorde i Libya. Ifølge Telegraph-reporter Rob Crilly ser det ut til at en mekanisk feil skal ha tvunget flyet på bakken sent i går kveld, og ingen skal være skadd.

10.15: Tungt bevæpnede Gaddafi-styrker forsøker å overta byen Zintan vest i landet. Det melder Al Jazeera. Snikskyttere tar også del i angrepet, melder Reuters.

09.58: En lege i Misrata forteller til BBC at klinikken han jobber ved er full av pasienter. Han forteller at det på ett døgn er kommet inn 125 skadde, blant dem en familie med fire barn som ble beskutt i bilen de satt i da de forsøkte å forlate byen.

08.49: Tre vestlige journalister som har vært borte siden fredag, skal være arrestert av Gaddafis styrker på vei til byen Ajdabiya. Det er reporternes sjåfør som skal ha meldt dette videre til AFP i dag. De tre er en fotograf og en reporter fra AFP og en fotograf fra Getty.

07.28: – Foreløpig ser det ikke ut til at Gaddafis styrker er i ferd med å rakne, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland. Han sier sjansene øker for at man må ned på bakken dersom det blir stillingskrig og større overgrep fra Gaddafis regime.

07.12: Opprørsledere i det østlige Libya har møtt representanter fra FN i Tobruk for å diskutere den humanitære situasjonen i områdene der opprørerne har overtaket. Det har ikke kommet noen uttalelser fra møtet, melder BBC.

Video 854c8e1c-19cc-45ed-9664-76dba7dddff9.jpg

Nett-tv: For tredje natt på rad har de internasjonale styrkene angrepet mål i Libyas hovedstad Tripoli. Reporter: Inger Marit Koldstadbråten.

06.04: Amerikanske styrker har i løpet av det siste halve døgnet skutt 20 Tomahawk-raketter mot mål i Libya, sier en militærtalskvinne til CNN. Til sammen 159 raketter er avfyrt siden de internasjonale styrkene innledet militæroperasjonen lørdag.

05.27: Libyske myndigheter hevder flere sivile skal være drept i nattens flyangrep, melder BBC.

05.25: Statsministeren i NATO-landet Bulgaria kaller de vestlige styrkenes operasjon i Libya et militært eventyr drevet av et ønske om å kontrollere oljekilder.

00:30: FNs sikkerhetsråd avviser et forslag fra Libya om å holde et nytt møte om situasjonen i landet.

Kina sørget for at vurderingen ble gjort bak lukkede dører. Det er imidlertid allerede planlagt at FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal orientere om situasjonen i Libya og flyforbudet på torsdag.

Video - Folk er lettet over at ord er gjort til handling

NRKs korrespondent Sidsel Wold rapporterer fra Tobruk i Libya. – Folk er lettet over at ord er gjort til handling

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt