Ohio-drapsmann slapp unna dødsdom grunnet tøff barndom

Drapsmannen Raymond Tibbetts skulle bøte med livet etter å ha drept to personer. Nå har guvenøren i Ohio trukket tilbake dødsdommen etter det ble kjent at drapsmannen ble mishandlet som barn.

injeksjon

SLAPP DØDSSTRAFF: 61 år gamle Raymond Tibbetts slapp dødsstraff etter det ble avdekket at han hadde hatt en traumatisk barndom. Dødsstraffen skulle i utgangspunktet utføres med dødelig injeksjon.

Foto: Paul Buck / AFP

I 1997 ble da 40 år gamle Raymond Tibbetts dømt for å brutalt ha drept to personer.

Tibbetts bodde i byen Cincinnati i Ohio med sin kone Judith Crawford (42), som jobbet som hjelpepleier for 67 år gamle Fred Hicks, som hadde latt paret få bo i hjemmet sitt.

FILE PHOTO: Ohio inmate Raymond Tibbetts is pictured in this undated handout photo

DØMT: 61 år gamle Raymond Tibbetts ble først dømt til dødsstraff etter å ha drept sin kone og en 67 år gammel mann i 1997.

Foto: Handout . / Reuters

På samme dag, drepte Tibbetts 67-åringen, i tillegg til å knivstikke sin kone til døde. Han skal ha blitt rasende på henne etter at hun konfronterte ham med kokainavhengighet.

Tibbetts ble dømt til henrettelse og livstid i fengsel.

Nå har den amerikanske guvernøren i Ohio John Kasich, trukket tilbake Tibbetts dødsdom etter å ha funnet «fundamentale feil» i straffeutmålingen, skriver BBC.

Ble sultet og brent

Opprinnelig skulle dødsdømte Tibbetts ha blitt henrettet i februar denne vinteren.

Men etter å ha mottatt et brev fra jurymedlem Ross Geiger, som argumenterte for å vise barmhjertigheto, og prosessen ble utsatt.

Nå har altså guvernør Kasich endret dommen.

– Forsvarerne la ikke frem tilstrekkelig med formidlende omstendigheter i rettssaken. Dette, kombinert med en feilaktig beskrivelse av Tibbetts barndom, førte til at juryen ikke var tilstrekkelig opplyst til å avgjøre om han skulle dømmes til dødsstraff, sier Kasich fredag til den britiske kringkasteren.

I brevet ble det gjort rede for at Tibbetts hadde hatt en svært traumatisk barndom – bevis ingen av jurymedlemmene hadde sett tidligere, og som ikke hadde blitt gjennomgått i rettssaken.

Blant annet skal Tibbetts og hans brødre ha blitt bundet til sengen om natten, sultet, slått, brent og kastet ned trapper, melder CBS News.

Mener barndommen ikke endrer noe

Tibbetts dom ble endret til livstid i fengsel uten uten mulighet til benådning.

– Guvernør Kasich har gjort staten Ohio en stor tjeneste ved å rette opp denne feilen ved å forsikre seg om at undersøkelsene og balansen i krim- og jussystemet vårt fungerer, sier Tibbetts advokat Erin Barnhart, ifølge nyhetskanalen WCPO.

Jurymedlem Geiger, som også voterte for Tibbetts skjebne i rettssalen, skriver i brevet at vesentlig informasjon ble utelatt under rettsprosessen.

– Systemet feilet i å gi meg informasjonen jeg trengte for å ta en rettferdig og riktig avgjørelse, skriver Geiger.

Ross Geiger

OPPDAGET TRAUMATISK BARNDOM: Jurymedlem Ross Geiger skrev et brev som avslørte dødsdømte Raymond Tibbetts traumatiske barndom. Dette sparte ham livet.

Foto: John Minchillo / AP

Videre argumenterer han for at dersom aktorene hadde vært ærlige og velvillige til å presentere Tibbetts «skrekk-barndom», så ville han votert for livstid i fengsel istedenfor dødsstraff.

Han ba også Ohio Parole Board, et panel som blant annet avgjør endringer i straffesaker, spare Tibbetts, fordi hans rus- og alkoholavhengighet heller ikke var tydelig nok gjort rede for.

Stryet var derimot ikke enig, og stemte imot Geigers forespørsel, der de argumenterte for at Tibbetts barndom ikke gjorde opp for hans kriminelle handlinger.

– Det er guvernørens rett til å ta dette opp og gjennomføre det. Dette betyr ikke at vi må være enige selv om saken er avsluttet, sa aktor Joe Deters fredag til WCPO.

SISTE NYTT

Siste nytt