Trump vil ha dødsstraff for New York-terrorist

USAs president skriver på Twitter at mannen som tok livet av åtte mennesker i New York tirsdag, bør få dødsstraff.

Tegning av Sayfullo Saipov

Tegning av Sayfullo Saipov som trilles inn i en rettssal på Manhattan onsdag.

Foto: JANE ROSENBERG / Reuters

«New York-terroristen var lykkelig da han ba om at det ble hengt opp et ISIS-flagg i rommet hans på sykehuset. Han drepte 8 mennesker og skadet 12 alvorlig. BØR BLI HENRETTET!», skriver Donald Trump på sin twitterside.

Laster Twitter-innhold

Kravet om henrettelse kommer etter at Trump tidligere hadde sagt at han vil vurdere å sende Sayfullo Saipov til den amerikanske fangeleiren Guantánamo på Cuba.

Muligheten for å sende Saipov til Guantánamo ble forsterket da Det hvite hus sa at den amerikanske regjeringen regner ham som en «fiendtlig stridende», en betegnelse som er blitt brukt for å holde fanger på Guantánamo.

Siste henrettelse i 1963

Delstaten New York har i praksis avskaffet dødsstraffen etter en delstatens høyesterett i 2004 kom frem til at dødsstraff var i strid med delstatens grunnlov.

Den siste som faktisk ble henrettet i New York var Eddie Mays for 54 år siden. Han ble henrettet i den elektriske stol i det beryktede fengselet Sing Sing 15. august 1963.

Saipov kan likevel bli henrettet dersom han blir stilt for en føderal domstol. Selv om det skjer svært sjelden, kan føderale domstoler dømme folk til døden.

Rettstegning av Sayfullo Saipov

Rettstegning av Sayfullo Saipov

Foto: JANE ROSENBERG / Reuters

Blant annet ble Timothy McVeigh, som drepte 168 mennesker i et terrorangrep i Oklahoma i 1995, henrettet i 2001.

Fremstilt i rullestol

Saipov, som ble skutt i magen av politiet etter terrorangrepet, ble i går kveld fremstilt i en føderal rett på Manhattan.

29-åringen fra Usbekistan satt da i rullestol på grunn av skadene sine.

I siktelsesdokumentet fremgår det at Saipov ba om å vise fram IS-flagget på sykehuset og sa at han «følte seg bra» med tanke på hva han hadde gjort.

Påtalemyndigheten hevder 29-åringen først begynte å planlegge et angrep for et år siden.

For to måneder siden skal han så ha bestemt seg for å bruke en bil til å drepe så mange som mulig under halloween-feiringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt