31 drept i terrorangrep, 150.000 drept av skytevåpen i USA

WASHINGTON DC (NRK): USA har brukt mer enn 1000 milliarder dollar på å bekjempe terror på amerikansk jord siden 2001. 31 mennesker er blitt drept i terrorangrep i USA i denne perioden, mens mer enn 150.000 mennesker er blitt drept av skytevåpen.

Obama holdt en emosjonell tale i forbindelse med skoleskytinga ved Umpqua Community College i Oregon, USA.

USAs president Barack Obama var tydelig irritert og frustrert da han snakket om alle de tragiske skyteepisodene de siste årene.

– Vi har brukt en billion dollar, vedtatt lover og opprettet store offentlige etater for å hindre terrorangrep her hjemme. Samtidig lar ikke Kongressen oss en gang samle inn data som kan gi svar på hvordan vi potensielt kan stanse våpenvolden. Hvordan er det mulig?, spurte president Barack Obama.

Han var sint da han holdt pressekonferansen. Han påpeker at det ikke hjelper å si at en ber for ofrene og for at det som skjedde i Roseburg, Oregon i går ikke skal skje igjen. For det eneste som er sikkert er at det kommer til å skje igjen dersom amerikanske politikere ikke begynner å begrense tilgangen til våpen.

På en pressekonferanse i Oregon i dag kom det frem at politiet har beslaglagt 13 våpen som alle tilhørte den antatte gjerningsmannen og som alle var kjøpt lovlig.

Siden 2001 har rundt 12.000 mennesker blitt drept av skytevåpen i USA hvert eneste år.

Samtidig har bare 31 mennesker blitt drept i det som kan kategoriseres som terrorangrep i USA på 15 år. De fleste av disse er også blitt drept i skyteepisoder der gjerningsmannen var en islamist eller rasist som handlet alene:

2009: 13 drept ved militærbasen Fort Hood av major Nidal Hassan.

2012: 6 drept i et Sikh tempel i Wisconsin. Gjerningsmannen hadde rasistisk motiv.

2013: 3 drept i terrorbombingen mot Boston Marathon.

2015: 9 drept i på et bønnemøte i en kirke i Charleston South Carolina av rasisten Jared Loughner.

Psykisk sykdom forklarer ikke

Chris Harper Mercer (26) som gjennomførte massakren ved Umpquah Community College blir beskrevet som en einstøing med adferdsproblemer.

Mental sykdom er imidlertid sjelden en god forklaring for hvorfor en person utfører en massakre som denne sier Jonathan Metzl professor i psykiatri ved Vanderbilt University, til nettstedet Vice.

Han mener amerikanske politikere bruker mental helse som syndebukk for å slippe å fokusere på tilgangen til skytevåpen i USA.

Metzl mener psykisk sykdom kan bidra til voldelig adferd, men understreker at tilgang til våpen, stoffmisbruk, fattigdom og et voldelig rulleblad er viktigere for å forklare hvorfor en person bestemmer seg for å utføre en massakre.

Ingen våpenlov

Der er skyteepisoder ved amerikanske skoler nesten ukentlig.

Høyskolen i Oregon hadde nylig diskutert å introdusere bevæpnede sikkerhetsvakter på skoleområdet, men bestemte seg for å la være.

Etter hendelsen i går vil de trolig finne fram forslaget igjen.

Det vil neppe noen endring i våpenlovgivningen før president Obama går av. Selv om han tok et bredt initiativ i etter Sandy-Hook massakren i 2012 for å få til dette, har ikke engang obligatorisk bakgrunnskontroll av den som vil kjøpe et våpen blitt godkjent i Kongressen. Våpen er ikke noe tema i valgkampen så langt.

Antallet drap er på vei opp i mange amerikanske byer, og det har aldri før blitt solgt så mange våpen i USA som i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt