NRK Meny
Normal

Tidenes verste seriemorder

Norske Belle Gunnes er kanskje den verste og mest bestialske seriemorder gjennom tidene. Nå tester forskerne norsk slektnings DNA for å oppklare mysteriet rundt Belles død

Belle Gunness

Belle Gunnes med adopitvbarna Lucy, Myrtle og Philip. Alle ble funnet sterkt forkullede på rekk og rad i kjelleren. Men var den hodeløse kvinnen Belle?

Det er høst. 8.september 1881. Ei tjueto år gammel selbujente står på kaia i Trondheim. Brynhild Paulsdatter Størset er hun født. Hun ser på båten som skal bringe henne vekk fra Trøndelag. ”Tasso”, som også søstera reiste med. I brev de to skrev til hverandre hadde Brynhild fått høre hvor bra det gikk med den eldre søstera i Chicago. Hun som også het Brynhild, hadde tatt navnet Nellie, hadde fått seg familie og var vel etablert. Selv har hun tenkt på å kalle seg Belle når hun kommer til USA. Belle Petersen, etter farens farsnavn.

Hun tar de første skrittene opp landgangen. Føler bokstavelig at hun legger det gamle og vonde bak seg. Tar skrittene mot en ny framtid og nye muligheter. Drømmen skal bli til virkelighet. Hun er ikke lenger fattigjenta. Hun skal bli rik og lykkelig.

Slik kan man forestille seg at historien om Belle begynte. Men slutten skulle bli så mye verre.

Opp og fram

Belle Gunness

Belle Gunnes

Det skulle nemlig vise seg at Bell Gunnes ikke var fornøyd med bare å komme til Amerika. Hun var besatt av pengegrådighet og et hat mot menn. Det skulle drive henne til å bli en av historiens verste seriemordere Det er litt uklart hva som skjedde de første årene i Amerika. Belle giftet seg og ble en prektig forstadsfrue. Hun tar til seg flere barn, men snart dør to av dem. Om Belle drepte dem er uvisst. Stadig vekk brenner det rundt henne og forsikringspenger innkasseres. Så dør ektemannen plutselig på samme dag som hans to overlappende livsforsikringer er gjeldende. Belle har med ett blitt en velstående enke.

Kjøper farm

Belle kjøper seg en farm i La Porte, sørsøst for Chicago, og snart gifter hun seg med Peter Gunness: Han var norsk enkemann med to små døtre, Swanhild 5 år og spedbarnet Jenny. Etter en uke dør den yngste datteren. Kort tid etter ender Peter opp med kløyvd bakhode,-betimelig nok også han livsforsikret. Ifølge Belle ble han drept da en kjøttkvern datt ned fra en hylle og traff han i bakhodet. Slektningene til Peter reagerte, selvom legen skrev ut døds attetesten. De var redde var redd for at Belle skulle drepe Swanhild. Derfor regelrett kidappet de Swanhild og bragte henne i trygghet. Hun skulle ble den eneste av barna som overlevde Belle.

Men Belle Gunnes visste råd. Pute på magen og 6 måneder etter sin død blir avdøde Peter far på nytt, til lille Philip. Dermed blir Philip arving til Peter og Belle får kloa i forsikringspengene.

Hun var nå blitt en meget velstående dame, ett godt parti selvom hun var middelemådig pen og ganske så storvokst,

Kontaktannonser

Velstående enke søker bemidlet mann for mulig ekteskap

Belle Gunnes i en kontaktannonse

Slik søkte Belle etter menn. Det var slett ikke vanskelig å finne håpefulle. Usa var på den tiden full av skandinaviske menn som søkte lykken. Belle laget god norsk mat, flørtet, og var til og med generøs nok til å tilby mennene eierskap i gården. Penger ble skaffet veie og og da tok det ikke lang tid før den stakkars håpefulle var død. Enten enten forgiftet eller slått ihjel.

Ingen vet hvor mange hun drepte,- kanskje så mange som 40. Likene ble maltrakrert, partert og begravd i striesekker rundt om på gården. Noe gikk også til grisefor.

Nettet snører seg sammen

flamme

Tente Belle Gunnes selv på gården da hun skjønte spillet var over?

Men så bestemmer broren til hennes siste mordoffer Andrew Helgelien seg for å finne ut hva som har skjedd med broren og skriver stadig brev til Belle.Hun må ha følt at nettet var iferd med å snøre seg sammen. Den 27. april 1908 dro Belle til byen. Hun oppsøkte advokat og skrev sitt testamente. Hun kjøpte også en kanne parafin. Et par dager før har det kommet en fremmed kvinne til gården. Belle lager middag og de spilte spill om kvelden, forteller gårdsgutten senere.

Samme natt står gården i brann. Og i kjelleren finner man tre forkullede barnelik og ett hodeløst kvinnelik. Pent arrangert på rekke og rad.

Men var virkelig kvinnen Belle? Eller hadde hun arrangert sin egen død ? Belle var en tykk kvinne og mange mente at kvinneliket de hadde funnet var mye mindre enn henne. Dette skal forskerne nå 100 år etter, prøve å finne svar på. En norsk kvinne i 5 generasjon etter Belle vil la sitt DNA teste. Og kanskje vil vi snart får svaret på hva som skjedde med den notoriske mordersken.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.