Hopp til innhold

Offentliggjør franske statsråders formuer

For første gang kan alle nå gå inn å sjekke hvor stor formue, hvor mange biler, smykker, kunst eller David Beckham-T-skjorter en fransk minister eier.

Den franske regjeringens hjemmeside

I dag offentliggjorde den franske regjeringen på sin hjemmeside en oversikt over statsrådenes formuer.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Med dette håper Frankrikes president François Holland han kan gjenvinne noe av den tilliten hans sosialistregjering har mistet som følge av alle skandalene som har ridd partiet.

Hemmelig utenlandskonto

På nettsiden «Declarations» kan alle nå se var statsminister Jean-Marc Ayraul og alle de andre 37 ministrene har tjent og hvilke formuer de har. Alt av kontanter, kontoer, fond, eiendommer, kunst, smykker og biler skal fram i lyset.
Og listene vil bli gransket.

Jerome Cahuzac

Da Jerome Cahuzac til slutt krøp til korset og innrømmet sin hemmelige konto fikk Holland nok og forlangt at alle statsrådene la frem sine ligninger.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Bakgrunnen for dagens offentliggjøring kommer etter at tidligere budsjettminister Jerome Cahuzac, etter måneder med benektelser, innrømmet at han hadde 600.000 euro stående på en hemmelig utenlandskonto tidligere i denne måneden.

Deretter ble det kjent at sjefen for finansene i Hollandes presidentvalgkamp Jean-Jacques Augier hadde eierskap i to selskaper registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Da var ikke opposisjonen vond å be og rettet sin kritikk mot Holland som hadde lovet å lede en «uklanderlig republikk» da han vant valget ti fjor sommer.

Som et resultat av kritikken lovet Holland et nytt lovforslag som skal sørge for åpenhet og kontroll med ministre og de folkevalgtes formuer.

Ifølge listene er den kunstelskende utenriksministeren Laurent Fabius den rikeste med sine tre eiendommer til en verdi av 3,9 millioner euro, eller nærmere 30 millioner kroner.

Kulturministeren Aurelie Filippetti valgte en mer humoristisk vri og førte opp en David Beckham-T-skjorte på sin oversikt.

Champagnesosialister

Økonomiske vansker og dalende oppslutning har preget Hollandes rundt ett år lange presidentperiode.

Og avisen Le Monde mente av skandalen rundt Cahuzac er Hollands største politiske krise, andre aviser har kalt situasjonen for uholdbar.

En meningsmåling viste nylig at 63 prosent av franskmennene mener åpenhet nå er nødvendig.

Det er imidlertid også frykt for at åpenheten skal slå tilbake og heller skape raseri over stor rikdom blant ministre i et land som sliter med nedgang og innsparing, melder nyhetsbyrået AFP.

Hollande jobber hardt for å bedre imaget og frykter merkelappen champagnesosialister, skriver avisen Financial Times.

SISTE NYTT

Siste nytt