Franske ministre må oppgi hver eneste euro

Frankrikes president er lei skandaler som involverer hemmelige bankkonti i Sveits og aksjeposter på Cayman Islands. Nå må alle ministrene hans oppgi hver eneste euro de eier før 15. april.

President Francois Hollande

President Hollande krever at alle regjeringsmedlemmer fremlegger sine økonomiske eiendeler og interesser.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Frankrikes president Francoise Hollands popularitet blant velgerne har nådd nye lavmål. Ikke bare får han kjeft for å takle den økonomiske krisen dårlig, men en rekke skandaler har den siste tiden rammet regjeringen hans.

Først ble det avslørt at eks-minister Jérôme Cahuzac, som hadde ansvar for å kreve høyere skatter av Frankrikes rikeste, selv satt på 600.000 euro i en hemmelig bankkonto i Sveits.

Tidligere fransk budsjettminister innrømmer hemmelig bankkonto

Deretter ble det kjent at sjefen for finansene i Hollandes presidentvalgkamp Jean-Jacques Augier hadde eierskap i to selskaper registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Fransk budsjettminister går av på grunn av mistanker om skattejuks

Må offentliggjøre hver eneste euro

Nå har Hollande fått nok, og ønsker å unngå flere skandaler. Nå krever han at alle regjeringsmedlemmer gjør alle sine eiendeler kjent for offentligheten innen 15. april.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jerome Cahuzac

Jérôme Cahuzac måtte trekke seg som budsjettminister da det ble klart at han hadde skjult store beløp i en sveitsisk bankkonto.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Sveitsiske RTS TV hevdet nylig at Cahuzac har forsøkt å overføre hele 15 millioner euro mellom to sveitsiske bankkonti nylig. Cahuzacs advokat avfeier påstandene som «sprøyt».

Svært upoplulær president

Tre av fire franske velgere anser flertallet av politikerne i landet som korrupte, ifølge en meningsmåling. 60 prosent av velgerne mener Hollande bør sparke flere av sine ministre. Bare 22 prosent mener Hollande gjør en god jobb.

Eva Joly

Norsk-franske Eva Joli vil protestere mot regjeringen hun egentlig støtter.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Nå møter presidenten også motstand i egne rekker. Flere medlemmer av hans eget sosialistparti tar nå til orde for å delta i en storslått protest ledet av den venstreradikale Jean-Luc Melenchon 5. mai, der de skal kreve opprettelsen av en "Sjette republikk" gjennom å vedta en ny grunnlov.

Den norsk-franske politikeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly sier ifølge Reuters at hun vil delta i protesten.

På skattejakt

Hollandes ti måneder gamle regjering forsøker desperat å øke inntektene til den kriserammede franske staten. Ett av tiltakene de har foreslått er å innføre en toppskatt på 75 prosent for landets rikeste.

Dette fikk filmstjernen Gerard Depardieu til å emigrere i protest, og gjorde seg selv til skatteflyktning i Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt