Hopp til innhold

Historisk abortvedtak i Frankrike

Frankrike er det første landet i verden som grunnlovsfester retten til abort

zWwxR9wEyzE

GLEDE: Store folkemengder var samlet i Paris for å feire da retten til abort ble innlemmet i den franske grunnloven mandag.

Foto: AP

Nesten 50 år etter at abort ble tillatt i Frankrike, ble retten grunnlovsfestet i ettermiddag.

Frankrike blir dermed det første landet i verden som grunnlovsfester retten til abort.

780 av 925 parlamentarikere stemte for å innlemme en formulering som fastslår at kvinners frihet til å avbryte svangerskapet garanteres i den franske konstitusjonen.

– Det sender et universelt budskap, sier president Emmanuel Macron.

dC18HtLf5oo
Foto: AFP

Avstemningen fant sted i Versailles, der begge kamrene i det franske parlamentet samles når grunnloven skal endres.

Den franske grunnloven har blitt endret 20 ganger siden den ble stadfestet i 1958. Sist gang var i 2008, hvor det blant annet ble bestemt at en president kun kan sitte i to perioder.

Reaksjon på USAs høyesterett

Vedtaket kommer etter flere år der den internasjonale abortdebatten har vært preget av avgjørelser som har gått i motsatt retning. Det handler i første rekke om den amerikanske høyesterettsavgjørelsen om å oppheve Roe vs. Wade-dommen, som sikret kvinner rett til selvbestemt abort i USA.

Det amerikanske vedtaket som ble fattet i juni for snart to år siden er den direkte foranledningen til at Frankrike nå innlemmer retten til selvbestemt abort i landets grunnlov.

GRUNNLEGGENDE: Abort er en grunnleggende rettighet, hevdet disse demonstrantene foran det franske Senatet i fjor. I ettermiddag ble retten til abort innlemmet i den franske grunnloven.

GRUNNLEGGENDE: Abort er en grunnleggende rettighet, hevdet disse demonstrantene foran det franske Senatet i fjor.

Foto: AFP

Mens dette inspirerte abortmotstandere i land som Italia, Polen og Ungarn (og til en viss grad i Norge) til en fornyet kamp mot abort, fikk USAs høyesterettsavgjørelse dermed den motsatte effekten i Frankrike.

Aurore Bergé, som tiltrådte som likestillingsminister i Macrons regjering i januar, var en av politikerne som frontet forslaget om grunnlovsendring for to år siden.

Til den franske TV-kanalen TF1 sier hun at det har vært en dag med store følelser.

– Da jeg la fram forslaget i 2022 var det få som trodde det ville skje. Men vi klarte det i fellesskap.

Aurore Bergé

Likestillingsminister Aurore Bergé på vei inn Versailles mandag.

Foto: Reuters

I januar fortalte Bergé under et innlegg i parliamentet at hennes egen mor risikerte fengselstraff og sitt eget liv ved å ta abort i skjul.

«For deg, mamma. For deg, min datter. For alle våre mødre. For alle våre jenter», skriver hun mandag på X.

Splittet høyreside

Kampen for å begrense retten til abort er blitt en viktig ingrediens i den nasjonalkonservative politiske bevegelsen som preger flere land. I Frankrike har denne delen av høyresiden imidlertid vært splittet i spørsmålet.

Marine Le Pen fra partiet Nasjonal Samling var blant parlamentarikerne som stemte for grunnlovsendringen i dag. Hun hevdet imidlertid i dag at det ikke var noen spesielt viktig avgjørelse, ettersom retten til selvbestemt abort ikke har vært under press i Frankrike.

Den franske regjeringens talskvinne Prisca Thevenot uttalte i forkant av avstemningen til TV-kanalen LCI at avgjørelsen ikke bare var historisk for Frankrike, men at det var et viktig symbol for kvinners rett til selvbestemt abort i alle land.

Franske politikere jubler i Versailles etter avgjørelsen om grunnlovsfestet abort. 4. mars 2024.

Jubel i Versailles etter avstemningen mandag 4. mars.

Foto: AP

De franske biskopenes forening, CEF, har vist motstand mot endringen da den katolske kirken mener et menneskeliv starter ved befruktning. I en uttalelse skriver de at de har respekt for kvinner som benytter seg av abort, men at de mener at det bør være mer fokus på barns rettigheter, samt hjelpetiltak for gravide.

Det er imidlertid bred støtte for abort i den franske befolkningen. I en fersk meningsmåling svarer mer enn 80 prosent at de er positive til abort, skriver Le Monde.

Et foregangsland

– I dag er Frankrike et foregangsland, sa landets statsminister Gabriel Attal i talen han holdt før avstemningen. Han understreket hvorfor vedtaket er avgjørende i en bred, verdensomspennende kamp for frihet.

– Når man vil undergrave rettighetene til befolkningen, begynner man alltid med kvinners rettigheter, fortsatte statsministeren.

STORSKJERM: Avstemningen i ettermiddag ble overført direkte på storskjerm flere steder i Frankrike.

STORSKJERM: Avstemningen i ettermiddag ble overført direkte på storskjerm flere steder i Frankrike.

Foto: Reuters

Prosjektleder i den franske kvinnerettighetsorganisasjonen Fondation des. Femmes, Laura Slimani, kaller avgjørelsen en stor seier.

– Dette er fruktene av en lang kamp fra foreninger og feminister som har kjempet for retten til abort og kvinners rett til å kontrollere sin egen kropp, sier hun på X.

SISTE NYTT

Siste nytt