NRK Meny
Normal

Tidligere fransk budsjettminister innrømmer hemmelig bankkonto

Jérôme Cahuzac skulle bekjempe skattejuks og sørge for at de rikeste i Frankrike betalte mer i skatt. Nå har han innrømmet han at han har hatt en hemmelig bankkonto.

Jerome Cahuzac

Jerome Cahuzac har løyet om denne saken i flere måneder.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Tidligere minister Jérôme Cahuzac kom med innrømmelsen tirsdag, to uker etter at han trakk seg fra stillingen sin. Han trakk seg på grunn av en undersøkelse utløst av påstander om at han hadde en hemmelig bankkonto i Sveits.

Den tidligere budsjettministeren har hatt rundt 600.000 euro, eller 4,5 millioner kroner, på en utenlandsk bankkonto i sitt eget navn i nærmere 20 år. Han har forklart at kontoen ble åpnet i Sveits og at pengene senere ble overført til Singapore.

Avgangen var svært pinlig for sosialistregjeringen i Paris. Cahuzac hittil hadde benektet påstandene om en bankkonto utenfor landets grenser.

– Jeg ber presidenten, statsministeren og mine tidligere regjeringskolleger om tilgivelse for den skaden jeg har forårsaket, sa Cahuzac på sin egen blogg.

– De moralske og politiske feilene hans og de uakseptable løgnene krever de strengest straffetiltak, sier partisekretær Harlem Désir til Le Figaro.

– Krenker republikken

Francois Hollande

– Cahuzac har bedratt statssjefen, regjeringen, parlamentet og alle franskmenn, sa presidenten i sin TV-uttalelse.

Foto: - / Afp

Frankrikes president François Hollande tok sterke ord i bruk da han kommenterte saken på fransk TV onsdag. I uttalelse som var spilt inn på morgenen sa presidenten at den tidligere ministerens handlinger har krenket den franske republikk.

– Jeg bekrefter at Jérôme Cahuzac ikke kommer til å bli beskyttet på noen måte, sa Hollande og sa at feilen som er begått ikke er mulig å unnskylde.

Partiets talsmann, Thierry Mandon, mener eksministeren er moralsk diskvalifisert.

– For oss er det helt selvsagt at Cahuzac må trekke konklusjonene av denne innrømmelsen og at han ikke kan tro at han skal komme tilbake som folkevalgt i nasjonalforsamlingen, sier Mandon.

Cahuzac var mannen som målbar Hollandes løfter om at de rikeste i Frankrike skulle skattes hardere og det var han som var tildelt oppgaven med å bekjempe skattejuks.

Ber Hollande forklare

Lederen for opposisjonspartiet, UMP Jean-François Cope, ber presidenten forklare denne skandalen.

– Enten visste han ingen ting, og det er alvorlig for i så fall er han naiv, eller så visste han, og har i så fall løyet til det franske folk. Hvem kan tro at Hollande og statsministeren ikke visste?, sa Cope til fransk radio.

Regjeringens talskvinne Najat Vallaud-Belkacem sier toppledelsen i Sosialistpartiet ikke har noe de trenger å be om unnskyldning for og sier at de selvfølgelig ikke visste noe om den hemmelige bankkontoen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt