Obama: Har bestemt meg

Spekulasjonene hvem Barack Obama velger som visepresidentkandidat går fortsatt høyt. Nå sier Obama han har bestemt seg, men vil ikke si for hvem,

Barack Obama under et valgarrangement
Foto: Alex Brandon / AP

- Jeg vil ikke kommentere noenting annet, inntil jeg har presentert vedkommende for verden, sa han torsdag amerikansk tid.

Allerede for en stund ble kjent at Obama og og den kommende visepresidenten skal til et valgkamparrangement i Springfield, Illinois på lørdag.

Det er, ifølge amerikanske medier, uklart om presentasjonen kommer der, eller på et tidligere tidspunkt.

Obama varslet tidligere i sommer at han vil meddele sine tilhengere via sms og mail hvem han har valgt, før nyheten går "offisielt ut" til nyhetsmediene.

Les: Obama tazter priv

Men det meste av toneangivende redaktører og journalister i USA har vel også meldt seg på e-mail og sms-varslingen, i frykt for å gå glipp av nyheten først.

Allerede ansatt

Støtteapparatet for den kommende visepresidentkandidaten er allerede hyret inn.

Det interessante er at flere av dem kommer fra den tidligere valgkampstaben til Hillary Clinton, uten at noen tror det heller mot henne igjen av den grunn. Det er heller erfarenheten personene har med seg som teller, to av dem har lang fartstid i staben rundt ekteparet Clinton under Bills presidentperioder.

For to dager siden bekreftet de nyansatte at heller ikke de visste hvem de kom til å jobbe for - og ventet sådann i spenning.

Les: Ingen stemmer på visepresidenten!

Tre på topp

De som anses som favoritter har blitt fulgt med argusøyne de siste dagene:

  • Senator Evan Bayh fra Indiana
  • Senator Joe Biden fra Delaware
  • Guvernør Tim Kaine fra Virginia

Disse påstår heller ikke at de vet hvem det blir.

Senator Even Bayh aktuell som visepresidentkandidat

Senator Even Bayh forlater sitt hjem i Washington til stort presseoppbud.

Foto: Lauren Victoria Burke / AP

Han vil verken bekrefte eller avbekrefte om han har hatt kontakt med Obama om stillingen. Men sa han var smigret over at man antar regner han som en av de sentrale.

- Min mor i Kansas City elsker når noen omtaler meg som visepresident, sa han med humor.

Senator Joseph Biden

Bedre gikk det ikke med kollega Joseph Biden - som skulle til tannlegen.

Foto: Bradley C Bower / AP

Kain la til at om Obama klarer å vinne delstaten Virginia (som han styrer), så vil han også vinne presidentvalget og innta Det hvite hus. Ulempen er at flertallet av velgerne i Virginia ikke har stemt for en demokratisk president på 44 år!

Obama og Kain skulle dessuten drive felles valgkamp i delstaten på torsdag - samme dag som Obama erklærte at han nå hadde bestemt seg.

De to andre i det antatte finaleracet har forholdt seg i ro - og forsøkt å unngå pressens lange kameralinser - selv om mediefolk står stand-by utenfor hjemmene deres.

Guvernør i Virginia Tim Kain og Barack Obama

Tim Kain, tredjemann i favorittheatet, var den eneste av de tre som faktisk så Obama, på et valgarrangement.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

- Gå for Hillary

Etter meningsmålingen denne uken som viste at republikanernes kandidat John McCain var gått forbi Obama og leder med 5 prosentpoeng, har spekulasjonene om Hillary Clinton som mulig visepresidentkandidat tatt seg opp igjen.

Antakelsen om Obama og Clinton i topspann har dalt i løpet av sommeren. For til tross for at Hillary forsøker å mane til forsoning og driver valgkamp for sin tidligere rival, det meldes fortsatt om spenning mellom både valgkampansatte og tilhengere.

Les: - Glem «dream ticket»

Problemet er bare at på en ny måling utført for The Wall Street Journal/NBC News svarte 52 prosent av Hillarys velgere at de kommer til å følge oppfordringen og stemme på Obama. 21 prosent derimot sier de foretrekker John McCain. Mens 27 prosent enten ikke hadr bestemt seg - eller går for en annen kandidat.

Det kan være Ralph Nader, tidligere demokrat og nå uavhengig presidentkandidat, som mange mener ødela valgseieren for Al Gore i tillegg til surret i Florida.

Nader sier at det smarteste Barack Obama kan gjøre, er å velge Clinton som mulig visepresident.

- Hun er den eneste som kan sikre ham nok stemmer, er Naders konklusjon.

- Og hvis han sier "Et folk, en nasjon", så kan han virkelige heve banneret hvor det står "enhet" med Clinton som kompanjong, sa han til CNNs "American Morning".

Han mente Obama ikke er så tåpelig at han velger Bayh eller Biden.

Men også Al Gore, Clintons visepresident gjennom åtte år, og den tapende men den moralske vinneren av valget i 2000 som noen hevder - dras nå inn i spekulasjonene, Noen mener det ville være vel fantastisk å gå for ham - og muligens vel lite "change".

Gore er invitert til å tale på landsmøtet og er satt opp på torsdag, samme dag som Obama vil motta nominasjonen.

Noen av de tidligere favorittene tør heller ikke utelukkes helt i spekulasjonene.

  • Guvernør i New Mexico og tidligere FN-ambassadør og minister i Bill Clintons regjering, Bill Richardson (stilte i nominasjonskampen)
  • Guvenør i Kansas Kathleen Sebelius
  • Tidligere NATO-sjef, general Wesley Clark
  • Senator Chris Dodd (stilte i nominasjonskampen)
  • Tidligere senator Sam Nunn

Les: Hvem blir visepresidentkandidat?
Les: Dette er Bill Richardson Les: Dette er Chris Dodd (ute)

Så gjenstår altså bare å få svaret.

- Du må bare vente på beskjeden fra Obamas folk. De vil komme med annonseringen når de føler de er klare, sa guvernør Kaine til CNN torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt