Hopp til innhold

Obama varsler nye terrortiltak

USAs president Barack Obama sa i en erklæring i kveld at han vil sette i verk en rekke tiltak etter at en mann forsøkte å utløse en bombe ombord i et amerikansk passasjerfly 1. juledag.

Video nsps_upload_2010_1_8_10_26_59_202.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Han sa at den amerikanske etteretningen hadde de nødvendige opplysninger, men at de ikke maktet å samordne denne informasjonen.

Systemsvikt

Obama innrømmer at terrorforsøket ble gjort mulig på grunn av en systemsvikt i amerikansk etterretning.

- De forskjellige etatene må styrke samarbeidet, slik at terrorforsøk kan avverges i fremtiden, sa Obama, etter at rapporten om hva som sviktet ble lagt fram i kveld.

- Alle ledetråder og tips om mulige terroraksjoner må etterforskes, sa Obama. Obama innrømmer at terrorforsøket ble gjort mulig på grunn av en systemsvikt i amerikansk etterretning.

LES OGSÅ: Obama strammer terrorgrepet

Han tok likevel på seg ansvaret for at terrorforsøket var mulig å gjennomføre. Tidligere i dag avviste regjeringen i Jemen alt ansvar.

LES OGSÅ: Jemen vil ikke ta ansvar

Det hvite hus har nå gransket hendelsesforløpet, og ifølge Obama viser denne granskingen at de ulike etterretningsorganisasjonene ikke klarte å sammenstille og forstå de opplysningene de satt på om nigerianeren.

Ny flyplassteknologi

For å forhindre at slikt skjer igjen, skal etterretningsorganisasjonene fra nå av øke informasjonsutvekslingen. Samtidig skal samarbeidet med utenlandsk etterretning styrkes.

Det skal også tas i bruk ny sikkerhetsteknologi ved flyplasser.

SISTE NYTT

Siste nytt