Hopp til innhold

Obama strammer terrorgrepet

USAs president Barack Obama presenterer i kveld en rekke nye tiltak for å hindre terrorangrep mot amerikanske passasjerfly.

USAs president Barack Obama
Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

Tiltakene kommer etter at nigerianske Umar Farouq Abdulmutallab greide å ta med seg sprengstoff om bord i et Northwest Airlines-fly som skulle fra Amsterdam til Denver 1. juledag.

De forskjellige amerikanske etterretningsorganisasjonene hadde biter av informasjon om det planlagte terrorangrepet. Presidenten mener at de burde vært i stand til å sette sammen opplysningene og dermed hindret nigerianeren i komme om bord på flyet.

Ifølge National Public Radio blir dette en av hovedsakene på møtet i Det hvite hus i dag der lederne for USAs mange etterretningsorganisasjoner skal møte presidenten.

Obama har tidligere sagt at han er svært misfornøyd med etterretningsorganenes arbeid, og amerikanske aviser skriver at mangelen på samarbeid minner farlig om det som skjedde foran terrorangrepene i New York i 2001.

Da fikk CIA i særdeleshet kritikk for sin handlemåte, eller manglende sådann.

Blant de som skal delta på møtet i ettermiddag amerikansk tid, er FBI-direktør Robert Mueller, justisminister Erik Holder og minister for nasjonal sikkerhet Janet Napolitano.

Her vil presidenten få presentert resultater fra FBIs etterforskning om hvordan hendelsen kunne skje, samt forslag til nye og strengere sikkerhetstiltak som vil berøre svært mange flypassasjerer verden over.

Når møtet er ferdig ved 22-tiden, skal Obama holde en pressekonferanse hvor han etter planen skal redegjøre for de nye tiltakene som skal settes inn.

Nektet adgang

En talsmann for Det hvite hus sier blant annet at listene over terrormistenkte som ikke får gå om bord på fly til USA, kommer til å bli mye mer omfattende.

Allerede nå eksisterer det flere lister over mistenkelige personer - som skal få alarmene til å ringe ved innsjekkingene på flyplasser verden over.

Nigerianeren Abdulmutallabs navn var å finne i en base inneholdene 550.000 navn, hvor personene anses som løslig knyttet til mulig terrorisme.

I tillegg finnes det en såkalt «catchall» liste og «master watch» liste.

De som havner på hovedlisten kan risikere reise- og visarestriksjoner. Men ifølge en etterretningskilde finnes det slett ikke bevis for terrorforbindelser for alle som står på denne listen i dag. Men det blir trolig ikke færre navn i fremtiden.

Både i går og i dag har president Obama hatt møte med sikkerhetsrådgiver John Brennan om de ulike listene og ulike registre - og hvordan de best kan samordnes og brukes.

Umar Farouq Abdulmutallab hadde et multivisum til USA. Men til tross for at hans far, en kjent bankeier- og forretnings i Nigeria, advarte amerikanske myndigheter om at han sønn kunne være dratt inn i muslimsk ekstremisme-virksomhet, så ble ikke informasjonen bragt videre til rette instans - slik at sønnens visa umiddelbart ble gjort ugyldig.

Skeptiske

Det som nå er kjent om tiltakene som kommer, er at spesielt flypassasjerer fra 14 land: Afghanistan, Algerie, Libanon, Libya, Irak, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Somalia, Jemen, Cuba, Iran, Sudan og Syra må regne med en sterkere sjekk og utsiling før de får entre fly til USA eller med amerikanske flyselskaper. De må blant annet gjennom en full kroppsscanning- og visitering samt ekstra gjennomsøking av håndbagasjen.

Amerikanske myndigheter er også i ferd med å sende representanter til en lang rekke flyplasser i verden for å sikre at kontrollen blir god nok.

- Vi er aldri sterkere enn det svakeste ledd, sier Cindy Farkus, som er ansvarlig for de globale sikkeretsprogrammene i Transportation Security Administration's til The New York Times .

Flere av de nye tiltakene er uoffisielt trådt i verk, ifølge avisen. På John F. Kennedy International Airport i New York ble folk som skulle inn i USA ekstra sjekket. Flere kvinner, blant annet fra Qatar, fikk en grundigere sjekk enn ellers.

- De gjennomsøkte alt, beltet, vesten, genseren, fortalte en nigeriansk kvinne til The New York Times . Men flere av de intervjuede gav uttrykk for at de fant undersøkelsene helt OK.

Men ikke alle mener at ideen med å stramme inn overfor 14 spesifikke land er smart.

- Faren ved nasjonalbaserte profiler er både at du inkluderer et stort antall uskyldige, man risikerer å støte fra seg personer USA trenger på sin side for å redusere rekrutteringen til Al Qaia og fjerner oppmerksomheten fra andre som trengs å følges nøye, men som ikke kommer fra «profil-landene», sier David Cole, jusprofessor ved Georgetown University, til Washington Post .

Cole peker på eksemplene med Richard Reid og Zacarias Moussaoui.

Reid, en britisk statsborger, forsøkte å sprenge et fly på vei fra Paris til Miami i desember 2001. Moussaoui, som er fransk statsborger ble dømt for å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepet 11. september 2001.

- Det er urettferdig å diskriminere 150 millioner personer på grunnlag av en person, sier Nigerias informasjonsminister Dora Akunyili.

Også amerikanske statsborgere som skal inn til USA igjen må regne med å bli sjekket.

Også amerikanske muslimske organisasjoner er kritiske. De mener de nye retningslinjene vil medføre at nesten enhver amerikansk muslim som reiser for å besøke familie eller venner, eller som skal på pilgrimsreise til Mekka, bli plukket ut for ekstraordinære sikkerhetssjekker.

Talskvinne for Transportation Security Administration's, Kristin Lee, avviser at tiltakene handler om forhåndsdømming utifra nasjonalitet.

- Alle reisende med en eller annen form for tilknytning til USA må regne med å kunne bli tilfeldig plukket ut til ekstra sikkerhetssjekk. Vi baserer oss på trusselsituasjonen, ikke etnisk eller religiøs bakgrunn, sier Lee til Washington Post .

Likevel innser TSA at man ikke får sjekket alle godt nok. Det vil ta flere år før scanningmaskiner er på plass på flyplasser over hele verden. Og å kroppsvisitere absolutt alle som skal om bord på et fly, er tidsmessig umulig. Derfor er de 14 landene plukket ut.