NRK Meny
Normal

– Klaging på franskmennene ble en sport

Gordon Brown skal være karakterisert som politisk svak, ustabil og uforutsigbar av amerikanske diplomater i de nye Wikileaks-dokumentene. Også en felles forakt for Frankrike fra USA og Storbritannia fryktes avslørt.

Sarkozy og Obama snakker sammen på NATO-toppmøte

Diplomatene frykter nå at klaging over Frankrike og president Nicolas Sarkozy skal komme åpent ut.

Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Julian Assange i et møte om USAs menneskerettigher

Det ventes at Wikileaks og Julian Assange vil slippe nye dokumenter om kort tid.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Verdens diplomater forbereder seg i disse dager så godt de kan på et mulig kjempeslipp av diplomatiske meldinger fra varslernettstedet Wikileaks. USA har advart Kongressen og alle sine ambassader. Ambassadene igjen har kontaktet myndighetene i mange land, blant dem Norge.

Les også: USA advarer Norge om nytt Wikileaks-slipp

I tillegg har utenriksminister Hillary Clinton personlig kontaktet Tyskland, Saudi Arabia, De forente arbiske emirater, Frankrike, Kina, Afghanistan og Storbritannia, skriver talsmannen hennes Philip J. Crowley på sin Twitter-profil. Til nyhetsbyrået AP har talsmannen også bekreftet at Clinton har tatt opp Wikileaks-dokumentene med Kinas utenriksminister på telefon.

De utenrikspolitiske dokumentene skal ha lekket fra datasystemene til det amerikanske forsvaret, og er ventet å inneholde intern kommunikasjon mellom landets utenriksstasjoner og utenriksdepartementet hjemme i USA.

I Storbritannia har nå utenriksdepartementet fått konkrete varsler fra USA om hva dokumentene kan inneholde, forteller kilder i regjeringsapparatet til den britiske avisa Telegraph.

Blant annet skal den nye koalisjonsregjeringen i Storbritannia omtales i ikke så flatterende ordelag.

David Cameron og Nick Clegg

Britiske myndigheter skal ha blitt informert om noe av Wikileaks-innholdet, og det skal være pinlig for den nye koalisjonsregjeringen med David Cameron og Nick Clegg.

Foto: ANDREW WINNING / Afp

– En eller to pinlige ting for å si det mildt

De diplomatiske meldingene som Wikileaks planlegger å offentliggjøre skal inneholde vurderinger av britiske politikere gjort av ansatte ved den amerikanske ambassaden i London. Blant annet skal de ha kommet med ikke så positive vuderinger av den nye koalisjonsregjeringen.

– De inneholder en eller to ting som for å si det mildt vil være pinlig for koalisjonsregjeringen, skal en kilde i regjeringsapparatet ha sagt til Telegraph.

De politiske medarbeiderne ved USAs ambassade i London skal ha hatt liten tro på den nye regjeringen da den var helt fersk. Vurderingen var at koalisjonen ville være lite effektiv, og at samarbeidet ville strande og gjøre regjeringens liv kort.

Gordon Brown annonserer at han går av

Tidligere statsminister Gordon Brown skal ha blitt beskrevet som uforutsigbar av USA.

Foto: LEON NEAL / Afp

Men heller ikke den forrige statsministeren Gordon Brown skal ha fått spesielt god omtale av de amerikanske diplomatene, ifølge lekkasjene fra de i britiske myndigheter som har blitt varslet om innholdet i Wikileaks-dokumentene.

– Ustabil, uforutsigbar og politisk svak

Både Telegraph og Daily Mail melder at dokumentene skal inneholde vurderinger av Gordon Brown som politiker. Ifølge kilder som skal ha kjennskap til innholdet skal de amerikanske diplomatene ha regnet Brown som ustabil, uforutsigbar og politisk svak, skriver Telegraph.

– Også den forrige regjeringen vil synes at dokumentene er ubehagelig lesning, sier en av kildene til avisa.

Daily Mail skriver at dokumentene også skal inneholde vurderinger av Browns og Labours sjanser i valget. Dokumentene skal også avsløre hemmelige diskusjoner rundt løslatelsen av Lockerbie-bomberen til Libya, ifølge avisa.

– Å klage på franskmennene en sport

Ifølge kildene som snakker til Daily Mail om hva dokumentene kan inneholde er det også andre temaer som de frykter kan få mye oppmerksomhet ved offentliggjøring av hemmelige dilplomatmeldinger.

Spesielt trekkes en felles forakt fra USA og Storbritannia mot Frankrike frem av kilden.

– Å klage på franskmannene var praktisk talt en sport, skal kilden ha uttalt til avisa.

At store mengder diplomatiske dokumenter som ikke var ment for offentligheten da de ble skrevet skaper derfor en frykt for at trivielle vurderinger og uttalelser kan skape store problemer i utenrikspolitikken.

– Rapporter og analyser av situasjonen i et land er ofte skrevet i en akademisk og formell tone. Men i e-poster, eller ekstranotater skrevet under tidspress, er nok ikke språkbruken alltid like veloverveid, har Torbjørn Knutsen, professor i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) uttalt til NRK.

Iver B. Neumann

Forskningssjef ved NUPI, Iver B. Neumann, mener negative karakteristikker av andre land fra USA kan komme frem i Wikileaks-dokumentene.

Foto: NUPI

Han har spådd at Wikileaks-publiseringen kan bli stygt for diplomatene som er involvert. Også forskningssjefen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) tror en del negative uttalelser om andre land kan komme ut.

– Dette dreier seg om hvordan USA bedømmer andre land, og det kan nok komme en del negative karakteristikker, har Iver B. Neumann sagt.

Britiske myndigheter frykter også at dokumentene kan avsløre hemmeligheter som dermed skader nasjonens sikkerhet. Fredag ble det derfor sendt ut en advarsel til alle britiske redaktører mot å publisere saker som bryter de generelle reglene om at pressen skal ta hensyn nasjonal sikkerhet, fikk NRK bekreftet.

Også talsmenn for myndighetene i USA og Australia har uttrykt at dokumentslippet kan skade slike interesser.

– Kan sette liv i fare

En talsmann for utenriksdepartementet i Australia har i dag uttalt at myndighetene i landet fordømmer den kommende publiseringen av diplomatiske meldinger fra Wikileaks.

– Den hensynsløse publiseringen av graderte dokumenter i stor skala fra Wikileaks kan sette mennesker navngitt i dokumentene i fare. Dokumentene kan også skade nasjonal sikkerhet for både USA og alle deres allierte, sier talsmannen til nyhetsbyrået AFP.

I USA har landets forsvarssjef også pekt på at publiseringen kan sette liv i fare.

– Jeg håper at de som er ansvarlige for dette, før eller siden vil tenke på det ansvaret de har for livene som de utsetter for fare, og stanse lekkasjen av denne informasjonen, sa admiral Mike Mullen til CNN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt