Hopp til innhold

Advarer britiske redaktører mot Wikileaks-materiale

En spesialkomité har sendt alle britiske redaktører en anmodning om å ikke publisere saker fra Wikileaks som kan skade rikets sikkerhet. Det bekrefter komiteens sekretær overfor NRK.

Nye WikiLeaks-historier i media

Britiske aviser har tidligere publisert mange nyhetssaker fra Wikileaks-materiale. Nå får de en advarsel fra en offentlig komité før neste dokumentslipp.

Foto: Sang Tan / Ap

Varslernettstedet Wikileaks er ventet å offentliggjøre et stort antall utenrikspolitiske dokumenter i løpet av de nærmeste dagene. Dokumentene skal være diplomatiske notater, og skal gjelde «et enormt vidt felt av sensitive utenrikspolitiske temaer»

Les også: USA advarer Norge om nytt Wikileaks-slipp

USA har varslet alle sine ambassader og utenriksstasjoner. De igjen har varslet mange land om offentliggjøringen, inkludert Norge og Storbritannia.

Nå har en spesialkomité for å beskytte nasjonal sikkerhet sendt ut en advarsel til alle redaktører i Storbritannia.

Varslet advarer dem mot å publisere saker som bryter de generelle reglene om at pressen skal ta hensyn nasjonal sikkerhet.

– Jeg kan bekrefte at det er sendt et brev med et råd til alle britiske redaktører i forhold til den kommende offentliggjøringen fra Wikileaks, sier sekretæren Andrew Vallance for The Defence, Press and Broadcasting Advisory Committee til NRK.

Komiteen ber redaksjonene om å følge fem generelle regler som er ansett som frivillige. Reglene gjelder områder som militære operasjoner, atomvåpen og andre våpensystemer, offentlige krypteringssystemer, sensitive opplysninger om installasjoner og bygninger og etterretning og rikets sikkerhet.

– Advarselen ber redaktørene om å være forsiktige, og følge de fem gjeldende generelle rådene hvis de publiserer informasjon fra dokumentene Wikileaks offentliggjør, sier Vallance i komiteen.

– Bedt om å varsle om saker

Wikileaks skriver på sin Twitter-profil at redaksjonene også skal ha blitt bedt om å varsle om eventuelle saker de lager på materialet.

– Britiske myndigheter har utstedt en så kalt D-notice der de advarer alle britiske redaktører og ber dem informere om planlagte saker på Wikileaks-lekkasjen, var meldingen fra varslernettstedet.

Meldingene som i dag dermed har gått ut til alle britiske redaksjoner gir klare signaler. Avsenderen er en felles komité for slike spesielle ømtålelige saker for forsvaret og rikets sikkerhet, og er en frivillig ordning som pressen selv har gått med på.

– Det er et rent rådgivende system drevet av en uavhengig komité. Komiteen består av representanter fra britiske medier og myndighetene, sier komiteens sekretær som selv har en lang karriere som offiser i det britiske luftforsvaret, NATO og de britiske regjeringskontorene.

Dermed er ikke advarslene å regne som ordrer, og det er ingen lov som sier at britiske medier skal følge dem. Likevel anmoder de sterkt om at den enkelte avis eller tv-kanal tar hensyn.

SISTE NYTT

Siste nytt