Hopp til innhold

– Assad har gått bort fra sin Sovjet-propaganda-stil

Langt fra krigens slagmarker, sitter regimet, opprørene og internasjonale diplomater og politikere og forsøker å vinne mediekrigen. I ettermiddag kommer FN med sin våpeninspektør-fasit. Samtidig fortsetter borgerkrigen med samme dødelige styrke.

Bashar Al-Assad intervjuet av russisk tv

Bashar al-Assad har gitt flere intervjuer med fransk, amerikansk og som her russisk tv etter de kjemiske angrepene utenfor Damaskus.

Foto: SANA / Reuters

Siden den dramatiske toppen den 21. august da flere hundre syrere ble rammet av et kjemisk angrep i utkanten av Damaskus, har kampen om sannheten spisset seg til.

Ingen uavhengig bekreftelser

For her har ikke soldater utkjempet slagene, men væpnet videosnutter og påstander som ikke kan verifiseres har regimet og opposisjonen forsøkt å vinne definisjonsmakten.

Uavhengige journalister har vansker med å få bekreftet de mange påstandene fra begge sider i konflikten. De trues med kidnappinger i opprørskontrollerte områder og sliter med visum i de delene av landet som kontrolleres av regimet.

Kort tid etter angrepet den 21. august var sosiale medier fulle med bilder av ofre fra angrepet. Barn, kvinner og eldre ble vist frem som bevis på det blodigste angrepet i den nå 30 måneder lange borgerkrigen som har krevet mer enn 110.000 menneskeliv.

Opposisjonen pekte på Assad-regimet, som nektet å ha noe med angrepet å gjøre i det hele tatt. De hadde faktisk ikke noen kjemiske våpen i det hele tatt på dette tidspunktet, ifølge dem selv.

Opprørene, på sin side, har ved gjentatte ganger hevdet at de er så kunnskapsløse og mangler så mye utstyr at det ville rett og slett være umulig for dem å gjennomføre et slikt angrep.

Bildebevis

Ingen uavhengige journalister har fått tilgang til områdene som ble rammet, men det hindret ikke Barack Obama og hans PR-krigere å klippe sammen en video basert på opposisjonens materiale, og presentere det som sannheten og beviset som skulle rettferdiggjøre et angrep på landet.

– Vi kjenner til bildets påvirkningskraft helt siden Vietnamkrigen, sier den libanesiske sosiologen Melhem Chaoul til nyhetsbyrået AFP, men klar henspilling på det ikoniske bildet av en ung vietnamesisk jente, som naken, skrikende og sterkt forbrent av napalm løper bort fra området der amerikanske bombefly har angrepet.

Antatt offer etter gassangrep i Syria

Dette bildet hentet fra videoen som amerikanske myndigheter sendt ut i forrige uke, var ment til å overbevise kongressen og det amerikanske folk om at et angrep var den eneste riktige løsningen.

Foto: Ap

Bildet ble på mange måter et vendepunkt i den amerikanske opinionen, og viste verdens krigsherrer at det holdt ikke lenger bare å vinne på slagmarken, man må også vinne definisjonskampen.

Taktiske intervjuer

Før forrige ukes diplomatiske helomvending forsøkte Barack Obama å overbevise så mange som mulig med sin maratonrekke med intervjuer, fjernsyns og radiotaler og kongressmøter. På den andre siden av Atlanterhavet og innerst i Middelhavet forsøkte hans motpart Bashar Al-Assad den samme taktikken.

Franske, russiske og amerikanske tv-team ble invitert inn i det aller helligste og fikk egne, eksklusive intervjuer med mannen som først nektet for all mulig kjennskap til angrepet, og siden anklaget opprørene for å ha gjennomført angrepet for å fremskynde et USA-ledet angrep på det syriske folk.

Bare for å understreke hva slags mennesker regimet mener de slåss mot, lekket de bilder at jihadister som halshugget regime-soldater til Paris Match og New York Times. Noe som fikk Den syriske nasjonalkoalisjonen til å rykke ut i slutten av forrige uke og understreke disse menneskene «ikke representerer Den frie syriske hæren eller det syriske folk».

For tidligere viste ikke statlige syriske tv-stasjoner hva opprørene gjorde mot regimets soldater, nå har de forandret mening.

– Nå vises bilder av henrettelser og ulike former for menneskerettighetsbrudd, for nå er alt lov i denne skitne krigen, sier Bassam Abu Abdullah, leder for Senteret for strategiske studier i Damaskus. Et senter som er tett knyttet til regimet i landet.

– Nå har regimet gått bort fra sin Sovjet-propaganda-stil der de kun viste frem sin suksess, til nå å tilpasse seg det 21-århundret, sier en ikke navngitt utenlandsk journalist i Syria til AFP.

– Assad vet å velge de mediene i de landene han ønsker å påvirke, og han forsøker nå å overbevise det internasjonale samfunnet om at et angrep på Syria vil være skadelige for hele regionene og ikke verdt innsatsen, sier journalisten.

Våpeninspektør-rapport

I dag vil FNs generalsekretær møte pressen i New York og informere om hva hans våpeninspektører har analysert seg frem til. De vil i utgangspunktet ikke si noe om hvem som står bak angrepet, men vil eventuelt kunne slå fast hva slags type kjemisk våpen som ble brukt.

Kerry og Lavrov

John Kerry og hans russiske motpart Sergej Lavrov har gjennom helgen klart å få på plass en avtale som krever en kjemisk-våpen liste i løpet av uken.

Foto: Larry Downing / AFP

I Europa og i Paris vil britenes utenriksminister William Hague og Frankrikes president François Hollande bli brifet av USAs utenriksminister John Kerry om hva som ble sagt mellom han og Russlands Sergej Lavrov i Genève i helgen. Og der de trolig sammen kommer til å kreve at FNs våpeninspektører får umiddelbar og ubegrenset tilgang til Syrias kjemiske våpenlager. Slik at det kan destrueres og fjernes.

En jobb som trolig vil være både tidkrevende og komplisert, og ikke minst farlig.
For ifølge den russisk/amerikanske-planen så skal Syria innen fredag ha lagt frem en liste over alle sine kjemiske våpen som igjen skal være ødelagt innen 2014.

Vanskelig jobb

Den konkrete planen om hvordan denne praktisk skal gjennomføres er langt fra kjent.

– Det er svært, svært vanskelig, men mulig, sier en amerikansk tjenestemann til BBC. Men bare det å garantere sikkerheten til observatørene blir en formidabel utfordring for FN.

En første oppgave blir å finne inspektører og noen som kan betale for oppdraget.

– Det vil ta tid å samle dem. Helt ærlig, ut fra min erfaring fra Irak, vil enkelte av disse folkene ikke ønske å reise inn i en stridssone, sier tidligere våpeninspektør i Irak David Kay til CNN.

I henhold til den svært ambisiøse tidsplanen skal alle de foreløpige inspeksjonene i Syria være utført innen november.

Hvem skal betale?

På bakken kan det bli en utfordring at opprørsgrupper vil forsøke å få tak i våpnene. Noen av dem har ingen interesse av at verdenssamfunnets avvæpning skal gå smertefritt, ifølge BBC.

I tillegg er det et åpent spørsmål i hvor stor grad kan man stole på president Bashar al-Assads forsikringer om at han vil samarbeide i prosessen.
Det må også besluttes om våpnene skal ødelegges inne i Syria eller fraktes til et annet land. Våpnene må fraktes til sikre områder og ødelegges, en prosess som krever spesialutstyr.

– Man må bygge en fabrikk som koster flere hundre millioner dollar for å få til å ødelegge de kjemiske våpnene, sier Olivier Lepick fra Stiftelsen for strategisk forskning i Paris.

Han tror det er umulig å få ødelagt alle Syrias kjemiske våpen innen neste sommer.

– Borgerkrigen tatt i betraktning tror jeg ikke det kommer til å skje. Selv i fredstid ville det tatt flere år å avvikle Syrias kjemiske arsenal.

1.000 tonn

Det er Russland og USA som er de fremste ekspertene på å ødelegge kjemiske våpen. USA antar at 45 ulike steder inngår i Syrias program for kjemiske våpen.

Ifølge fransk etterretning har Syria totalt inntil 1.000 tonn kjemiske våpen i form av stridsgassen sennepsgass og nervegassene VX og sarin.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som er tilknyttet FN, får trolig i oppgave å gjennomføre prosessen. OPCW er organet som iverksetter Konvensjonen om kjemiske våpen (CWC), som Syria nå skal slutte seg til. OPCWs ledelse skal etter planen møtes i midten av uken.

SISTE NYTT

Siste nytt