Hopp til innhold

Lavrov og Kerry har funnet tonen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov roser sin amerikanske kollega John Kerry for å forstå viktigheten av å få framdrift i diplomatiet rundt Syria.

John Kerry og Sergej Lavrov

Utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov skal ha klart å få en god dialog om Syrias kjemiske våpen, i hvert fall ifølge dem selv.

Foto: Larry Downing / Ap

Kerry og Lavrov har sittet sammen i møter i Genève de to siste dagene og drøftet den russiske planen om å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, og deretter destruering.

De to utenriksministrene var på en pressekonferanse i etterkant av møtene full av lovord om hverandre, og tonen var langt lettere i dag enn i går hvor man kunne se på Lavrov at han rett og slett mislikte Kerrys lange og formanende innledninger.

Men de har uansett et langt bedre forhold seg imellom enn hva deres sjefer, Vladimir Putin og Barack Obama, har.

Lavrov sa om Kerry at han virkelig har forståelse for viktigheten av å prøve å løse Syria-spørsmålet med diplomati i stedet for angrep.

Mens Kerry mente samtalene de to siste dagene har vært svært konstruktive, at de vil fortsette og kontakten fortsatt være tett.

Begge sa åpent at de håper dialogen og samarbeidet rundt de kjemiske våpnene kan berede grunnen for en løsning på hele Syria-konflikten.

Med på møtene i Genève har også FNs Syria-utsending Lakhdar Brahimi vært, og han stiller seg fult og helt bak forsøkene som nå gjøres. Han mener det kan være diplomatiets største mulighet siden konflikten i Syria startet.

Nytt møte på trappene

Den russiske og amerikanske utenriksministeren skal møtes igjen 28. september i New York, hvor de skal forsøke å finne en dato for en ny fredskonferanse i Genève.

Der håper de partene i den syriske konflikten stiller, og at det kan være første steg på veien mot en politisk løsning av den fastlåste konflikten og den like blodige krigen.

Kerry sa rett ut at både USA og Russland nå jobber hardt med å finne et felles ståsted, som man trenger skal man klare å forhandle frem en slutt på borgerkrigen. Hittil har alle forsøk strandet, både i og utenfor FN, før de egentlig har begynt.

– Men vi trenger begge å gjøre noen hjemmelekser først, sa Kerry, uten å gå i detaljer.

Han var også klar på at en endelig diplomatisk åpning avhenger av at den nåværende prosessen med å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll ved hjelp av russerne, lykkes.

Plan i fire punker

Den russiske avisen Kommersant, som pleier å ha gode kilder i det russiske maktapparatet, skrev onsdag at Russland har overlevert USA en plan om hvordan de syriske kjemiske våpenarsenalene kan avvikles i fire stadier:

  • Syria blir medlem av den internasjonale organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.
  • Det syriske regimet informerer om hvor våpnene befinner seg.
  • Det syriske regimet slipper inspektører til for å undersøke våpnene.
  • Syria og inspektørene bestemmer i samarbeid hvordan våpnene skal destrueres.

Det skal ikke være bestemt hvem som skal stå for destrueringen, men det utelukkes ikke at USA og Russland kan gjøre det i fellesskap.

Ifølge Lavrov er det nødvendig at amerikanske og russiske eksperter så raskt som mulig utarbeider en plan sammen med FN-ekspertene i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen om hvordan en overlevering og destruering praktisk kan skje.

Både han og Kerry hadde med seg en stor delegasjon av fageksperter og diplomater Genève.

Gav tilsagn til avtale i går kveld

Punkt 1 i planen er allerede på gang.

Syrias president Bashar al-Assad skrev i går kveld under papirene, hvor det heter at Syria ønsker å slutte seg til FNs kjemivåpenkonvensjon. Det opplyste Syrias FN-ambassadør på en pressekonferanse.

Konvensjonen forbyr all produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen.

Syria har inntil nå vært kun ett av sju land i verden som aldri har sluttet seg til FN-konvensjon som ble vedtatt i 1997 og landet er antatt å ha ett av de største lagrene i verden, bygget opp gjennom tiår.

Det syriske regimet har heller aldri - før denne uken - bekreftet de besitter slike våpen.

Dokumentene som ble signert i Damaskus er sendt til FNs hovedkvarter og til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som bekrefter at de har mottatt papirene. Men det er ikke umiddelbart klart om tilslutningen aksepteres.

OPCW er satt til å overvåke konvensjonen og har rett til inspisere at alle medlemsland etterfølger reglene.

Opposisjonen skeptisk

Deler av den syriske opposisjonen mener Assad kun driver spill for galleriet.

De er svært skeptisk til både de internasjonale diplomatianstrengelsene som nå foregår og ikke minst Syrias nye velvillighet til å plassere sine tidligere så hemmelige kjemiske våpen under internasjonal kontroll.

En talsmann for en av opprørergruppene sier til BBC at regimet kjøper seg tid ved hjelp av Russland og at selv om de utleverer sine kjemiske våpen, har de nok konvensjonelle våpen igjen til å fortsette drapene.

De mener det eneste som virker for å få en slutt på konflikten, er aktiv internasjonal maktbruk og de mener Kerry og amerikanerne fortsatt må ha et mulig angrep som ris bak speilet.

Amerikanerne håper at en enighet rundt de kjemiske våpnene vil munne ut i en felles og fordømmende resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, for første gang når det gjelder Syria-konflikten.

Men Russland har gjort det klart at de fortsatt vil motsette seg en resolusjonstekst som truer med bruk av militærmakt og som peker på Assad-regimet som ansvarlig for gassangrepet på opprørere og sivile utenfor Damaskus den 21. august.

SISTE NYTT

Siste nytt