Ny giv for forholdet Polen-Russland

«Vi kan ikke la denne sjansen gå fra oss», skrev den polske avisen Gazeta Wyborcza etter flytragedien sist lørdag. Avisa mener at Polen og Russland bør bruke anledningen til tilgivelse og tilnærming. Det kan virke som om nettopp det er i ferd med å skje.

Vladimir Putin og Dondald Tusk
Foto: POOL / REUTERS

Gro Holm
Foto: NRK

Russlands statsminister er ikke kjent for å vise følelser i utrengsmål.

Derfor virket det så sterkt når en tydelig beveget Vladimir Putin la armene rundt Polens statsminister Donald Tusk der ute i skogen ved Smolensk – blant vrakrester og minner om en tapt polsk politisk og militær elite.

For en gangs skyld virket ikke Putins tale mekanisk, og han kalte flyulykken en katastrofe – også for Russland.

Russland hjelper

Hjemme i Polen mottok et sørgende folk flere overraskende nyheter fra den store naboen i øst de første fortvilede dagene etter lørdagens katastrofe. Pårørende kunne reise til Moskva uten visum for å identifisere sine kjære.

Vladimir Putin og Donald Tusk

Donald Tusk ber for sine døde kolleger.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / AFP
Vladimir Putin og Donald Tusk

Vladimir Putin legger ned en rose for de døde.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / AFP

Det er russerne med hjelp fra polske spesialister som leder identifiseringsarbeidet. Putin selv leder granskingskommisjonen og mandag ble erklært nasjonal sørgedag i Russland.

Russisk statsfjernsyn viste den polske regissøren Andrzej Wajdas dramatisk film om massakren av 22000 polske offiserer i Katyn i 1940 - midt i beste sendetid.

Et hav av blomster oversvømmet den polske ambassaden i Moskva, og flere tusen møtte opp for å skrive i kondolanseprotokollen.

Åpner sitt hjerte

«Russland åpnet sitt hjerte for Polen», skriver den polske kommentatoren Jaroslaw Kurski i The Guardian.

«Seier for Lech Kaczynski», skriver den russiske avisa Njezavisimaja.

Avisa roser den avdøde presidenten for ikke å ha skydd noe for å nå målet – å få sannheten om massakren i Katyn på bordet.

Nå innrømmet allerede Mikhail Gorbatsjov i 1990 de harde fakta, nemlig at de polske soldatene ble skutt av KGBs forløper, NKVD.

Men Vladimir Putin er den første regjeringssjefen som har besøkt Katyn, og det skjedde først på 70-årsdagen for massakren, 7. april i år. Til manges overraskelse ba han ikke om unnskyldning.

I stedet viste han til de lidelsene som tvangskollektivisering og utrenskingene på 1930-tallet hadde påført sovjetbefolkningen, og at russerne derfor bedre enn mange forstår hva Katyn betyr for polske familier.

Riktig og viktig nok, men det var først med emosjonene Putin viste sist lørdag at polakkene fikk en følelse av at betydningen av hendelsene i og nå siste like ved Katyn gikk opp for ham.

Kommentatoren i avisa Njezavisimaja benyttet også anledningen til å minne om at Russlands politiske ledelse ikke har tatt det samme konkrete oppgjøret med den sovjetiske terroren mot egen befolkning.

Igjen trekkes Kaczynski inn som et forbilde, trass i at han oppkalte en plass midt i Warswa etter den tsjetsjenske separatistlederen Dsjokar Dudajev og ellers var temmelig antirussisk i sin grunnholdning.

Hva betyr det?

- Bølgen av russisk sympati overfor polakkene kan løse mange spørsmål, sa den tidligere polske utenriksministeren Adam Rotfeld i et intervju denne uka. Han mener å spore en helt ny vilje til endring i utsagnene fra statsminister Putin.

Vladimir Putin og Donald Tusk

Lite visste Vladimir Putin og Donald Tusk 7. april at de skulle møte møtes igjen samme sted få dager etter.

Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

Skal Rotfeld tas på alvor, så dukker raskt spørsmålet om hva klimaet mellom to lands ledere betyr for realpolitikken.

Det finnes ingen fasit, men et godt klima er i alle fall en nødvendig forutsetning for å løse gamle og nye motsetninger.

Kan flyulykken i Smolensk for eksempel redusere frykten for russiske atomvåpen og ønsket om å på sikt likevel få utplassert amerikanske raketter som kan skyte ned russiske raketter?

Kan flyulykken føre til at Russland ikke vil bruke olje og gass som politisk våpen?

Vil tragedien og Russlands åpenbare medfølelse føre til at Polens ledere slutter å heie på antirussiske utspill i Russlands nærområder – og tilgir russerne for massakren i Katyn?

Det er for tidlig å si. Men stemningen i forholdet mellom de to slaviske naboene virker bedre enn noen gang etter Warsawapaktens oppløsning.

SISTE NYTT

Siste nytt