Hopp til innhold

Ny bok: Trump innrømmer at han visste at koronaviruset var farlig

– Dette er dødelige greier, sa Donald Trump allerede i begynnelsen av februar, til den kjente journalisten Bob Woodward. Han anklager Trump for å bevisst ha dysset ned koronafaren.

– Dette er dødelige greier, sa Donald Trump allerede i begynnelsen av februar, til den kjente journalisten Bob Woodward. Han anklager Trump for å bevisst ha dysset ned koronafaren.

– Dette er dødelige greier, sa Donald Trump allerede i begynnelsen av februar, til den kjente journalisten Bob Woodward. Han anklager Trump for å bevisst ha dysset ned koronafaren.

«Rage» (Raseri) er navnet på den nye boka fra gravejournalisten Bob Woodward. Der skriver han at USAs president har fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn vanlig influensa.

Bob Woodward

Bob Woodward skriver at det ikke fantes noen ledelse som håndterte krisen USA sto overfor.

Foto: Jim Watson / AFP

Offentlig valgte han å si noe helt annet. Trump sier til Woodward at han gjorde det fordi han ikke ønsket å skape panikk. Allerede 7. februar visste han hvor dødelig viruset var.

– Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sa han da.

Den 24. februar tvitret han at «Koronaviruset er under veldig god kontroll i USA».

Laster Twitter-innhold

Den 13. mars erklærte presidenten nasjonal krise. 19. mars mars innrømmet han at han hadde holdt sin kunnskap tilbake for folket.

– Jeg tonet det ned. Det gjør jeg fremdeles fordi jeg ikke ønsker panikk, sier han i boka. Det skriver CNN som har lest den og som har lagt ut lydopptak fra intervjuene.

Mange telefonintervjuer

I mai sa Trump at advarslene fra landets ledende smittevernekspert, Anthony Fauci, var uakseptable.

Boka av journalisten som er kjent for Watergate-avsløringene, er skrevet etter mange telefonintervjuer fra desember 2019 og til juli i år.

Presidenten har tidligere kalt boka fra Woodward «fake», skriver BBC.

På en pressekonferanse onsdag kveld, norsk tid, sa Donald Trump at han ikke ville at folk skulle bli redde. Han sa at han ikke har lest boka til Woodward, men svarte på spørsmål fra journalistene som var til stede.

– Vi har klart oss godt. Hvis du sammenligner våre tall med andre land, ser du at vi har gjort det bra, sa Trump.

Han sa det var viktig å ikke hoppe og rope og skape panikk.

– Hvordan skal folk kunne ha tillit og stole på det du sier nå?

– Dette er en forferdelig situasjon som er kastet på oss fra Kina. Men man kan ikke få panikk, gjentok Trump.

– Hadde ikke vært bedre å ta mer ansvar for de mange døde?

– Jeg tror vi ville hadde millioner av døde hvis vi ikke hadde stengt av. Vi har gjort en utrolig jobb. Jeg stengte grensene lenge før noen ønsket at jeg skulle gjøre det, sa presidenten.

Biden: – Trump har sviktet

Trumps motkandidat i presidentvalget, demokraten Joe Biden, sier i en kommentar at Donald Trump har sviktet.

Joe Biden i Michigan

Joe Biden på valgkampmøte i Michigan.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

– Han løy til det amerikanske folk. Han løy med vitende og vilje i måneder om trusselen landet sto overfor, selv om han visste hvor farlig det var. Det gjaldt liv og død og han forrådte folket. Eksperter har sagt at hvis han hadde reagert bare én uke tidligere, kunne 36.000 ha vært spart, sier Biden.

Andre temaer Woodward tar opp i boka er rasemotsetninger, forholdet til Nord-Korea og de mange protestene og demonstrasjonene i USA den siste tiden.

Boka kommer i salg den 15. september.

SISTE NYTT

Siste nytt

Spain Fire

Kraftig brann i høyblokk i Spania – hoppet fra leilighet til leilighet

Det brenner kraftig i en 14-etasjers boligblokk. Flere personer skal være innesperret. Hittil er 13 personer meldt skadde.