Ny blemme fra BP-Svanberg

BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg fikk først kjeft for å være usynlig. Men nå når han først har begynt å snakke, blir han latterliggjort.

Carl-Henric Svanberg

BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg fratok Tony Hayward (th) ansvaret med å tette oljelekkasjen. Det var feil.

Foto: MATT DUNHAM / Ap

BP sliter kraftig med medietekket etter at oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderte og brant i Mexicogolfen. Hver dag renner titusenvis av liter med olje rett ut i havet, og truer livet i sjøen og langs kysten av USA.

Tony Hayward om bord i yachten sin, «Bob»

BP-sjef Tony Wayward har fått «livet sitt tilbake» og tar seg en fridag om bord i yachten sin, «Bob».

Foto: Chris Ison / Ap

BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg har tidligere kalt alle som er berørt av oljelekkasjen for «small people», uten hell og uten forståelse .

Nå har han på direkte fratatt BPs administrerende direktør Tony Hayward ansvaret med å tette og rydde opp etter lekkasjen. Problemet er at Svanberg ikke selv kan frata ham ansvaret - og at ingen andre har gjort det heller.

Mange PR-blundere

USAs president Barack Obama har tidligere sagt at han er skeptisk til om BP vet hva de driver med i jobben med å tette lekkasjen. På ett tidspunkt skal han ha hevet stemmen inne i Det hvite hus, og sagt « Steng det forbanna hullet ».

Da hjelper det lite på ryktet til selskapet at BP selv sleiver med kjeften og kommer med usann informasjon.

Av mange PR-blundere fra BP-sjefene så langt, er dette de beste:

  • Tony Hayward, 14. mai: – Mexicogolfen er et veldig stort hav. Mengden olje og kjemikalier som vi bidrar med, er veldig liten i forhold til den totale vannmengden.
  • Tony Hayward, 15. mai: – Nesten ingen ting har lekket.
  • Tony Hayward, 18. mai: – Jeg tror miljøkonsekvensene av denne katastrofen i sannhet blir svært, svært små.
  • Tony Hayward, 1. juni: – Først av alt vil si at jeg beklager. Vi beklager at folks livblir avbrutt. Det finnes ingen som mer enn meg ønsker at dette var over. Jeg vil ha livet mitt tilbake.
  • Carl-Henric Svanberg, 16. juni: – Vi bryr oss virkelig om de små menneskene.
Video Carl-Henric Svanberg

Her kaller Carl-Henric Svanberg de oljeberørte menneskene i USA for «small people».

Fratok Hayward ansvaret, BP måtte på banen

På fredag stilte Svanberg i intervju med Sky News, og der fortalte han at BPs administrerende direktør Tony Hayward var fratatt ansvaret med å tette lekkasjen i Mexicogolfen.

Deepwater Horizon

Oljeriggen som begynte å brenne.

Foto: Gerald Herbert / Ap

– Tony har sagt ting som har opprørt mange mennesker. Derfor fjernes han fra det daglige, operative ansvaret for lekkasjen. Det er direktør Bob Dudley som har ansvaret nå, sa Svanberg til Sky News.

Et halv døgn senere måtte BP rette opp i flausen.

– Svanberg ble misforstått. Tony Hayward har fremdeles kommandoen, og den kommer han til å beholde til lekkasjen er tettet, fortalte selskapets talskvinne Sheila Williams til nyhetsbyrået AP.

Men trolig var det svenske Svanberg, som fremdeles ikke har vist seg i områdene som er berørt av oljeutslippet - der de «små menneskene» bor, som har misforstått.

Rahm Emanuel

Rahm Emanuel er syrlig i kommentarene mot BP-sjef Tony Hayward.

Foto: Haraz N. Ghanbari / AP

Hayward tok seg en fridag i båten

Han kan trøste seg med at Hayward selv får medfart i mediene, etter at han i stedet for å jobbe med lekkasjen tok seg en fridag for å seile i yachten sin, «Bob», ved Isle of Wright utenfor sørkysten av England.

– For å sitere Tony Hayward, han har fått livet sitt tilbake, som han ville ha sagt, sier en syrlig Rahm Emanuel, stabssjef i Det hvite hus. Han legger til:

– Jeg tror vi alle kan konstatere at Tony Hayward ikke har en karriere som PR-konsulent foran seg, sier Emanuel i et intevju med den amerikanske TV-kanalen ABC.

Video SVTs intervju med Svanberg etter "Small people"-tabben

Etter «small people»-tabben forklarte Carl-Henric Svanberg hva han egentlig mente til svenske SVT. - Selv om jeg er ganske god i engelsk, får jeg ikke alt rett, sier Svanberg.

SISTE NYTT

Siste nytt