- Steng det forbanna hullet

USAs president Barack Obama har mistet tålmodigheten med at oljeselskapet BP ennå ikke har klart å stenge oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Barack Obama i Louisiana i forbindelse med oljeutslipp

Barack Obama i Louisiana i forbindelse med oljeutslippet fra «Deepwater Horizon».

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

På et møte i Det hvite hus om oljekatastrofen skal president Obama ha utbrutt «Bare steng det forbanna hullet», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Han er tydeligvis like frustrert som alle oss andre, sier Obamas energirådgiver Carol Browner til Fox News.

Presidenten selv var i går ikke i humør til å snakke om oljesølet med pressen etter å ha rost småbedriftenes engasjement og hjelp etter katastrofen. Men på fredag har han planlagt sin andre reise ned til området, og denne gangen vil han se at oljen har nådd land.

Flere varseltegn før ulykken

De ansatte om bord på oljeriggen «Deepwater Horizon» fikk flere varseltegn på at noe var galt før eksplosjonen som endte med totalhavari i Mexicogolfen.

BPs egen gransking av ulykken 20. april har avdekket at oljearbeiderne fikk minst tre varsler på at noe var i ferd med å gå galt, opplyser de to amerikanske kongressmennene Henry Waxman og Bart Stupak som har hatt tilgang til oljeselskapets rapport.

Video Oljeplattform i brann i Mexico-gulfen

Oljeplattformen begynte å brenne 20. april i år.

Tre varsler på 51 minutter

– Det ene varseltegnet kom 51 minutter før eksplosjonen, da det begynte å komme mer veske ut av brønnen enn det som ble pumpet inn, går det fram av et notat fra Waxman og Stupak.

  • 10 minutter senere kom det nok et tegn på at noe var galt, da det til tross for at brønnen ble stengt av fortsatte å strømme veske ut. Samtidig økte trykket faretruende.
  • 18 minutter før eksplosjonen som kostet elleve oljearbeidere livet og endte med brann og totalhavari, økte trykket ytterligere og pumpingen ble øyeblikkelig stanset. Da var det for sent.

Store mengder olje har siden strømmet ut fra oljebrønnen, og BP har ikke greid å stanse lekkasjen.

Minst 800.000 liter olje hver dag

USA utvider også fiskeforbudet i Mexicogolfen med 20.000 kvadratkilometer som følge av oljesølet. Myndighetene forbyr alt fiske i et 140.000 kvadratkilometer stort område, av frykt for miljøkonsekvensene av oljeutslippet.

– Forbudet mot fiske i disse områdene er et sikkerhetstiltak som skal sikre at fisk og skalldyr fra Mexicogolfen forblir ufarlig for forbrukerne, opplyser National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

77 prosent av Mexicogolfen er fortsatt åpent for fiske, selv om oljen fortsatt strømmer ut i havet fra brønnen der «Deepwater Horizon» engang sto.

Det britiske oljeselskapet BP opplyser at rundt 5000 fat, nærmere 800.000 liter råolje lekker ut i havnet hvert døgn, men eksperter frykter at det kan være snakk om enda mer.

SISTE NYTT

Siste nytt