Hopp til innhold

– BP-styreleder prioriterer kronprinsesse-bryllup

Oljeselskapet BPs styreleder Carl-Henric Svanberg er hardt presset for tiden, men tar seg tid til kongelig bryllup i hjemlandet.

Carl-Henric Svanberg

Carl-Henric Svanberg kan møte på mer kritikk om han prioriterer kongelig bryllup foran oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Onsdag må den britiske oljeprodusentens svenske styreleder stå skolerett for USAs president Barack Obama.

– Jeg vil vite hvem jeg skal sparke bak, har Obama uttalt tidligere. Svanberg kan være en aktuell mottaker for Obamas høyrefot.

Sitter utrygt

Svanberg har fått massiv kritikk etter oljekatastrofen i Mexico-golfen. Etter at boreriggen «Deepwater Horizon» eksploderte 20. april for siden å havarere, har opptil 10.000 fat olje daglig blitt pumpet ut i havområdet.

Flere svenske og amerikanske medier tror Svanberg, som har sittet som styreleder i ett år, er mer utsatt enn direktør Tony Hayward for å bli utpekt som syndebukk for skandalen.

Svanberg har i løpet av de snart to månedene siden ulykken skjedde kun uttalt seg én gang til media.

– Fokuset nå er å få stanset lekkasjen. Deretter handler det om å rydde opp. BP kommer til å klare det, sa Svanberg til svenske E24 tidligere i vår.

Prioriterer kronprinsessen

Når Svanberg nå setter seg på flyet til USA for å forklare seg for Barack Obama, kommer han trolig ikke til å dra til Mexicogolfen for å se katastrofen med egne øyne.

– Det stilles store forventninger til at han skal besøke katastrofeområdet, sier en kilde i BP ifølge Aftonbladet.

Men ifølge avisen blir det trolig en kort USA-visitt for Svanberg, som ifølge avisens kilder har takket ja til å være gjest under bryllupet til kronprinsesse Victoria og Daniel Westling på lørdag.

– Det er fare for at det bare vil øke kritikken mot ham dersom han prioriterer bort å besøke katastrofeområdet til fordel for et bryllup, sier avisens kilde i BP.

Svanberg har flere nære bånd til den svenske kongefamilien. Han er en gammel bekjent av Westling og ble nylig tildelt en medalje av kongen for sin betydningsfulle innsats for svensk næringsliv.

SISTE NYTT

Siste nytt