NRK Meny
Normal

Etterlengtet og omstridt ja til Norwegian i USA

Amerikanske myndigheter sier ja til at Norwegian kan fly fast til USA. Selskapet lover nye ruter og lavere priser.

Norwegian

LANGDISTANSE: Norwegians Dreamliner-flåte er beregnet på lange flyturer. Dette er et Boeing 787–9 Dreamliner-fly fotografert ved ankomst fra fabrikken i Seattle til Oslo lufthavn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tillatelsen fra det amerikanske transportdepartementet gjelder datterselskapet Norwegian UK som nå får permanent lisens som flyoperatør mellom Storbritannia, Europa og USA på permanent basis.

I en børsmelding skriver selskapet at rutene kan åpnes umiddelbart.

Omstridt prosess

Den største pilotforeningen i USA har lenge advart egne myndigheter mot å la det norske lavprisselskapet opprette ruter til og fra USA.

De amerikanske flyverne frykter at Norwegian vil forsøke å omgå amerikanske arbeids- og sikkerhetsregler.

Striden har pågått i årevis. I en senatshøring i 2014 advarte fagforeningstoppen Ed Wytkind mot at Norwegian skulle få amerikansk lisens. Norwegian avviste dette som «propaganda fra ende til annen».

«Tusenvis av nye jobber»

Papirmølla har løpt med stadig nye søknadsrunder og selskapskonstellasjoner. Det britiske datterselskapet ble etablert i 2015.

På den britiske basen på Gatwick sør for London har Norwegian knyttet til seg over 1000 flyvere, mekanikere, servicefolk og kabinansatte. Bjørn Kjos sier det vil komme «tusenvis av nye jobber» i Storbritannia.

Akkurat nå foregår en rekrutteringskampanje rettet mot Ryanair-flyvere som det irske selskapet har tatt ille opp. 140 Ryanair-flyvere har meldt overgang til Norwegian. Mangelen på flyvere fører til at Ryanair sliter med å få fly i lufta.

Lover lavere priser og nye ruter

Men nå smiler konsernsjef Bjørn Kjos bredt. Han sier at tillatelsen betyr at Norwegian kan tilby flere ruter og lavere priser på flyvninger mellom USA og Europa.

– Dette er gode nyheter for Norwegian-passasjerer på begge sider av Atlanteren, sier Kjos ifølge børsmeldingen.

Han legger til at dette vil gi nye flyruter, et større utvalg og lavere priser.

Norwegian flyr allerede fra fem flyplasser i Storbritannia: Gatwick, Birmingham, Manchester, Edinburgh og Belfast, og til over 50 utenlandske destinasjoner.

I børsmeldingen lover Kjos at selskapet skal lansere en hel rekke nye internasjonale flyruter.

Blant planene er nye ruter til Singapore og Argentina med oppstart i februar 2018.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt