NRK Meny
Normal

Norske studenter i Polen advares mot sterk forurensning

Krakow setter nå i gang krisetiltak på grunn av den skyhøye luftforurensingen. Student Veronica Våga (21) har fått beskjed om å holde seg innendørs og ikke sykle til skolen.

POLAND AIR POLLUTION Air pollution in Krakow

SKYTEPPE: Slik så det ut i Krakow, Polens nest største by, fredag denne uka. Det har vært farlig høy forurensning i byen flere dager på rad, viser målinger.

Foto: JACEK BEDNARCZYK / Epa

– Vi har fått beskjed om å holde oss mest mulig innendørs, og å ta trikken til skolen i stedet for å sykle, sier tannlegestudent Veronica Våga.

Studenter i Krakow

MÅ HOLDE SEG INNE: Studentene Andrea Ween Skeie og Veronica Våga i Krakow.

Foto: Privat

Hun er en av mange nordmenn som studerer medisin og til tannlege i Polens nest største by Krakow.

Nivået på luftforurensing i byen er nå fire ganger høyere enn normalt. Tidligere denne uken satte byens myndigheter i gang krisetiltak for å få forurensingen ned.

Barn, eldre og astmatikere frarådes fra å gå ut, skriver Radio Poland.

Ser tåke over byen

Våga sier hun kan se tåke over byen – særlig om morgenen og kvelden. Det lukter eksosaktig i hele byen, og forurensingen gir henne tørre øyne.

– Det er selvsagt ikke noe gøy å bli oppfordret til å holde seg inne, men med tanke på at det er noe som er verst om vinteren men forbipasserende, så går det fint å ta forholdsregler, sier Våga.

Krakow er nå Europas tredje mest forurensede by, ifølge en rapport fra Det europeiske miljøbyrået fra 2013.

Målinger fra november viste ifølge målingsbyrået Malopolska at nivået av de største forurensingspartiklene PM10 lå 540 prosent over et normalt nivå, ifølge Krakow Post.

Luftforensing forbindes med økt fare for lungekreft, hjertesykdom og fosterskader, blant annet.

– Som å røyke 2500 sigaretter

Den største kilden til forurensing i Krakow er de gamle kullovnene mange fortsatt har installert i hjemmene sine. At gatene er fylt med biler, kullkraftverk og Krakows plassering nederst i en dal gjør problemet verre.

Nå krever byens innbyggere at noe gjøres: Aktivistgruppen «Krakows luftforurensningsalarm» har fått 32.000 følgere på Facebook siden oppstarten i desember 2012.

Å puste inn luften i Krakow er det samme som å røyke 2500 sigaretter i året, skriver gruppen på sine nettsider.

Signerte ny antiforurensingslov

I oktober signerte Polens president Andrzej Duda en antiforurensingslov, etter en langvarig kampanje fra miljøforkjempere, skriver Krakow Post.

Loven gir lokale myndigheter rett til å innføre forbud mot for eksempel fyring med kull i private hjem. Krakow ønsker et kullforbud innen 2019.

I mellomtiden vil byen fortsette å sponse dem som bytter ut kullovnene med mer miljøvennlige alternativer.

Våga vil på tross av forurensingsproblemene anbefale andre nordmenn å studere i Krakow.

– Krakow er en fantastisk flott by med et veldig godt studentmiljø, og jeg vil absolutt anbefale den som studentby, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt