Hopp til innhold

Norge dømt for dårlig luftkvalitet

Luftkvaliteten er så dårlig at den bryter med EØS-reglene, konkluderer EFTA-domstolen. – Pinlig for Norge, mener Miljøpartiet De Grønne.

Svevestøv

UTSLIPP: Flere norske byer og områder har brutt med EFTAs krav.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Domstolen i Luxembourg mener det har vært for høye nivåer av skadelig forurensing både på Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge. Norge blir felt for ikke å ha gjort nok for å få ned nivåene av svevestøv, nitrogendioksid og svoveldioksid.

– Norge har ikke innfridd forpliktelsene sine, heter det i kjennelsen.

Norge ble klaget inn for domstolen i desember for brudd på EUs direktiv for luftkvalitet. Norge plikter å følge disse reglene gjennom EØS-avtalen.

LES MER: Norge saksøkes for dårlig luft

Det er EFTAs vaktbikkje ESA som står bak klagen på grunn av for høye nivåer av svevestøv, nitrogendioksid og svoveldioksid i flere byer og tettsteder.

Mangler og overskridelser i store deler av landet

Norge har satt i verk tiltak for å få bukt med forurensningen, men ESA mener det ikke går fort nok og anklager myndighetene for sommel.

Giftlokket i Bergen er synlig fra oven

GIFTLOKK: Giftlokket i Bergen har skapt problemer de siste årene.

– Det er udiskutabelt at grenseverdiene og toleransemarginene for NO2 ble overskredet i Oslo, Bergen, Trondheim og i den vestlige regionen så tidlig som i 2008, og at grenseverdien for SO2 ble overskredet i den østlige regionen i 2011, heter det i dommen.

Luftkvalitetsovervåkningen er delt inn i sonene Oslo, Bergen, Trondheim, øst, vest, midt og nord. Norge er nå dømt for grenseoverskridelse og/eller manglende innfrielse av luftkvalitetsplanene i samtlige soner, med unntak av den nordlige.

– Pinlig for Norge

Bergen, som de siste årene har slitt mye med dårlig luftkvalitet, er en av byene luftkvalitetsplanen ikke er fulgt opp for, ifølge EFTA.

Sondre Båtstrand

KREVER HANDLING: Sondre Båtstrand i MDG.

Foto: Miljøpartiet Det Grøne

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne mener dommen bør bli en vekker for politikerne.

– Sju av de siste åtte årene har luftkvaliteten på Danmarks plass vært i strid med forurensningsforskriften, så det er ingen overraskelse at vi kommer dårlig ut. Dommen i EFTA-domstolen bør bli tatt på det største alvor i bergenspolitikken. Den er pinlig for en nasjon som er opptatt av å fremstå som miljøvennlig, mener Båtstrand.

– Et varsku

NRK omtalte allerede i november 2013 at Norge kunne bli saksøkt for farlig luft.

– Vi må gjøre det vi kan slik at vi ikke havner i EFTA-domstolen på dette. Norge må ta ansvar, og det må kommunene og staten gjøre sammen, sa miljøminister Tine Sundtoft (H) den gang.

I mai la Sundtoft frem en plan for å skjerpe grensene for helsefarlig svevestøv fra neste år.

Lars Haltbrekken

KREVER TILTAK: Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter dagens dom, krever Naturvernforbundet raske tiltak.

– Norske myndigheter både lokalt og sentralt må straks sette i verk tiltak som sikrer innbyggerne en luft det går an å puste i, sier leder Lars Haltbrekken.

SV-leder Audun Lysbakken kaller dommen et alvorlig varsku til politikerne i Oslo og Bergen, og en «marsjordre til regjeringen om å slutte å somle».

– Norge kan ikke føre en politikk som gjør folk syke, sier han.

LES OGSÅ: – Det er på tide at biltrafikken får svi

Norges Astma- og Allergiforbund synes det er synd at det måtte gå så langt, men ser på dommen som en seier.

– Når det likevel skulle ende slik, er det ingen tvil om at dette er en enorm seier for forbundet og alle andre som bryr seg om trygg luft i byene våre. Nå må sentrale og lokal myndigheter stå sammen om å gjennomføre effektive tiltak slik at ikke enda flere blir syke, sier assisterende generalsekretær i forbundet, Bo Gleditsch.

– Tafatte politikere

Bellona-leder Frederic Hauge mener norsk politikere har vist en skandaløs tafatthet i denne saken.

Han peker på at både miljøbevegelsen, Folkehelseinstituttet og Astma- og allergiforbundet i en årrekke har slått alarm om luftkvaliteten i norske byer.

Tidligere i år uttalte Folkehelseinstituttet at opptil ti ganger så mange vil kunne dø av luftforurensning som av trafikkulykker i Norge.

– Politikerne våre har sittet stille og sett på dette. Jeg synes det er skremmende at feigheten har fått råde på denne måten, sier Hauge.

Han er glad for at EU nå setter ned foten, og mener dommen bør være en vekker for Norge.

– Norske politikere har opptrådt arrogant overfor EU. Den norske regjeringen har motarbeidet og trenert flere direktiv, blant annet om energieffektivisering. Nå må de ta innover seg at EU mener alvor, at direktivene vil komme – og at EU vil håndheve dem strengt, sier Hauge.