Hopp til innhold

Norske diplomater evakuert fra Sudan

De tre norske diplomatene som alle tjenestegjorde i Sudan, er nå evakuert fra det krigsherjede landet, melder regjeringen.

Svart røyk i Khartoum 16. april

HAR GREPET INN: Flere land har evakuert sine ansatte fra Sudans hovedstad Khartoum.

Foto: - / AFP

– Jeg er glad og lettet over at våre tre norske diplomater nå er i trygghet etter å ha vært fanget i kamphandlingene i Khartoum i en uke, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Regjeringen skriver at evakueringen ikke var uten risiko, men at situasjonen i Sudan var så kritisk at det var nødvendig.

– Det har vært et samarbeid med andre land, med ulike metoder for å få ut våre folk. Men siden det er operasjoner som i høyeste grad fortsatt pågår, er vi tilbakeholdne med detaljene, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) til NRK.

Store påkjenninger

Pressekonferanse med utenriksminister Anniken Huitfeldt

BEKREFTER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier de har evakuert tre ambassadeansatte.

Foto: Javad Parsa / NTB

De norske diplomatene tjenestegjorde ved ambassaden i Sudans hovedstad Khartoum. Hvor de er nå, vil ikke departementet si noe om.

– De som nå er evakuert, har vært gjennom store påkjenninger. Vi ønsker derfor å skjerme dem i tiden som kommer og ber om at alle respekterer at de vil trenge ro og hvile, sier Huitfeldt.

Ambassaden er nå midlertidig stengt, men utenrikstjenesten har nå fult fokus på å bistå norske borgere som ønsker å forlate Sudan, skriver regjeringen.

Det er registrert rundt 80 norske borgere i Sudan. Dette er først og fremst norsk-sudanere som bor i og rundt hovedstaden Khartoum.

Regjeringen jobber med alternativer for å få disse hjem.

– Hvorfor har dere prioritert diplomater først? Er de i større fare enn andre?

– De som var der på jobb for Norge har Utenriksdepartementet et spesielt arbeidsgiveransvar overfor. Men vi har hele veien jobbet for å bistå alle norske borgere. Nå som vi har de tre i trygghet, kan vi sette alt inn på å redde de andre, sier statssekretær Vad Petersson.

Evakuert ambassadør: Farlig

Norges ambassadør til Sudan, Endre Stiansen, er blant de tre som nå er evakuert.

Endre Stiansen, Norges ambassadør til Sudan

EVAKUERT: Ambassadør Endre Stiansen.

Foto: FN-sambandet

– Jeg er meget glad for at alle vi tre norske diplomatene som har sittet innelåst og delvis alene i Khartoum den siste uka, endelig er på vei hjem til Norge i trygghet.

Jeg vil rette en stor takk til alle som var med på denne farlige operasjonen, ikke minst en av våre lokalt ansatte som var ved siden av meg gjennom hele krisen. Han har vært en uvurderlig støtte. Samtidig var det meget trist å stenge ambassaden. Men jeg ser frem til å fortsette å gjøre en innsats slik at Sudans befolkning får en fredeligere fremtid, sier Stiansen i pressemeldingen.

Les også Folkemord-innblandete generaler i blodig maktkamp i Sudan

Hærsjef Abdel Fattah al-Burhan (t.v.) og general Mohamed Hamdan Dagalo, kalt Hemedti.

Ber nordmenn forlate landet

Utenriksdepartementet oppfordrer nå norske borgere til å forlate Sudan. Men det er så farlig i landet at det er begrenset hva norske myndigheter klarer å hjelpe dem med.

– På grunn av den alvorlige og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen fraråder nå Utenriksdepartementet alle reiser til Sudan og oppfordrer norske borgere til å forlate landet, skriver UD i en pressemelding.

UD skriver at det er mangel på mat, vann, strøm og helsehjelp.

Situasjonen er alvorlig og uoversiktlig og kan endre seg på kort varsel. Hver enkelt må selv vurdere sin egen sikkerhet ved muligheter for utreise fra Sudan, skriver UD.

UD sier de har sendt et team til regionen.

– Nå som vi ikke lenger har en fungerende ambassade i Khartoum, har vi sendt en utrykningsenhet med ekspertise til regionen for å kunne bistå med evakuering og støtte til de nordmennene som fortsatt befinner seg i Sudan, sier Vad Petersson.

Norske borgere som ønsker bistand eller kontakt med norske myndigheter, oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no eller via UDs app «Reiseklar». Norske borgere i Sudan kan også kontakte UDs operative senter på e-post 247@mfa.no eller +47 23 95 00 00.

En uke med harde kamper

Kampene i Sudan mellom hærstyrkene til landets to mektigste generaler brøt ut 15. april. Hundrevis av sivile er blitt drept.

Situasjonen er blitt mer og mer prekær, og flere land har de siste dagene hentet ut sine ansatte.

Tyskland har søndag begynt å evakuere borgere fra Sudan, opplyser det tyske forsvarsdepartementet.

Natt til søndag fløy USA inn i Sudan med seks helikoptre og hentet ut litt under 100 personer.

Det britiske militæret evakuerte i dag også flere diplomater og familiene deres, skriver Sky News.

Utelukker ikke militæroperasjon

Utenriksdepartementet (UD) opplyste til NRK søndag morgen at en liknende løsning var på bordet for nordmennene i hovedstaden Khartoum.

– Det er ikke noe vi utelukker. Vi er opptatt av å få våre folk ut i trygghet, sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap).

Sverige vil sende soldater

Riksdagen godkjente klokken 11 søndag at svenske soldater kan sendes til Sudan for å delta i evakuering.

Det er trolig snakk om opptil 150 soldater, selv om utenrikskomiteen i Riksdagen skal ha foreslått at regjeringen får mulighet til å sende opptil 400.

Vad Petersson sier Norge også kan komme til å sende militært personell, mest sannsynlig via alliertes militærbaser i Djibouti.

– Vi bruker alle virkemidlene vi har til rådighet. Det kan være sivile, men også militære ressurser. Vi samarbeider tett med andre land som også har borgere i Sudan.

Hør også:

SISTE NYTT

Siste nytt