Hopp til innhold

FN frykter at hundretusener kan sulte i hjel i Sudan

FN og nødhjelpsgrupper anslår at flere hundretusen mennesker i Sudan stå i fare for å sulte i hjel de kommende månedene.

Millioner er drevet på flukt og står overfor en usikker matsituasjon som følge av krigen i Sudan. Bildet er fra 2023 og viser sørsudanere som har flyktet over grensen.

FLUKT: Millioner er drevet på flukt og står overfor en usikker matsituasjon som følge av krigen i Sudan. Bildet er fra 2023 og viser sørsudanere som har flyktet over grensen.

Foto: Sam Mednick / AP

Mer enn halve befolkningen står overfor kritisk matmangel. Det inkluderer mer enn 9 millioner som allerede befinner seg i en nødssituasjon.

Det anslås at 756.000 mennesker vil stå overfor en katastrofe i kategori 5 på skalaen for hungersnød. Det viser tall fra matsikkerhetsinitiativet IPC.

Det er det øverste nivået, og innebærer ekstrem matmangel og høy dødelighet.

Kvinner ventet i kø for å få utdelt mat i Sudan.

KØ: Flere ventet i kø for å få utdelt mat. Bildet er fra mai i år.

Foto: - / AFP

Nekter for hungersnød

Det militære styret i landet har tidligere nektet for at landet opplever hungersnød.

I april i fjor brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og militsgruppen RSF i hovedstaden Khartoum.

Volden spredde seg raskt til hele landet. Det har blant annet ført til at en væpnet konflikt mellom etniske grupper i Darfur har blusset opp.

Darfur er en region som ligger vest i Sudan.

Siden i fjor vår er millioner drevet på flukt i landet.

– Vi gjør vårt beste for å hjelpe, men situasjonen i El-Fasher er kaotisk. Hele byen er utrygg, og kommunikasjonen er ofte nede.

Det sa nødhjelpssjef i Leger Uten Grenser, Michel-Olivier Lacharité torsdag.

Kampene har tiltatt kraftig i El-Fasher i vår. Den siste måneden er minst 192 mennesker drept og over 1200 såret, ifølge Leger Uten Grenser

– Hungersnøden er på vei

Torsdag krevde FNs sikkerhetsråd en stans i den sudanske RSF-militsens beleiring av El-Fasher. Det er en by i Darfur med 1,8 millioner innbyggere og internflyktninger.

El-Fasher er den siste store byen i Darfur-regionen som ikke kontrolleres av RSF. Byen ledes av krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo.

I mars i fjor brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og militsgruppen RSF i hovedstaden Khartoum. Bildet viser RSF-soldater i 2019

I mars i fjor brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og militsgruppen RSF i hovedstaden Khartoum. Bildet viser RSF-soldater i 2019.

Foto: Hussein Malla / AP

Sikkerhetsrådets 15 medlemmer vedtok torsdag et resolusjonsforslag. Resolusjonen ber om en umiddelbar stans i kamphandlingene i området. De ber også om en tilbaketrekning av alle stridende som truer sikkerheten til sivile i El-Fasher

14 av 15 land i sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen torsdag kveld, mens Russland avsto fra å stemme, skriver nyhetsbyrået AP.

USAs FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, sier resolusjonen ikke kunne kommet på et mer prekært tidspunkt, ifølge Reuters.

– Mat, vann, medisiner og andre essensielle ting er i ferd med å ta slutt. Hungersnøden er på vei, og trusselen om en storstilt massakre er stor, sier Thomas-Greenfield.

Les også Norge krever humanitær tilgang til Sudan

The war-torn country of Sudan is currently ravaged by internal fighting between the Sudanese Army and the paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by LUIS TATO / AFP)

Etterforsker krigsforbrytelser

– Situasjonen i Sudan er fullstendig uholdbar, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) til NTB.

Tvinnereim mener dette er verdens største humanitære krise.

– Selv om TV-kameraene ikke slipper inn, så er rapportene fra FN og humanitære organisasjoner tydelige: Det begås fryktelige overgrep mot sivile, og mange tusen er drept. Særlig i Darfur er de menneskelige lidelsene enorme, sier utviklingsministeren.

Bildet viser kvinner og barn i en flyktningleir i Zamzam, i nærheten av El Fasher. Bildete r fra januar 2024.

PÅ FLUKT: Bildet viser kvinner og barn i en flyktningleir i Zamzam, i nærheten av El Fasher. Bildet r fra januar 2024.

Foto: Mohamed Zakaria / Reuters

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har innledet etterforskning av mulige krigsforbrytelser i området.

Påstandene om mulig krigsforbrytelser gjelder blant annet etnisk rensing, seksuell vold og en rekke angrep mot sykehus i El-Fasher.

Les også Verdas største katastrofe: – Vi kjenner oss heilt fortapte

lWmZAcDrjR0

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger