Norske bistandsarbeidere i Gaza: – Legene her har aldri sett noe lignende

Flere titalls personer skal være skadd etter nye demonstrasjoner på Gazastripen. Norske bistandsarbeidere forteller om skuddskader som kan tyde på bruk av ekspanderende ammunisjon.

Gaza 25. mai

En mann fraktes fra en ambulanse inn til al-Shifa-sykehuset i Gaza by etter demonstrasjoner ved grensegjerdet som skiller Israel og Gazastripen.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Arne Grieg Riisnæs og Håvard Bjelland, som jobber for Kirkens Nødhjelp, befant seg på sykehuset al-Shifa fredag da ambulansene plutselig strømmet til.

– De gikk i skytteltrafikk, og blodet rant. På den korte tiden vi var der kom det et tjuetalls ambulanser, forteller Riisnæs til NRK.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er flere titalls personer skadd på Gazastripen i dag. Dagens demonstrasjon er den niende som har blitt arrangert siden de ukentlige protestene startet 30. mars.

Israelske forsvarsstyrker sier at palestinere forsøkte å ødelegge grensegjerdet, og at de rullet brennende bildekk og kastet en eksplosiv gjenstand mot israelske soldater. De skal ha svart med tåregass og skudd.

– Den yngste vi så var en gutt som jeg anslår var åtte år gammel. Han var åpenbart hardt skadd, sier Riisnæs.

Gaza 25. mai

En ung gutt på en båre utenfor sykehuset al-Shifa i Gaza by.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

– Legene har ikke sett noe lignende

Over 100 palestinere blitt drept i løpet av de ni demonstrasjonene. Flere tusen har blitt skadd, og sykehusene på Gazastripen er fulle.

– I dag klarte de å ta unna det som var av skadde, men det er tydelig at kapasiteten er sprengt. De mangler det meste av medisiner og utstyr, sier Riisnæs.

Skuddskadet mann i Gaza

En mann får behandling for en skuddskade i leggen på sykehuset al-Ahli i Gaza.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Han forteller at mange av de skadde har skuddskader.

– Inngangshullene er på størrelse med en pennespiss, men utgangshullet kan være så stor som en hånd. Det kan bety at de skytes på med ekspanderende kuler. Legene her har aldri sett noe lignende.

Håvard Bjelland og Arne Grieg Riisnæs

Håvard Bjelland (til venstre) og Arne Grieg Riisnæs fra Kirkens Nødhjelp er i Gaza by, og var fredag vitne til at flere skadde palestinere ankom sykehuset al-Shifa etter demonstrasjoner på Gazastripen.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Riisnæs sier at de palestinerne de har snakket med har uttrykt en enorm fortvilelse og frustrasjon over det som skjer på grensen til Israel.

– Over alt er det noen som kjenner noen som har blitt drept eller skadd. Det er en blanding av sjokk og vantro.

Demonstrerer for retur

De ukentlige demonstrasjonene har fått navnet «Den store returmarsjen», og er organisert av palestinere som krever å få kunne returnere til sine hjemsteder, og for å bryte den israelske blokaden av Gazastripen.

Israel hevder Hamas bruker demonstrasjonene som en forkledning for å gjennomføre angrep, og det har blitt avfyrt både skudd og tåregass mot demonstranter for å holde de unna grensegjerdet. Palestinerne hevder selv at demonstrasjonene er ment som en fredelig protest.

Gaza 25. mai

En skadd mann ligger på en båre utenfor sykehuset al-Shifa i Gaza by. Norske Arne Grieg Riisnæs og Håvard Bjelland befant seg på sykehuset da ambulansene ankom fredag ettermiddag.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Omtrent 70 prosent av palestinerne som i dag bor på Gazastripen, flyktet fra Vestbredden og Israel under 1948-krigen. Gaza var okkupert av Israel fra 1967 til 2005, da de trakk soldater og bosettinger ut.

Israel har streng kontroll over hva og hvem som slippes inn ut og ut av Gazastripen, og Egypt holder også i stor grad grensen stengt, men under årets ramadan har de valgt å åpne grenseovergangen.

SISTE NYTT

Siste nytt