Hopp til innhold

– Nok en spiker i likkista til den palestinske stat

Etter USAs anerkjennelse av Israel er det ingen tvil om at Israel har vunnet og palestinerne tapt, ifølge historieprofessor Hilde Henriksen Waage. – Men problemet er likevel ikke løst, understreker hun.

Palestiner med flagg i svart røyk

SVART DAG: – Palestinerne har gitt opp håpet om en tostatsløsning og en palestinsk stat. Isteden går de tilbake til det grunnleggende og opprinnelige kravet om at flyktningene har rett til å vende tilbake, sier Are Hovdenak, landrådgiver for Midtøsten.

Foto: Khalil Hamra / AP

14. mai ble stående som den blodigste dagen i Gazas minne siden krigen i 2014. Over 50 palestinere ble drept av israelske soldater da de demonstrerte mot USAs åpning av sin nye ambassade i omstridte Jerusalem.

Hilde Henriksen Waage

– Hvis man ønsker fred, er det ikke noe svar å si at den ene parten har vunnet, og nå skal palestinerne bo her under okkupasjon for evig og alltid, påpeker historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

Foto: NRK

– Når USA flytter ambassaden, anerkjenner de Jerusalem som Israels hovedstad. Det er ikke bare symboltungt, men også realpolitikk. Det er en klar markering av at USA og Israel står tettere side om side enn noen gang, sier Waage til NRK.

Hun sier det er ingen tvil om at Israel har vunnet konflikten.

– Palestinerne har tapt. Anerkjennelsen av Israel og flytting av ambassaden er bare én spiker til i likkista til den døde palestinske staten. Punktum.

Men problemet er likevel ikke løst, poengterer historieprofessoren.

– Hvis man ønsker fred, er det ikke noe svar å si at den ene parten har vunnet, og nå skal palestinerne bo her under okkupasjon for evig og alltid.

En skadet palestiner evakueres
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters
14. mai 2018 åpnet USA sin nye ambassade i omstridte Jerusalem. Det satte i gang voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

– Nå handler det om flyktningers rett til å vende hjem

Are Hovdenak, landrådgiver for Midtøsten, sier dagen i dag markeres på begge sider som svært symboltunge historiske hendelser.

– Israel feirer 70 år som stat, noe som markeres med flytting av den amerikanske ambassaden. Det oppfattes som full støtte til den israelske siden og kravet om kontroll over Jerusalem. Samtidig markerer palestinerne at det er 70 år siden de ble fordrevet fra hjemmene sine fra det som i dag er Israel, og at 700.000 palestinere ble flyktninger.

Hovdenak sier de siste ukenes demonstrasjoner i Gaza først og fremst handler om retten til å vende tilbake for flyktningene.

– Det understreker at palestinerne har gitt opp håpet om en tostatsløsning og en palestinsk stat. Isteden går de tilbake til det grunnleggende og opprinnelige kravet om at flyktningene har rett til å vende tilbake.

NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Sigurd F. Mikkelsen rapporterer fra Jerusalem.

NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Jerusalem.

– Flyktningene kan true det israelske flertallet

Are Hovdenak

Ifølge Are Hovdenak kan dagens voldelige utfall trigge flere palestinske demonstrasjoner fra nye områder, men han understreker at det er vanskelig å si noe sikkert.

Foto: NRK

Hovdenak viser til at det i dag bor 5 millioner palestinske flyktninger i nabolandene, og at det aldri har kommet noe realistisk svar på det betente spørsmålet

– Det er åpenbart at om de palestinske flyktningene skulle få gjennomslag for retten til å vende tilbake, vil det jødiske flertallet i Israel være truet. Sånn sett er denne returmarsjen en vel så stor utfordring for Israel, som spørsmålet om Jerusalem.

Ifølge Hovdenak er det svært åpent hva som skjer videre med så mange drepte på Gaza.

– Det kan trigge ytterligere demonstrasjoner, kanskje også på Vestbredden. Konfrontasjonen mellom Israel og Iran kan også føre til mobilisering blant palestinerne.

14. mai ble stående som den blodigste dagen i Gazas minne siden krigen i 2014..

Se video: Derfor er det så mye bråk om Jerusalem.

SISTE NYTT

Siste nytt