Overfylte sykehus i Gaza: – Pasienter kan dø på parkeringsplassen

GAZA (NRK): Røde Kors sier kapasiteten ved sentralsykehuset i Gaza er sprengt etter det som omtales som den dødeligste dagen siden 2014. I dag er det varslet nye demonstrasjoner.

Skadde fraktes inn til Shifa-sykehuset

SPRENGT KAPASITET: En skadd mann fraktes inn til Shifa-sykehuset i Gaza mandag.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Mandag ble nærmere 60 palestinere drept i forbindelse med de voldsomme demonstrasjonene på grensen mellom Israel og Gazastripen. Flere tusen skal være skadd i sammenstøtene, og tirsdag kom meldingen om at en åtte måneder gammelt baby er død etter å ha fått i seg tåregass under opptøyene.

De fleste av de skadde etter sammenstøtene fraktes til sentralsykehuset Shifa, det største i Gaza. Dagen etter de blodige kampene jobber legene her på spreng for å behandle skadde demonstranter.

Guislian Defurne, leder for Røde Kors i Gaza

– Kommer det flere pasienter, vil mennesker dø på parkeringsplassen her, sier Guislian Defurne, leder for Røde Kors i Gaza, utenfor Shifa-sykehuset i Gaza.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Guislian Defurne, som leder den internasjonale Røde Kors-delegasjon i Gaza, sier til NRK at kapasiteten ved sykehuset nærmer seg bristepunktet.

– Antallet sårede er rett og slett utrolig høyt. En av mine veldig erfarne kolleger sa han aldri hadde sett noe lignende. Legene her gjør en god jobb, men det er en grense for hva ethvert helsesystem i verden kan takle, sier Defurne, og legger til:

– Vi har nådd den grensen.

– 75 alvorlig skadd og 54 er så hardt skadd at de risikerer å miste livet. De er stort sett skutt i hodet eller nakken og holdes i live ved hjelp av pustemaskiner, sier Khamis Elessi lege og leder av forsknings og bevisbasert medisinske enheten i Gaza til NRK.

Han legger til at til tross for den vedvarende konflikten de 12 siste årene, mangel på strøm og stenging av grensene gjør legene i Gaza en fantastisk jobb under svært krevende forhold. Når nærmere 1200 skadde kom til et sykehuset sier det seg selv at det blir noe kaos.

– Det gjør det ikke bedre at noen av kulene som er skutt mot palestinerne er ekspanderende. Kulene etterlater seg store åpne sår hvor hud og bein er helt blåst bort. Noe som gjør det vanskeligere å behandle dem, sier Elessi på telefon fra Gaza til NRK.

Han viser til at nærmere 1000 fikk problemer pga. tåregassen. Den yngste som bare var åtte måneder gammel, døde i dag av plagene fra tåregassen. En lege døde mens han prøvde å hjelpe skadde. 12 journalister ble også skadd.

Det største sykehuset i Gaza har ikke kapasitet til å behandle en ny bølge av pasienter, forteller reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Gaza.

Varsler nye demonstrasjoner

Tirsdag kommer det meldinger om at Israel har bombet en rekke Hamas-mål på Gazastripen, som svar på demonstrasjonene. Den israelske hæren opplyser at 13 Hama-mål er truffet, de fleste av dem skal ha rammet et av de militære anleggene til den islamistiske bevegelsen.

Israel feiret mandag sin 70-årsdag, samtidig som USA åpnet sin nye ambassade i Jerusalem. Tirsdag markerer palestinerne at det 70 år siden det de kaller «nabka» – «katastrofen» – da et stort antall palestinere ble fordrevet fra Israel idet den nye staten ble grunnlagt.

I den forbindelse er det varslet nye demonstrasjoner, ifølge nyhetsbyrået AFP. Defurne og Røde Kors er tydelige på at nye sammenstøt kan få store konsekvenser.

– Hvis vi får flere pasienter i dag, vil sykehuset kollapse. Jeg insisterer på dette, verden må forstå dette, kommer det flere pasienter vil mennesker dø på parkeringsplassen her, sier Defurne til NRK.

Døde ungdommer

Den israelske hæren (IDF) har anslått at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner. Hæren hevder deres soldater ble beskutt fra palestinsk side, og at demonstrantene brukte eksplosiver og brannbomber.

Det er så langt ikke kommet meldinger om at israelske soldater ble drept.

Åtte av de drepte på palestinsk side var barn under 16 år, ifølge Palestinas utsending til FN.

Den israelske venstreorienterte avisa Haaretz hevder Hamas-ledere har signalisert vilje til å inngå en våpenhvile, men skriver at Israel har ikke vært villig til å forhandle.

Store opptøyer ved grensen i dag

VIDEO: Flere tusen mennesker ble skadd i gårsdagens sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

FN frykter nye sammenstøt

Palestinske myndigheter ba mandag verdenssamfunnet å iverksette en øyeblikkelig intervensjon for å få slutt på voldsbruken «mot vårt heroiske folk på Gazastripen».

I en uttalelse tirsdag fordømmer FN israelske soldaters «forferdelige voldsbruk» i en uttalelse. Rupert Colville, talsmann for FNs menneskerettighetskontor, sier han er ekstremt bekymret for det som kan komme til å skje senere tirsdag.

I et FN-møte i Genève sa Colville at Israel har rett til å forsvare grensene sine. Samtidig påpekte Colville at palestinere som nærmer seg Israels grensegjerde, ikke rettferdiggjør bruken av dødelig vold.

Colville tar også til orde for en uavhengig etterforskning av Gaza-volden. Tirsdag blokkerte USA en slik oppfordring fra FNs sikkerhetsråd.

En skadet palestiner evakueres
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters
14. mai 2018 åpnet USA sin nye ambassade i omstridte Jerusalem. Det satte i gang voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt