Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpixDet opplyste Leger Uten Grenser i en pressemelding mandag ettermiddag.
Feltarbeideren ble plassert i isolasjon søndag, etter å ha utviklet feber. Tester som ble utført samme dag, viste at hun var smittet av ebola. Familien er varslet.
– Vår feltarbeider har løpet av helgen følt seg dårlig, og ble tidligere på dagen blitt isolert etter å ha utviklet feber, som er et av de viktigste symptomene på ebola. Det ble tatt blodprøve, og den viste at vår kollega dessverre er smittet, sier generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn.
Kvinnen flys fra hovedstaden Freetown i et ambulansefly sent mandag kveld, og vil trolig komme til Norge tirsdag morgen. Hun skal hentes i en spesialambulanse, og behandles på isolat ved Oslo universitetssykehus.
Les:
– Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien. I tråd med våre retningslinjer er våre folk i Sierra Leone i gang med å undersøke hvordan vår feltarbeider kunne bli smittet. Det er ingen grunn til å tro at våre prosedyrer ikke er blitt fulgt, men vil snu hver stein for å finne ut hvordan det har skjed, sier Kaltenborn.
Les:
Les:
– Tas på ytterste alvor
Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet opplyser at de ble informert søndag kveld klokken 19.
– Leger Uten Grenser står for evakueringen av pasienten fra Vest-Afrika til Norge, og norske helsemyndigheter forbereder mottak av pasienten i Norge i tråd med de prosedyrer som er etablert. Utenriksdepartementet bistår med praktiske spørsmål i forbindelse med evakueringen, sier Bjåstad til NRK.
– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor. Sammen med blant andre Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet har UD støttet Helsedepartementet i deres arbeid for å etablere en beredskap for evakuering av smittede helsearbeidere, sier han.
Etter det NRK kjenner til er Oslo universitetssykehus satt i alarmberedskap.
Sykehuset har det mest moderne utstyret og de fremste ekspertene på sykdommen, og flere leger og sykepleiere gjør seg nå klare til å ta imot pasienten.
Viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus sier til NTB at de er godt forberedt, og at de har egne prosedyrer for håndteringen. Sykehusets såkalte CBRNe-senter har vært med å utarbeide nasjonale råd for håndtering av slike tilfeller.
Les:
VIDEO: Se hvordan de ansatte på Ullevål universitetssykehus trener på å behandle pasienter med ebola. (Innslag fra 12. august)
Dobler støtten
Sierra Leone er et av landene som er hardest rammet av ebolautbruddet, med flere tusen smittetilfeller.
Les:
I formiddag opplyste regjeringen at den vil doble pengestøtten og sende personell for å bekjempe ebolaepidemien i Vest-Afrika.
– Det trengs en dramatisk, og rask oppskalering av innsatsen, om utbruddet skal stanses, sa utenriksminister Børge Brende.
Han viser til at det nå er over 7500 ebolasmittede, og at antall nye smittede dobles hver tredje uke.
Islolatplasser ved Oslo universitetssykehus skal også kunne være disponible dersom internasjonale hjelpearbeidere trenger behandling.
Les: