Hopp til innhold

Vil sende penger, personell og fly i kampen mot ebola

Norske myndigheter dobler pengestøtten, og sender personell for å bekjempe ebolaepidemien i Vest-Afrika.

Tre år gamle Sam har mistet broren sin i ebola

Denne treåringen mistet sin lillebror i ebola. Han har søkt tilflukt i Sierra Leones eneste senter for barn som har mistet sine foreldre i ebola, eller der foreldrene er innlagt med viruset.

Foto: Ashley Hamer / REDD BARNA

Meldingene fra flere afrikanske land om at ebolaepidemien rammer fem nye personer i timen har gjort inntrykk, og nå varsler norske myndigheter at de kommer til å øke innsatsen for å stoppe fremveksten av sykdommen.

Både utenriksminister Børge Brende, helse- og omsorgsminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide inviterte til pressekonferanse i dag, for å fortelle at Norge mer enn dobler pengestøtten. Total pengestøtte fra Norge er nå oppe i 184 millioner kroner.

– Det trengs en dramatisk, og rask oppskalering av innsatsen, om utbruddet skal stanses, sier utenriksminister Børge Brende.

Han viser til at det nå er over 7.500 ebolasmittede, og at antall nye smittede fordobles hver tredje uke.

121 døde på et døgn

Tall fra slutten av september viste at det totalt har omkommet over 3.400 mennesker etter at de har blitt smittet av viruset i denne epidemien. Men tallet fortsetter å øke. Bare i løpet av gårsdagen døde 121 mennesker i Sierra Leone. Det melder Reuters.

Støtten som nå varsles skal også omfatte personell og luftstransportstøtte for frakt av personell og utstyr, og helseminister Bent Høie sier de skal sammen med FN finne ut hvor, og hvordan, støtten best skal utnyttes.

– Vi må finnes ut hvordan det er mest hensiktmessig å bruke norske bidrag. Vi vil jobbe for å hindre smitte, å støtte helseberedskapen, og det kan bli aktuelt å bidra med inntil to feltsykehus, sier Høie.

Også helsefaglig personell fra sykehus, og personell fra Folkehelseinstituttet, skal forberedes på å dra til Vest-Afrika.

Ebola dukket først opp i Guinea i desember 2013, men har spredd seg med stor fart i nabolandene, og epidemien skal være den verste av sitt slag.

Norge varslet senest 17. september at de ville tredoble støtten for å bekjempe epidemien, og samlet norsk støtte var på det tidspunktet oppe i 86 millioner kroner.

Meldingene fra Utenriksdepartementet i dag går på at dette tallet nå økes med 89 millioner kroner, til totalt 184 millioner kroner.

Forebereder bruk av Hercules-fly

Rengjøringspersonell med beskyttelsesdrakter vasker leiligheten til den ebolasmittede Thomas Duncan

Rengjøringspersonell med beskyttelsesdrakter vasker leiligheten til den ebolasmittede Thomas Eric Duncan.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Lenge var sykdommen kun å finne i de rammede landene i Vest-Afrika, men i begynnelsen av oktober kom meldingen om at en person hadde båret med seg smitten til USA.

Det var en amerikansk mann som hadde vært i Liberia som fikk påvist smitten, og tilstanden er nå kritisk.

Hjelpearbeidere fra en rekke land rundt om i verden er til stede i de hardest rammede landene for å bidra til å stoppe spredningen, og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide påpeker at løsninger for å evakuere smittede norske hjelpearbeidere nå utvides.

Utenriksminister Børge Brende, helseminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Børge Brende, helseminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vi har inngått en avtale om bruk av sivile ambulansefly fra USA og andre, til medisinsk evakuering av norske borgere ved mistanke om, eller påvist smitte av ebola, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Det meldes og om at islolatplasser ved Oslo universitetssykehus skal kunne brukes om internasjonale hjelpearbeidere trenger behandling.

– Vi kan stille på kort varsel med sykesenger og smittevernustyr, og vi gjør forberedelser for å benytte et C-130 Hercules-fly inn og ut av Sierra Leone for medisinsk evakuering, sier Eriksen Søreide.

Det amerikanske forsvarsdepartementet varslet fredag at det vurderer å sende nærmere 4.000 soldater til ebola-rammede land i Vest-Afrika for å bekjempe sykdommen. Soldatenes oppdrag går i hovedsak ut på å bygge opp infrastrukturen til helsevesenet i de rammede landene.

Lørdag ble det kjent at en senegalesisk forsker og en fransk sykepleier er skrevet ut fra sykehus etter å ha blitt kurert for ebolasykdommen i henholdsvis Tyskland og Frankrike.

AKTUELT NÅ