NRK Meny
Normal

Nødsignal fra savnet båt med 300 flyktninger

Kystvakten har ikke kapasitet til å lete etter båten med de 300 menneskene ombord i Middelhavet som har sendt ut nødsignal.

En båt med over 300 mennesker ombord i Middelhavet har sendt ut nødsignal fordi den synker. Det er også meldt om at flere mennesker har mistet livet.

– Foreløpig er dette bare et rop om hjelp. Det er for tidlig å si om de er skipbrudne, sier Flavio Di Giacomo i Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) til den italienske TV-stasjonen RaiNews24.

Det er ifølge IOM vanlig at flyktninger sender ut nødmeldinger, simpelthen for å bli plukket opp, ikke nødvendigvis fordi de er i reell fare.

– Kystvakten har ikke ressurser

IOM har kontaktet den italienske kystvakten og meldt fra om skipets koordinater. Problemet er at de ikke har kapasitet til å gjøre noe med nødmeldingen.

– De har ikke ressurser til å ta seg av det nå, de er for travle med helgens katastrofe, sier talsmann Rome Federico Soda i IOM, som legger til at Kystvakten nok sender meldingen til skip som befinner seg i nærheten av båten med de 300 ombord.

Den italienske kystvakten har fortsatt hendene fulle etter søndagens forlis av en overlesset båt utenfor kysten av Libya, hvor så mange som 900 migranter fryktes omkommet.

– Kystvakten vil forsøke å omdirigere kommersielle handelsskip til området for å hjelpe til, skriver Soda.

Tidligere mandag forliste også en seilbåt med flyktninger utenfor den greske øya Rhodos. Tre mennesker er så langt bekreftet døde etter den ulykken, hvorav et barn.

Over 80 mennesker var om bord i båten, ifølge gresk politi, som frykter at dødstallet vil stige. 57 skal være uskadd, mens 23 andre er fraktet til sykehus på Rhodos.

Artikkelen fortsetter under videoen

En båt med flere flyktninger gikk på grunn like ute for en gresk øy. Minst tre stykker er meldt omkommet.

Minst tre er funnet døde, og rundt 80 personer er reddet etter forliset utenfor Hellas. Bergingsaksjonen pågår fortsatt.

Krisemøter i EU

Mandagens to forlis sammenfaller paradoksalt nok med krisemøter mellom EUs innenriks-, utenriks- og justisministre, om det økende presset fra menneskesmuglere som stadig oftere overfyller skrøpelige fartøy med flyktninger og sender dem over havet til Europa.

– Jeg følte det var vårt moralske ansvar å samkjøre vårt ansvar som europeere, for å unngå at slike tragedier skjer igjen og igjen, uttalte EUs utenrikssjef Federica Mogherini mandag.

Møtene kommer i kjølvannet av gårsdagens forlis utenfor kysten av Libya, som blir omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt