Hopp til innhold

New York Times: Trump kalte FBI-sjefen for en tulling i møte med Russlands utenriksminister

WASHINGTON D.C. (NRK): Trump skal ha kalt James Comey for en tulling i møtet med Russlands utenriksminister og sagt at han sparket ham for å lette presset mot seg selv, melder New York Times.

Trump og Lavrov

TOPPMØTE: I det mye omtalte møtet med Sergej Lavrov skal ett av temaene ha vært sparkingen av James Comey.

Foto: HO / AFP

Bare noen minutter etter at president Trumps fly tok av med kurs for Saudi-Arabia og hans ni dager lange utenlandsreise, publiserte både New York Times og Washington Post nye, potensielt skadelige avsløringer.

New York Times skriver at Trump gjorde mer enn å lekke etterretningsopplysninger i møtet med Sergej Lavrov og Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak 10. mai i Det hvite hus.

«En skikkelig tulling»

Ifølge et referat fra møtet som en amerikansk tjenestemann har lest opp for journalistene i New York Times, skal Trump ha sagt følgende til sine russiske gjester om FBI-sjefen han sparket dagen før.

– Jeg har akkurat sparket sjefen for FBI. Han var sprø, en skikkelig tulling. Jeg var under hardt press på grunn av Russland, men nå er det presset tatt vekk.

Trump skal, ifølge referatet, også ha lagt til at han ikke er under etterforskning.

Dersom disse opplysningene stemmer, forsterker de oppfatningen av at Trump kvittet seg med Comey på grunn av FBIs etterforskning av kampanjen hans mulige kontakt med russiske myndigheter.

Trump har innrømmet at han hadde bestemt seg for å si opp Comey allerede før han fikk et notat med gode, argumenter for dette fra justisdepartementet.

Dokumentet New York Times refererer til er basert på offisielle notater tatt av møtet i Det hvite hus og skal ha blitt sirkulert innad administrasjonen.

Washington Post: Nær Trump-rådgiver i FBIs søkelys

Men Trump kan ha tatt feil, hvis det stemmer at han fortalte Lavrov at presset var Russlands-etterforskningen var borte.

Washington Post melder i kveld at FBI har fattet interesse for en av Trumps nære medarbeidere i Det hvite hus i forbindelse med etterforskningen av et mulig samarbeid mellom Trumps valgkamp og russiske myndigheter.

Ifølge kilder nær etterforskningen, er denne personen i FBIs søkelys, men avisen oppgir ikke om vedkommende er under aktiv etterforskning.

Etterforskningen av hvilke kontakt det eventuelt kan ha vært mellom Trump-kampanjen og russerne begynte i det stille i fjor sommer.

Etterforskningen skal imidlertid nå være intensivert og vil i løpet av de neste ukene bli mer aktiv, ifølge avisen.

På utenlandsreise

Denne uka ble tidligere FBI-sjef Robert Mueller oppnevnt av justisdepartementet til å ta lede undersøkelser av Russlands mulige innblanding.

Det er allerede kjent at flere av Trumps tidligere medarbeidere er under etterforskning.

Den mest profilerte er tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Andre av Trumps nære medarbeidere oppga ikke først at de har møtt representanter for russiske myndigheter.

Trumps svigersønn og nære rådgiver Jared Kushner møtte Russlands USA-ambassadør i slutten av november. I fjor sommer skal han også ha møtt sjefen for en russisk bank som har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2014.

Også justisminister Jeff Sessions unnlot først å fortelle at han møtte Russlands ambassadør i valgkampen. Han har trådt til siden fra å ha lederansvar for etterforskningen av hva som har skjedd.

President Trump kommer til Saudi-Arabia i morgen tidlig og skal være der i helga. Han reiser deretter videre til Israel og så til Brussel hvor det er NATO-toppmøte 25. mai.

Dette er Trumps første utenlandsreise siden han tiltrådte.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.