Hopp til innhold

Netanyahu: Israelske styrker er inne i Gaza by

Israelske styrker skal ha omringet Gaza by, ifølge en militær talsmann. Det skal i tillegg pågå harde kamper mellom israelske soldater og Hamas-krigere i byen.

Bildet skal vise israelske soldater, stridsvogner og pansrede kjøretøy inne på Gazastripen. Bildet ble offentligjort av det israelske forsvaret (IDF) 1. november.

Bildet skal vise israelske soldater, stridsvogner og pansrede kjøretøy inne på Gazastripen. Bildet ble offentliggjort av det israelske forsvaret (IDF) 1. november.

Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES / Reuters

Ifølge talsmann for det israelske forsvaret (IDF) Daniel Hagari omringer israelske soldater torsdag kveld den sentrale byen nord på Gazastripen.

Statsminister Benjamin Netanyahu har også kommentert den militære operasjonen.

– Kampen er på det mest intense. Vi har hatt stor suksess og har passert utkanten av Gaza by. Vi rykker fram, heter det i en uttalelse fra statsministerkontoret torsdag ettermiddag, noen timer før oppdateringen fra Hagari.

Les også Tidligere israelske statsministre ber Netanyahu gå av

Det israelske forsvaret (IDF) hevder at Hamas-soldater foretar såkalte «hit and run»-angrep, at de dukker opp fra tunnelåpninger, hus og leiligheter, skyter mot de israelske styrkene og forsvinner igjen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene om taktikken til Hamas-krigerne er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Talsmannen for Hamas sin væpnede fløy, Abu Obeida, sier i en lydmelding at Gaza vil bli en forbannelse for Israel. Og at de israelske soldatene vil komme hjem i likposer, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Ifølge IDF har rundt 20 soldater mistet livet siden bakkeoperasjonen startet. To av dem skal ha blitt drept torsdag. Tapstallene på Hamas sin side er ikke kjent.

Bilde av israelske soldater som deltar i bakkeoperasjonen på Gazastripen. Det er det israelske forsvaret som har publisert bildet.

Bilde av israelske soldater som deltar i bakkeoperasjonen på Gazastripen. Det er det israelske forsvaret som har publisert bildet.

Foto: Det israelske forsvaret / AP

Angrep fra Libanon

Gazastripen ligger sør for Israel. Men også nord i Israel har det vært angrep og trefninger.

Hamas' væpnede fløy i Libanon opplyser på meldingstjenesten Telegram at de har skutt 12 raketter mot byen Kiryat Shmona.

Samtidig skal den libanesiske militsen Hizbollah ha avfyrt raketter mot 19 forskjellige mål på den israelske siden av grensen mellom Israel og Libanon. Blant annet mot militære installasjoner, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Det israelske forsvaret har ifølge egne opplysninger svart med å angripe infrastruktur, et militært hovedkvarter, rakettoppskytingsstillinger, våpenlagre og militæranlegg på libanesisk side.

En rakett fra Hamas sin fløy i Libanon slo torsdag ettermiddag 2. november ned i den israelske grensebyen Kiryat Shmona.

En rakett fra Hamas sin fløy i Libanon slo torsdag ettermiddag 2. november ned i den israelske grensebyen Kiryat Shmona.

Foto: RAMI SHLUSH / Reuters

Alvorlig risiko for folkemord

Samtidig advarer en gruppe FN-eksperter om at den palestinske befolkningen på Gazastripen er utsatt for en «alvorlig risiko for folkemord».

– Tiden er i ferd med å løpe ut for å unngå folkemord og en humanitær katastrofe på Gaza, heter det i en uttalelse fra flere av FNs spesialrapportører.

Uttalelsen ble offentliggjort torsdag ettermiddag. En av dem som står bak er FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, Francesca Albanese.

– Det er på tide å handle. Israels allierte har også et ansvar og må handle nå for å hindre den katastrofale linjen landet har lagt seg på, skriver de.

FNs folkemordkonvensjon lister opp en rekke handlinger som kan defineres folkemord hvis de er begått med hensikt om helt eller delvis å ødelegge «en nasjon, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe som sådan».

Handlingene inkluderer:

  • drap
  • fysisk og psykisk skade
  • forhindring av fødsler
  • fjerning av barn
  • utsette en gruppe for levevilkår som bidrar til dens fysiske ødeleggelse

– Situasjonen i Gaza har nådd et katastrofalt vippepunkt, advarer ekspertene.

De krever nå en humanitær våpenhvile for å sikre at nødhjelp kommer inn til Gazastripen, hvor det er prekære behov for mat, vann, medisin, brensel og drivstoff. Og de advarer mot en overhengende helsefare.

Les også Salem blei evakuert ut av Gaza – har 39 splintar i kroppen

Salem grin

WHO-sjefen bruker ordet «forferdelig»

Sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ber innstendig Israel stanse den pågående bombingen.

– 23 sykehus i Gaza by og det nordlige Gaza har fått ordre om å flytte ut alle sine pasienter. En tvangsevakuering under de rådende forhold vil sette livet til hundrevis av pasienter i fare, sa Tedros på en pressekonferanse.

WHO-sjefen sa at det er om lag 21.000 skadde til sammen i Israel og Gaza og 1,4 millioner fordrevne på Gazastripen.

– Vi har ikke lenger ord for å beskrive det forferdelige som utspiller seg på Gaza, sa Tedros.

Michael Ryan, krisesjef i WHO, sier hjelpearbeidere i Gaza jobber under svært krevende forhold.

– Jeg har aldri opplevd det så vanskelig, sier Ryan om arbeidssituasjonen for hjelpearbeidere.

En drept mann bæres inn til Shifa-sykehuset i Gaza by etter et israelsk bombeangrep 2. november.

En drept mann bæres inn til Shifa-sykehuset i Gaza by torsdag ettermiddag, etter ett av de israelske bombeangrepene.

Foto: DAWOOD NEMER / AFP

– Å få lastebilene over grensa er en ting. Å få dem dit de trengs, er en annen.

– Det er ikke blitt lagt til rette for det. Det må endre seg. Jeg er lei av å høre disse tomme ordene, sier Michael Ryan.

Sykehus og helseklinikker på Gazastripen drives nå av aggregater og lagrene av drivstoff nærmer seg slutten, ifølge leger, sykehussjefer og FN-organisasjoner.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu opplyste på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at det ikke er tatt noen beslutning om å overføre drivstoff.

En lastebil med nødhjelp kjører inn sør på Gazastripen, etter å ha passert grenseovergangen Rafah fra Egypt.

En lastebil med nødhjelp kjører inn sør på Gazastripen, etter å ha passert grenseovergangen Rafah fra Egypt. Men det som kommer inn per dag er altfor lite til å dekke de enorme behovene som nå er, ifølge FN.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Skoler ødelagt av bomberegn

FN opplyser at fire skoler som de driver på Gazastripen, hvor flere tusen sivile har søkt tilflukt, er ødelagt som følge av den intense bombingen de siste dagene. Det skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

En av skolene skal ligge i flyktningleiren Jabalia, som de siste dagene har vært utsatt for massive angrep. En annen av skolene ligger i flyktningleiren Bureij.

Jabalia ligger nord på Gazastripen, mens Bureij ligger midt på den 4 mil lange landstripen.

Les også FN: – Angrepene mot flyktningleir kan være krigsforbrytelser

Den største flyktningleiren i Gaza, Jabalia, skal ha blitt utsatt for nok luftangrep onsdag.

USAs utenriksminister til Israel

Torsdag fikk 21 skadde personer og 344 personer med dobbelt statsborgerskap slippe ut fra det beleirede området i dag. 74 av dem skal være israel-amerikanere, ifølge amerikanske myndigheter.

USAs utenriksminister Antony Blinken er igjen på vei til Israel.

Han sa før avreise at han vil diskutere med israelerne hvilke steg som bør tas for å minimere skadene for menn, kvinner og barn i Gaza.

USAs utenriksminister Antony Blinken før avreise til Israel 2. november.

USAs utenriksminister Antony Blinken skal nok en gang på rundreise til Israel og nabolandene, i forsøk på dempe den israelske situasjonen og roe ned spenningen i regionen.

Foto: JONATHAN ERNST / AFP

– Demokratier har et ansvar for å beskytte sivile, sa Antony Blinken til pressen på den militære flybasen Andrews.

I tillegg vil han presse på for at langt mer nødhjelp kommer inn.

Han forsikret også at USA vil søke alle muligheter for å sikre at de 242 gislene som holdes fanget et sted på Gazastripen løslates av Hamas. Blinken takket igjen for innsatsen til Qatar, som forhandler med Hamas.

Blinken gjentok at USA er fast bestemt på å unngå at konflikten mellom Israel og Hamas sprer seg i regionen, og vil på nytt ha samtaler med lederne i Israels naboland.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt