Nekter å forlate bilsamlingen i Aleppo

Mohammad Mohiedin Anis (70) tviholder på samlingen av amerikanske biler, selv om nabolaget hans er bombet sønder og sammen.

Mohammad Mohiedine Anis

Mohammad Anis røyker pipe og hører på plater i leiligheten sin i Aleppo.

Foto: JOSEPH EID / AFP

Bildet av Anis som sitter på senga og røyker pipe mens han hører på vinylplater i den raserte leiligheten sin har gått verden rundt de siste dagene.

70-åringen bor i Al Shaar-distriktet i Aleppo, som ble overtatt av syriske regjeringsstyrker før jul etter at mesteparten av byen var lagt i ruiner.

– Da jeg kom tilbake og så hva som var igjen av hjemmet mitt, fikk jeg sjokk. Jeg har hatt en lykkelig fortid, men nå har ting forandret seg. Livet er hardt, men vi må ikke miste håpet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Han forlot Aleppo to måneder før opprørerne ble drevet ut. Da han kom tilbake var hans store lidenskap, en samling klassiske amerikanske biler, redusert fra 30 til 20.

13 av dem står parkert i gata utenfor, mens sju er tauet inn fordi de blokkerte trafikken. En Buick Super fra 1955 er delvis knust av betongbiter fra en annen bygning.

– Se, hun gråter. Hun er såret og ber om min hjelp. Når en av bilene mine blir skutt, er det som om jeg eller noen i familien min blir truffet, sier Anis.

Mohammad Mohiedine Anis
Foto: JOSEPH EID / AFP

Ville montere våpen

Han har satt seg som mål å reparere alle bilene han arvet av faren sin før borgerkrigen brøt ut. Han har blant annet biler av merkene Chevrolet, Hudson og Mercury, en tysk Volkswagen og en fransk Citroën 2CV.

Han er likevel mest stolt av en Pontiac fra 1950 og en rød Cadillac fra 1947 som har fraktet seks presidenter.

– Enhvert samling må ha en Cadillac. Hvis en samler ikke har det, er det som en samling uten et hode, sier han.

Anis, som også er kjent som Abu Omar, studerte medisin i Spania på 70-tallet. Så jobbet han som oversetter for Fiat i Italia, før han åpnet en kosmetikkfabrikk i Aleppo.

Lidenskapen har alltid vært bilsamlingen.

– Jeg elsker biler fordi de er som kvinner. Vakre og sterke, sier han.

Flere av dem er ødelagt eller stjålet i løpet av krigen. Naboen Nihad Sultan forteller at mens Anis var borte, klarte de å overtale opprørere til å droppe planen om å montere et tungt Dusjka-maskingevær på Chevroleten hans.

Anis har to koner og åtte barn, og sier han vil gi bilene videre til barna. Han har avslått flere tilbud om å selge dem til utlandet.

Nesten alt han eier er ødelagt, men han nekter å dra fra Aleppo

VIDEO: Mohammad vil reparere alle bilene sine.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt