– Dette er en brutalitet vi ikke har sett siden 2. verdenskrig

GAZIANTEP, TYRKIA (NRK): Syriske regjeringsstyrker har evakuert over 6000 mennesker fra Øst-Aleppo, mange av dem opprørssoldater. Nå reagerer syriske hjelpearbeidere på behandlingen de har fått, men WHO mener folk er glad for endelig slippe ut fra området.

Dronebilder av konvoien i Aleppo

Dronebilder: Øst-Aleppo ligger i ruiner og temperaturen nærmer seg null grader.

Mohannad Othman, Director of planning Al Sham Foundation

Mohannad Othman, leder den syriske hjelpeorganisasjonen Al Sham Foundation, og han er svært kritisk til evakueringen av Øst-Aleppo.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Det er uakseptabelt at befolkningen i Øst-Aleppo evakueres mot sin vilje, sier Mohannad Othman.

– Tvinges til å forlate hjemmene sine

I kulda rett over den tyrkiske grensen jobber den syriske sivilingeniøren for en av flere syriske hjelpeorganisasjoner som har etablert seg i den tyrkiske byen Gaziantep.

– Folk tvinges til å forlate husene sine i Øst-Aleppo og dette er en brutalitet vi knapt har sett siden 2. verdenskrig, sier han og snakker om uker med bombing og isolasjon av innbyggerne i byen. Nå mener han folk ikke hadde noe annet valg enn å forlate hjemmene sine eller bli drept.

Men er det ikke best for dem å bli evakuert etter å ha levd under grusomme forhold så lenge?

– Men de har ikke noe valg. Det er dette som er hjemmene deres og det er her de hører hjemme, svarer han.

Ekstrem fattigdom

Elisabeth Hoff i Syria

Elizabeth Hoff er nå i Aleppo og overvåker evakueringen, og mange av dem som nå kommer ut fra de beleirede områdene uttrykker en lettelse for endelig være ute.

Foto: BASSAM KHABIEH / WHO

De evakuerte må finne slektninger eller andre de kjenner som kan gi dem husly, men for mange venter netter i minusgrader i telt i overfylte flyktningleirer.

– Det som slår en når man er her er den ekstreme fattigdommen. Folk bor i ruiner og det er like kaldt som i Norge, sier Elizabeth Hoff, sjefen for Verdens helseorganisasjon i Syria som er i Øst-Aleppo og overvåker evakueringen.

– Situasjon her er veldig prekær og vanskelig. Jeg har vært her i tre uker og i går var det hjerteskjærende å se når alle menneskene kom ut. Endelig kom de ut fra de siste beleirede nabolagene i Øst-Aleppo.

– Lever under bakken

I dag fortsetter evakueringen med støtte fra russiske militære som opplyser at mer enn 6400 har forlatt områdene de siste 24 timene og 3000 av dem skal ha vært opprørssoldater.

Men fortsatt skal det være over 50000 sivile igjen i området.

– De som kommer ut er veldig engstelige etter å ha vært utsatt for beleiringen siden juli og det har vært vanskelig for mange å takle den kraftige bombingen.De fleste uttrykte en lettelse da de endelig fikk dra derifra, sier Hoff, som har snakket med flere av dem som nå er evakuert.

– De forteller at de har oppholdt seg under bakken og ikke har gått ut. De har vært livredde, spesielt de siste dagene for at de ikke skal få komme seg ut i live. Det var ikke et eneste smil i ansiktet på noen av barna. Det er bare en tristhet og mangel på vitalitet,

Gir Assad skylda

På den andre siden av den tyrkiske grensen er syriske demonstranter og aktivister klare på hvem som har ansvaret for blodbadet i landet.

«Hassan Nasrallah fra Hizbollah, Assad, Putin og Iran. Det er de som gjør livet i Øst-Aleppo til et helvete», roper syriske flyktningene nå bosatt i Tyrkia.

– Jeg er kristen, men er ikke stolt av russernes innsats. Vi er ett folk, vi må ta vare på de sivile, og slutte å være sekteriske, sier Hind Qabawat til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.